- 2015. március 3., 13:14
A kis fogyasztású vezeték nélküli kapcsolatot használó eszközökkel az intelligens ház funkciói bővíthetők.

Az intelligens ház megépítésének lehetősége eddig elsősorban a tehetősebb felhasználók kiváltsága volt, hiszen az érzékelők kezelése és az irányítási rendszer sokszor külön kábelezést igényelt. Ma már erre nincsen szükség, hiszen egyre inkább a vezeték nélküli eszközök azok, amelyek felkerülnek a gyártók termékpalettájára. Ott, ahol vezeték nélküli rendszerben gondolkodnak, leggyakrabban ZigBee vagy Z-Wave (esetleg EnOcean vagy Insteon) rendszert használnak; a D-Link a legtöbb gyártó által támogatott, magas szintű kompatibilitást biztosító Z-Wave rendszert választotta saját kütyüihez.

D-Link Z-Wave hub

Vele kis fogyasztású, elemmel működő, ezért kényelmesen telepíthető, vezeték nélküli eszközöket lehet egy közös hálózatba integrálni. Mivel a WiFi-nél kevesebbet fogyasztanak, az intelligens házak alapvető építőköveiként tekinthetünk rájuk. A Z-Wave ebből adódóan nem WiFi alapú, így az eszközök közötti kommunikáció biztosításához mindenképpen szükség van egy hubra, amely a routerhez csatlakozva biztosítja az átjárást a WiFi és a Z-Wave között.

Ajtónyitás-érzékelő

A D-Link központja a Connected Home Hub (DCH-G020), ez fogja össze a különféle Z-Wave eszközöket, és biztosít távoli kezelhetőséget a mydlink Home Android vagy iOS rendszerű alkalmazás segítségével. A D-Link termékpalettáján szereplő komponensek egymással együttműködhetnek, tehát a megfelelő szabályrendszer felállítása után a füstérzékelő beindítja a szirénát (és figyelmeztetést is küld), a vízérzékelő (DCH-S160) pedig elzárhatja a mosógép csapját, vagy figyelmeztet, ha szivárog az akvárium. Az új készülékek között találunk ajtó- és ablaknyitás-érzékelőt (DCH-Z110), amelyben fény- és hőmérséklet-érzékelő is helyet kapott – és van termosztát is, így a fűtés intelligens szabályzására is lehetőség nyílik. Az érzékelők (pl. DCH-Z120 mozgásérzékelő, de említhetnénk akár az ajtónyitás-érzékelőt is) egyetlen szett elemmel akár három évig is működőképesek, a tetszés szerint elhelyezhető füstérzékelő (DCH-Z310) szintén. A rendszerhez illeszkedő, konnektorba dugható sziréna (DCH-S220) WiFi kapcsolatot használ, viszont hat különféle figyelmeztető jelet tud leadni különféle hangerővel, így a betörő elriasztásakor más hangot ad, mint mondjuk akkor, ha a nyitva felejtett ablak miatt elkezd lehűlni a szoba.

A D-Link a Z-Wave kompatibilis termékeket hamarosan, várhatóan a második negyedév során piacra fogja dobni, áruk 50-80 euró, azaz kb. 15 és 25 ezer forint között várható.

Címkék