- 2015. március 4., 11:25
Elkészült az SDK, így egyre több szoftver készül a mobilhoz csatlakoztató hőkamerához, külső gyártók részvételével.

A startupok sikerességét sokszor az dönti el, hogy egy adott ötletet mennyire tudnak továbbfejleszteni a mérnökök, vagy mennyire tudnak továbbgondolni az alkotók. A Flir cégről többször is írtunk már a Geeks.hu hasábjain: ez az a gyártó, amely először iPhone-hoz csinált hőkamerás tokot, később csatlakoztatható modult, még később pedig ugyanezt Androidra. A kamera nagyon jópofa, az tény, viszont lássuk be, amikor a piac 99 százalékát lefedő két operációs rendszerhez elkészül valami, és a kidolgozás is jól sikerült, akkor ott nagyon nehéz tovább menni. Ez az a pont, ahol eldől, hogy egy adott termék sikeres lesz-e vagy sem; kulcskérdés, hogy sikerül-e a köztudatban maradni.

A Flirnek jó esélye van arra, hogy ez sikerüljön, ugyanis a fejlesztések nem álltak meg, csak éppen a hardver helyett most már a szoftveren van a hangsúly. Vagyis azon, hogy a hőkamera által szolgáltatott képet minél több dologra lehessen felhasználni. A Flir ezt a munkát már nem egyedül végzi, részben persze azért, mert külső fejlesztőkkel sokkal több potenciális ötletet lehet megvalósítani. A projekt jelen állás szerint ott tart, hogy az SDK megnyitása után a vállalat számos alkalmazást kapott a fejlesztőktől, és most éppen azzal van elfoglalva, hogy ezek működését ellenőrizze, elemezze.

Ez fontos, mert bármilyen jópofa is egy hőkamerával játszadozni otthon, azért könnyen belátható, hogy alapvetően nem az áltagos felhasználók jelentik a célcsoportot. A fejlesztés és/vagy hitelesítés alatt álló alkalmazások tényleg igazán sok mindenre alkalmasak. A lázmérő funkció például adja magát, itt a kamera elsősorban nem a pontos testhőmérsékletet mondja meg, hanem azt, hogy valaki potenciálisan lázas-e vagy sem. Jó ötlet továbbá az a szoftver, amellyel meg tudjuk nézni, hogy egy lakásban mennyire hatékonyak az energiagazdálkodási funkciók, és az is, amellyel a hőkamerával felszerelt telefont biztonsági rendszerként tudjuk alkalmazni – mivel a hőtérkép folyamatos elemzésével meg lehet mondani, hogy van-e valakia szobában, mozog-e valaki az adott helyiségben. Lehet készíteni továbbá játékot is a hőképre építkezve, de akár azt is meg lehet mondani vele, hogy mennyire alaposan sikerült megmosni a kezünket.

A Flir a fenti szoftverek „elbírálását” a lehető leggyorsabban szeretné lezavarni, de sajnos arra nem kaptunk választ, hogy ez időben nagyjából mit jelenthet. A sietség nyilván érdeke a gyártónak, mivel minél több kiegészítő funkcióval rendelkezik a terméke, annál nagyobb sikerre számíthat.

Címkék
Hozzászólások