- 2014. február 26., 17:26
Kipróbáltuk a telefont, amit elvileg nem lehet lehallgatni. Úgy tűnik, hogy egyelőre a gyártó sem bízik a sikerben.

Kipróbáltuk a telefont, amit elvileg nem lehet lehallgatni. Úgy tűnik, hogy egyelőre a gyártó sem bízik a sikerben.

A lehallgatási botrány kiváló táptalajt biztosít a Blackphone nevű készüléknek, amelyet mindössze néhány hónapja fejleszt közösen a Silent Circle és a Geeksphone nevű vállalat. A telefont a fejlesztők természetesen itt, Barcelonában is demózták, ugyanakkor kiemelték, hogy a képeken látható dizájn még nem végleges, legfőképpen azért, mert egyelőre azt sem tudják, hogy ki fogja gyártan a készüléket. Jelöltek vannak persze, de a tárgyalásokat még nem zárták le – így a specifikáció sem tekinthető még véglegesnek. A mobilban a tervek szerint 4,7-5 colos, HD felbontású IPS-kijelző, Snapdragon 400-as SoC, 2 GB RAM és 16 GB-os ROM lesz, a kamerával pedig 8 MP-es fotókat lehet majd készíteni. Kommunikációra n-es WiFi-t, Bluetooth 4.0 és HSPA+ valamint LTE adatpereket kapunk – már, ha minden a tervek szerint alakul majd. A gyártókkal egyébként a Geeksphone tartja a kapcsolatot, a cég képviselőjétől pedig azt is sikerült megtudnunk, hogy a 630 dolláros telefonból első körben 5000 darab készül majd, ami rögtön egy telefontársasághoz fog kerülni. Itt derül majd ki, hogy mennyire kelendő a mobil – azonban az 5000-es darabszám nekünk kevésnek tűnik, mintha a fejlesztők maguk sem hinnének abban, hogy beválik a termék.

A telefonon Android fut, amelybe azért elég rendesen belenyúltak a fejlesztők. A rendszer erőssége az, hogy sokkal szabadabban lehet korlátozni az adatforgalmat, és számos más olyan technológiát is tartalmaz, amelyek segítenek abban, hogy a kommunikációt ne lehessen lehallgatni. A rendszer tudja például azt, hogy melyik appok tudnak videót továbbítani a neten, melyeknek van internethozzáférése, stb; és lehetőség van arra, hogy a csoportokon belül letiltsuk az erőforrásokhoz (internet, WiFi, telefonkönyv) a hozzáférést.

A többi szolgáltatás azonban nemcsak a Blackphone-ra érhető el, hanem külön is meg lehet őket vásárolni – a telefon előnye az, hogy a Silent Circle összes megoldását tartalmazza, és sokkal olcsóbban, mintha az egyes modulokat külön vásárolnánk meg (1530 helyett csak 630 dollárt kell fizetni, és ebben két teljes év használat foglaltatik benne).

A szolgáltatáscsomagban benne van a Silent Phone, Silent Text és Silent Contacts appok (amelyeket a normál megfelelők helyett használhatunk azonos célokra) használatához szükséges előfizetés, kapunk 5 GB titkosított tárhelyet (SipderOak), lehetőségünk van anonim keresésre és böngészésre valamint VPN használatra is.

A távlati tervekről és kérdeztünk a standon; egyelőre csak egyetlen modellben gondolkodnak a fejlesztők, de később bármi lehet, akár Blackslate is készülhet.

Címkék
Hozzászólások