- 2014. február 26., 12:20
A Fujitsu és a Fujitsu Laboratories által kifejlesztett prototípus érintőképernyője tapintási érzetet is közvetít.

Az egyelőre még csak kísérleti fázisban lévő technológia ultrahang segítségével működik: a nagy frekvenciával rezgő képernyő (csak nagyon apró elmozdulásokra gondoljunk) egy nagyobb nyomású légréteget hoz létre ujjunk és a kijelző felülete között.

Ez csökkenti a súrlódást, amit ujjunk csúszós, sima felületként érzékel. A rezgés erősségének gyors változtatásával többféle textúrát is szimulálhatunk, ez pedig a látott képpel, illetve esetenként a hanggal együtt teszi teljessé az élményt.

Az ultrahangos rezgések ilyen felhasználása önmagában nem újdonság, de az igen, hogy az egész rendszert sikerült egy táblagépbe beépíteni úgy, hogy az energiafelhasználást is elfogadható szintre szorították le. A készüléken egyelőre négy demó fut: egy hárfát pengethetünk, egy DJ-szerű lemezjátszón lehet a CD-t pörgetni, kinyithatjuk egy páncélszekrény számzárát és végül végigsimíthatjuk egy alligátor hátát is.

A technológia kereskedelmi forgalomban való megjelenésére azért még kicsit várnunk kell, a fejlesztők most a 2015-ös bevezetést tartják valószínűnek.

Címkék