- 2016. február 21., 16:00
Ment a találgatás az MWC előtt, hogy a kínai gyártó mit fog villantani; alighanem sikerült nagy meglepetés okoznia.

Richard Yu szerint a notebookok nagyok, rossz a kijelzőjük, kevés ideig bírja az akkujuk. A fejlődés pedig abba az irányba mutat, hogy az asztali gépek helyett már most szinte mindenki notebookot használ, azok helyett viszont hamarosan 2-in-1 gépeket fogunk használni – eme kis felvezetés után derült ki, hogy a kínai gyártó a korábban pletykált, esetleges P9 bemutatkozás vagy egy új okosóra helyett egy teljesen más eszközt fog bemutatni, egy olyan készüléket, amivel eddig számára ismeretlen területre, a PC-k piacára lép be.

Huawei MateBook

A MateBook a gyártó első próbálkozása azon a piacon, amelyen jelenleg a Surface és az iPad Pro mutatják az utat, de természetesen nem ők ketten az egyedüli szereplői a piacnak, többek között a HP és a Lenovo is rendelkezik olyan géppel, amit tabletként és teljes értékű PC-ként is lehet használni. Hozzájuk csatlakozik most a Huawei a MateBookkal. A gép a Mate-ek korábbi dizájnját viszi tovább, ezt kiválóan érezni külső jegyei alapján is, de a gyártás során is pontosan azokat a metódusokat használják – például gyémánt vágófejes megmunkálás.

A gép a Huawei szerint kompromisszummentes használatot ígér tablet és PC módban is. Előbbire a 12 colos képernyő méret, utóbbira pedig az jelenet garanciát hogy a készülékház alatt egy teljes értékű konfiguráció dolgozik, ami hatodik generációs Core 3/m5/m7 processzort, legalább 4 GB RAM-ot és legalább 128 GB-os SSD-t jelent. Kijelzője 2160×1440 pixeles felbontást és 400 nits fényerőt ígér, de nem rossz az NTSC színtér 85 százalékának lefedése sem. Ezt persze több mai más notebook is tudja, de tény, hogy a tabletek mezőnyében még kevés az a készülék, amely valóban megfelelő „monitorral” rendelkezik. A panelt egy mindössze 10 mm-es káva veszi körbe (ezzel az előlap 85 százalékát teszi ki a kijelző), míg a készülékház még ennél is karcsúbb, csupán 6,9 mm-es. A káva fehér vagy fekete lehet; előbbi modellnek arany, utóbbinak pedig ezüstszínű a teljesen fémből készült hátlapja. Nemcsak mérete, hanem tömege alapján is kompakt a MateBook, 640 grammos, ami az iPadot és a Surface-t is jó tíz százalékkal előzi meg.

Még mindig valamennyire a kijelzőhöz tartozik, hogy a MateBookhoz stylus is jár: a MatePen a Huawei szerint a világ első rugalmas műanyagból készült tolla. Természetesen érzékeli a nyomás erősségét is, mégpedig 2048 szint megkülönböztetésével. Egyórás töltéssel egy hónapos rendelkezésre állást kapunk, és a kiegészítőt lézere mutatóként vagy prezentációk vezérléséhez is lehet használni.

Nemcsak a formák köszönnek vissza azonban a Mate telefonokról, hanem egyes funkciók is. Közülük a legjobban talán az ujjlenyomat-olvasónak örülhetünk, amely Sony módra oldalra került, viszont pontosan úgy működik, mint mondjuk a Mate S-ben: elég egyszer megérinteni, amivel nemcsak az azonosítást végezhetjük el, hanem a gép bekapcsolását is. Ez roppant gyors és kényelmes, hiszen nem kell gombokat nyomogatnunk. Érdekesség, hogy több felhasználó is beprogramozhatja „magát”, ilyekor azonosítás után mindig az ujj tulajdonosának felhasználói fiókja töltődik be.

Az akku 33,7 Wh-s, amivel a gyártó szerint átlagos körülmények között 10 órányi használat érhető el, Office jellegű használattal és videózással 9 óra, zenehallgatással pedig 29.

Mivel egy 2-in-1 gépről van szó, alapesetben természetesen a kütyü nem tartalmaz billentyűzetet, viszont a tokja használható klaviatúraként is. Meg állványként is, de erről picit később. Az összeköttetést egy mágneses dokkoló biztosítja, a gombok leütési útja pedig relatív nagynak mondható, 1,5 mm. A billentyűzetes tok érdekessége, hogy cseppálló. Állványként a felső rész háromszögbe hajtásával használhatjuk, ilyen módon 67 illetve 52 fokos dőlésszöget állíthatunk be. A tok többféle színben lesz kapható, egyelőre négy verziót (barna, vaj, fekete és narancs) láttunk, de nem kizárt, hogy később lesznek vidámabb színek is. A választék egyelőre tükrözi, hogy a célcsoportot egyértelműen az üzleti felhasználók jelentik az első körben.

A gépre Windows 10 Home vagy Professional kerül, ami persze nem túl meglepő. Érdekesség, hogy a Huawei kiadott egy szoftvert is a telefonjaira, amivel a mobilok és a MateBook között az adatátvitel WiFi-n, egyszerűen történik. Ezzel nemcsak az internet megosztása válik sokkal egyszerűbbé, hanem a telefonon lévő adatokat is egyszerűbb átmásolni a gépre.

Apró részletek

Nem rosszak a további kiegészítők sem. A töltő például kicsi, mindössze 110 grammos és nemcsak 12, hanem 9 és 5 voltos feszültséget is ki tud adni. Mivel USB Type-C és microUSB csatlakozó is van rajta, ez azt jelenti, hogy bármilyen telefont is fel tudunk tölteni a segítségével.

A MateBookon lévő USB Type-C csatlakozóba egy dokkolót (MateDock) is csatlakoztathatunk, amely VGA, HDMI, USB (2× hagyományos és 1× USB Type-C) és Ethernet csatlakozókkal egészíti ki a masinát. A dokkolóhoz a tokhoz hasonló védő is jár.

A gép mellé egy fülhallgató is jár még, amelynek érdekessége az aktív zajszűrés. A működési elvből adódóan ez a kiegészítő saját akkuval működik; a zajszűrést a Sony mobilokkal ellentétben a füles végzi, így akár más telefonokkal is lehet használni. Töltéséhez ugyanakkor kell a MateBook, mivel az akkut csak a rajta lévő jack dugasszal lehet feltölteni.

Mennyibe kerül?

Aki a fentiek alapján azt gondolja, hogy a MateBook nem lesz olcsó szerzet, az nem jár messze a valóságtól. Az induló ár egyébként még nem is olyan vészes, adókkal együtt 800 euró – de persze ez valószínűleg nem a rekord magas hazai ÁFA kalkulációjával készült. Ezért a pénzért Core m3 processzor, 4 GB RAM és 128 GB-os SSD jár. A másik véglet 1800 eurót jelent, Core m7 processzor, 8 GB RAM és 512 GB-os SSD mellett.

A kiegészítők ára pedig úgy alakul, hogy a MatePen 70, a MateDock 100, a billentyűzetes tok pedig 150 euróba fog kerülni. Hogy mikor, azt még nem tudjuk; erre külön is rákérdeztünk, de az elérhetőséggel kapcsolatban annál pontosabbat, minthogy pár hónapon belül, nem kaptunk.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2012. december 12., 13:36
2012. december 7., 12:00
2012. november 30., 15:22
2013. október 15., 18:00
Hozzászólások