- 2014. február 24., 18:19
Megtörtént az, amit korábban senki sem hitt el, de egy ideje már várt: elkészült a Nokia androidos telefonja.

Megtörtént az, amit korábban senki sem hitt el, de egy ideje már mindenki várta: elkészült a Nokia androidos telefonja.

Sőt, nem is egy, hanem mindjárt három készülékről van szó, amelyek az X, az X+ és az XL nevet viselik. A legfontosabb információ róluk, hogy nem a Google által engedélyezett mobilokról van szó, ami azt jelenti, hogy a telefonok nem férnek hozzá az Androidnál megszokott szolgáltatások jó részéhez: nincs például natív Gmail, Chrome és Play Store – van viszont Nokia HERE Maps és Drive, előre telepített kliens a ma már OneDrive néven futó SkyDrive-hoz és Skype is, amihez egyes piacokon egy hónapos Skype Unlimited World előfizetés is jár. Az új alkalmazások letöltéséhez a Nokia Store mellett az orosz Yandex Store használható, ami rögtön mutatja is, hogy a gyártó elsősorban a feltörekvő piacokra koncentrál a termékcsaláddal.

A telefonok közül a legkisebb az X, ami 4”-os IPS paneles érintőképernyőt kapott 800×480 pixeles felbontással. Belül egy kétmagos, 1 GHz-es Snapdragon S4 Play SoC dolgozik, a memória mérete azonban mindössze 512 MB, ami több program párhuzamos futtatásakor érezhető korlát lesz. Flash memóriából 4 GB-ot kapunk, ezt viszont bővíthetjük. A hátoldali kamera egy 3 Mpixeles, fix fókuszos változat, a képminősége tehát messze van a PureView sorozattól – de igaz ez az árra is, ami 89 euró a két SIM kártyával rendelkező telefonnál.

A következő modell az X+, ami egyetlen dologban különbözik az X-től, ez pedig a memória, amit 768 MB-ra növeltek – így a Nokia ezt azoknak ajánlja, akiknek a multimédiás programok fontosabbak, például szeretnének zenét hallgatni a háttérben, filmet nézni és így tovább. Ezzel az ár is nőtt 10 euróval.

Végül következzék az XL, aminek már 5”-os a kijelzője, de felbontása ennek is csak WVGA – ugyanakkor 109 euróba kerül, így nincs okunk panaszkodni. Az SoC ennél a telefonnál is egy kétmagos, 1 GHz-es S4 Play lett, a memória mérete is maradt 768 MB, a kamera viszont lecserélődött egy 5 Mpixeles, autofókuszos példányra. Ahogy a többi, úgy ez is dual SIM-es.

Az X széria ugyan Androidot használ, de első ránézésre nehéz ezt megmondani, a kezelőfelület ugyanis a WP csempés kinézetére hajaz, átméretezhető szögletes widgetekkel.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások