- 2015. március 6., 14:36
Nemcsak a rendszer sebessége, hanem késleltetési is javul, így új felhasználási területek nyílnak meg.

A Mobile World Congressen több vállalat is demózott 5G-s mobilhálózatot; a mérnökök fantáziája ráadásul ezúttal kicsit nagyobb volt, így sima számháború helyett ötletes felhasználási példákat is mutogattak. Az 5G-s hálózat természetesen jóval gyorsabb lesz, mint a most népszerű LTE vagy akár a hamarosan bevezetésre kerülő LTE-A. Előbbi 300, utóbbi akár 600 Mbps-os sebességre is képes lehet, de ez nagyjából a semmi kategóriája ahhoz képest, amit az 5G-s hálózatok tudnak majd – az Ericsson 5,5, az SK Telekom pedig 7,5 Gbps-os tempót ért el a pavilonban felállított vevőállomáson.

Balra az SK Telekom, jobbra az Ericsson demója

A vevőállomás itt kulcsszó, ugyanis a fejlesztés alatt álló rendszer fogadási oldala egyelőre bőven nagyobb annál, minthogy egy okostelefonba be lehessen építeni; az Ericssonnál lévő változat antennája például akkor volt, mint egy ember feje. A megnövelt adatsebesség azonban csak az egyik jó tulajdonsága lesz az 5G-s hálózatnak, gyakorlati szempontból sokkal fontosabb, hogy a hálózat késleltetése is nagyon alacsony lesz. Barcelonában mindkét dolog bemutatására láttunk demót: az Ericssonnál egy 2500 km-re lévő markolót lehetett vezetni VR sisak és néhány joystick segítségével.

Markoló távirányítója 2500 km távolságból

Az SK Telekom standján 5G mobilhálózat segítéségével másolta le egy robot „mestere” mozgását, gyakorlatilag valós időben.

A technológia tehát szépen fejlődik, már tudjuk, hogy a mobil kommunikáció terén merre tartunk. Azt viszont még nem, hogy mikor érünk oda: a jelenlegi óvatos becslések szerint is legalább 3 évnek el kell telnie ahhoz, hogy az ötödik generációs mobilhálózat olyan állapotba kerüljön, hogy akár csak gondolkodni lehessen a bevezetésén.

Hozzászólások