- 2014. február 25., 15:02
Az Xperia Z2 mindent tud, amire szükségünk lehet, jól néz ki, és még a víz sem tesz kárt benne. Kell ennél több?

Az Xperia Z2 mindent tud, amire szükségünk lehet, jól néz ki, és még a víz sem tesz kárt benne. Kell ennél több?

A Sony saját bevallása szerint az eddigi legjobb telefonja a Z2, amely úgy született, hogy a vállalat minden részlege beleadta a magáét; a tévésektől kezdve a fotósokig mindenki. Mi tagadás, a Z2 tényleg remekül sikerült, ugyanakkor a Z1-hez képest kevés ponton tud nagyon újat mutatni, inkább arról van szó, hogy a hardvert egy picivel még jobbra csinálták a mérnökök, és újabb szoftveres extrák jelentek meg benne.

Bevált recepten ne változtass, tartja a mondás, és a Sony mérnökei nem is nyúltak hozzá az Xperia Z1 külsejéhez, ami valójában azt jelenti, hogy a Z2 is az Xperia Z-nek az egyenes ági leszármazottja, ha a formákat nézzük (és nem csak akkor). A telefon ugyanazokat az anyagokat is használja, így elöl és hátul üveglap végi, oldalt pedig egy fémkeret fut végig rajta. A készülékház egy leheletnyit vékonyabb lett, az Xperia Z2 már csak 8,2-es – de könnyen lehet, hogy ez nem a Sony mérnökeit dicséri, hanem csak a védőüveg lett mindkét oldalon egy picivel vékonyabb. A csatlakozókat gumibetétes ajtócskák védik, hiszen a Z2 megtartotta az Xperia Z óta a Sony védjegyévé avanzsált víz- és porállóságot (IP55 és IP58-as szabvány szerint). Az Xperisa Z2 nagyon egyben van, jó kézben tartani, igazi minőségi készülék.

A hardver minimális mértékben fejlődött csak, a Snapdragon 800-as chipet például Snapdragon 801 váltotta, nem mintha ez a teljesítményt érezhető módon befolyásolná. Négy mag, 2,3 GHz-es működési frekvencia, 3 GB RAM és 32 GB-os háttértár jellemzi a telefont, a fényképező hardveres része pedig semmit sem változtott, a Z1-ből megismert 20,7 MP-es érzékelő köszön vissza a Z2-ben is. A Sony módosított a kijelzőn: szerencsére a Z1 Compactban megjelenő IPS technológia maradt, és a Z1 Full HD felbontása is, viszont a panel 5,2 colosra hízott. Mindezt úgy, hogy a készülékház szélessége viszont semennyit sem nőtt, a Sony egyszerűen vékonyabb kerettel biztosította a szükséges extra helyet.

A legtöbb újítás valamilyen multimédiás területhez kapcsolódik. Az Xperia Z2 kamerája is képes most már 4K felvételre, HDMI kábelen pedig rögtön át is lehet vinni az adást a tévére. Mivel sok 4K-s tévé nincsen még használatban, hasznos lehet, hogy a képbe bele is lehet nagyítani. A kamerában természetesen van optikai képstabilizátor is, és tudása egy sor szoftveres alkalmazás segítségével bővíthető. Ezek jó része a Google Playből tölthető le, de alapból is kapunk néhány érdekes modult: a Background Defocus például a DSLR-ek mélységélességét szimulálja, és visszatérő vendég az AR Effect, amely most már hanggal együtt működik. A képet is manipulálhatjuk számos módon a Creative Effect segítségével, és ami külön érdekes, az az, hogy az effekteket videofelvétel közben a kamera megállítása nélkül is módosíthatjuk valamint cserélhetjük. Új fícsör a Timeshift Video, aminek lényege az, hogy a nagy képsebességgel készített felvételen utólag mondhatjuk meg, hogy melyik részt vagy részeket szeretnénk lassítással kiemelni.

A Sony új fülest is mellékel a telefonhoz (legalábbis a legtöbb európai országban – egyelőre nem tudjuk, hogy idehaza mi lesz a helyzet), amely képes kiszűrni a környezeti zajokat. A funkció természetesen kikapcsolható, hogy utcán sétálva ne tegyük ki magunkat felesleges extra veszélynek azzal, hogy minden környezeti zajt kizárunk. Az aktív zajszűréshez az energiát a fülhallgató a telefontól kapja, ami azt jelenti, hogy a fülhallgató csak az Xperia Z2-vel (és Z2 Tabelttel) működik együtt.

A telefonon az Android 4.4 fut, a Sony megszokott kezelőfelületével együtt. Igazán nagy újdonságról nem tudunk beszámolni, arról viszont igen, hogy a vállalat a telefonhoz ajándékba ad hat filmet, 30 napnyi Music Unlimited előfizetést és néhány játékot is. Ezekkel kapcsolatban azt sikerült megtudnunk, hogy filmeket azokban a régiókban is el fogják tudni érni a felhasználók egy alternatív csatorna segítségével, ahol egyébként nem működik a Sony streaming szolgáltatása.

Az Xperia Z2 megjelenése márciusban várható, ára egyelőre még nem ismert – de reméljük, hogy a Sony, megtartva a korábbi gyakorlatot, nem fogja be idén sem árban a konkurenciát.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások