- 2016. február 21., 19:00
Megérkezett a dél-koreai gyártó új csúcskategóriás okostelefonja. A Galaxy S7 kívülről alig változott. Na de belül!

Az elmúlt években hozzászokhattunk már ahhoz, hogy a Samsung mindig a tavasz legelején mutatja be aktuális mobiltelefon nagyágyúját, és nem volt ez másképp tavaly sem, amikor március elején hullott le a lepel a Galaxy S6-ról és lekerekített kijelzős testvéréről, a Galaxy S6 edge-ről. Idén viszont már februárban megtörtént a nagy esemény, hiszen idén kicsit korábban rendezik meg a barcelonai MWC-t, amely rendezvény keretein belül ma este végre bemutatkozott a sokak által várva várt Galaxy S7 és Galaxy S7 edge. A megannyi kiszivárgásnak köszönhetően már eddig is sok mindent tudtunk az új jövevényekről, amelyek design fronton kevés újdonságot hoztak, de ezt leszámítva bőven van újdonság. Lássuk hát őket!

Külső

A tavaly debütált, abszolút minőségi fém/üveg külcsín nem sokat változott, csak egy kicsit jobban lekerekített lett, mely a Samsung szerint tovább javít az ergonómián, és saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy az S7-et egyszerűen jó kézbe venni. A számos különböző színváltozatban készülő újdonság hangerőállító gombjai baloldalon kaptak helyet, a bekapcsoló gomb pedig az ellentétes oldalon landolt. A felső élre került az egyik mikrofon, mely annak a kipöckölhető tálcának a társaságát élvezi, mely egyrészt a nanoSIM-et, másrészt pedig a microSD-t fogadja magába. Igen, imáink meghallgatásra találtak, az idei Galaxy S csúcsmodellek az S6 előtti időkhöz hasonlóan bővítő slottal is rendelkeznek. A rövid ismerkedés során egy 128 GB-os Samsung memóriakártyát helyeztünk a telefonba, de mint azt a cég képviselőitől megtudtuk, semmi akadálya annak, hogy például egy 200 GB-os SanDisk kártyát toljunk a készülékbe.

Az alsó élen keresendő a másik mikrofon, a 3,5 milliméteres audio csatlakozó aljzat és a rendszercsati, mely egyes várakozásokkal ellentétben nem egy vadonatúj USB Type-C példány, hanem egy hagyományos microUSB megoldás. Természetesen a gyári töltő a fürgébb fajtából való, ahogy korábban is, ezen kívül pedig a gyors vezeték nélküli tölthetőség is adott, természetesen a külön megvásárolható töltő révén. Az S6 2550 mAh kapacitású akkumulátora az S7-ben átadta a helyét egy kereken 3000 mAh-es akksinak, az S6 edge 2600-as kapacitása pedig az S7 edge esetében nem kevesebb mint 3600 mAh-ra nőtt. Sokak számára fontos lehet, hogy az S7-es testvérpár tagjai hivatalos IP68-as minősítéssel rendelkeznek, vagyis a korrekt víz- és porállóság adott. Emlékezetes, hogy korábban az S5 is vízálló volt: ez a kettővel ezelőtti modell IP67-es besorolású volt, és az S7-től eltérően fedett rendszercsatival rendelkezett.

Hardver

Az S6-féle Exynos 7420-as SoC-t nagyon szerettük, hiszen minden körülmények mellett ellentmondást nem tűrő sebességet produkált, 2016-os utódja pedig még magasabbra helyezi a lécet. A 14 nanométeres gyártási technológia segítségével készülő Exynos 8890 a már jól ismert big.LITTLE architektúrára épül: négy mag a komoly teljesítményért felel, négy mag pedig a hatékony működésről gondoskodik. A Samsung közlése szerint CPU fronton körülbelül 30 százalékos sebességnövekedést kapunk tavalyhoz képest, a GPU pedig közel 65 százalékkal lett izmosabb, ráadásul úgy, hogy az SoC működési hatékonysága 10 százalékot javult. A RAM 4 GB kapacitású, az általunk kipróbált készülék 32 GB-os belsőmemóriájából pedig alaphelyzetben mintegy 24 GB volt szabadon felhasználható.

A kijelző felbontása változatlanul 2560×1440 pixel, vagyis a Samsung sokak örömére egyelőre nem váltott QHD-ről 4K-ra. A Super AMOLED érintőkijelző képminősége továbbra is elképesztően jó, a kontraszt az egekben, a betekintési szögek hatalmasak, tehát e tekintetben nincs sok változás. A Galaxy S7 esetében az 5,1 colos képátló is változatlan maradt, ellenben az S7 edge kijelzője 5,5 colosra nőtt (S6 edge+: 5,7 col), és az oldalsó részei természetesen lefelé vannak hajlítva. Újdonság az AOD, vagyis az Always-On Display, ami persze a mobiltelefónia történelmét ismerők számára már régi ismerős. Ennek lényege, hogy a kijelzőn stand-by módban is megjeleníthetők bizonyos tartalmak, így például az óra, a naptár vagy egy egyedi díszítőmotívum. Ez a Samsung fronton mindenképpen új felület maximálisan személyre szabható, és szerencsére az akkumulátor gyors merülésétől sem kell tartanunk: a Samsung azt ígéri, hogy a bekapcsolt AOD óránként csak mintegy 1 százalékot szív le az akksi kapacitásából.

Használat közben

A Galaxy S7 és Galaxy S7 edge alaphelyzetben a friss-ropogós Android 6.0.1 operációs rendszerrel támad, melyre természetesen a gyártó saját TouchWiz felhasználói felülete van ráhúzva: a felhasználói élmény ismerős lehet azok számára, akik a napokban telepítették fel S6-osukra a legújabb Marshmallow frissítést. Gyárilag jelen van a fedélzeten hat Microsoft alkalmazás, a Facebook, a Twitter és a Whatsapp, ezenkívül pedig említést érdemel még a Samsung Pay fizetési megoldás is. Ez utóbbi hazánkban továbbra sem használható, azonban a Samsung ígéretet tett arra, hogy 2016-ban számos újabb országban elérhetővé fogja tenni a szolgáltatást.

Továbbfejlesztették az Edge UX-et: a többek közt Apps, Task és People panelekkel rendelkező felület révén az S7 edge-en minden korábbinál több funkció érhető el, és a Samsung abban bízik, hogy a publikus SDK-nak köszönhetően a közeljövőben számos új 3rd party panel jelenik majd meg. A kijelző alatti Home nyomógombba szerelt ujjlenyomat szenzort ugyancsak továbbfejlesztették, melynek köszönhetően az elődjénél körülbelül kétszer gyorsabban és egyben megbízhatóbban teszi a dolgát. Az érzékelő révén egyszerűen és gyorsan oldhatjuk fel a lockolt telefont, jelentkezhetünk be különböző weboldalakra és a Samsung-fiókunkba, valamint a Samsung Pay fizetéseket is biztonságosabbá tehetjük a segítségével.

A biztonság mellett a szórakozásnak is kiemelt figyelmet szentel a gyártó, így például az ígéretek szerint az S7 és S7 edge a mobilpiac legjobb játékélményét fogja biztosítani. Újdonság a Game Launcher, mely egyetlen központosított felületre szívja magába a telefonra letöltött játékokat, és azok kapcsán rengeteg beállítási lehetőséget vonultat fel. Be lehet például állítani, hogy a játékok során semmilyen figyelmeztető jelzés se zavarjon bennünket, ezen kívül pedig a kijelző alatti érintőgombokat is le lehet tiltani a játék közbeni véletlen lenyomások elkerülése végett. Megadhatjuk, hogy aktuálisan éppen maximális képminőségre, vagy inkább hosszabb üzemidőre vágyunk a játékok során: maximális beállítás mellett 60 fps és legnagyobb felbontást kapunk, közepes módban 30 fps-t és csökkentett képminőséget, powersave módban pedig 30 fps-t és jelentősen lerontott grafikát. A Game Launcherben számos toplista és játékvideó is elérhető, ezenkívül pedig mi magunk is készíthetünk videókat arról, hogy hogyan játszunk a legfrissebb szoftverekkel, és a videón egy kis ablakban akár az is látható, hogy milyen pofákat vágunk játék közben. A slusszpoén pedig, hogy az S7 és az S7 edge a világ első hivatalos Vulkan API támogatással rendelkező okostelefonjai. Ez a Khronos Group által fejlesztett API kiváló teljesítménnyel, csökkentett CPU-terheléssel és kiváló többmagos feladatmegosztással kecsegtet.

Az utóbbi időkben kijött high-end okostelefonok egyik rákfenéje a fokozott melegedés, melynek maximum csak a hideg téli reggeleken örülhetünk. A Samsung ez ellen is felveszi a harcot, és nemcsak oly módon, hogy folyamatosan hatékonyabbá teszi a chipseteinek működését, hanem azok hűtésén is javítani próbál. Az S7-esekben egész konkrétan egy komoly vízhűtés landolt, és ahogy a cég egyik munkatársa mondta: az S7 vízálló, de a belsejében víz van. A hőcsöves megoldás a telefon hátsó borítása alatt hosszanti irányban húzódik, melyhez hasonló trükköt nemrégiben a Microsoft vetett be a Lumia 950 XL esetében.

Kamera

A hátoldali kamerát nem egyszerűen csak továbbfejlesztették, hanem teljesen újragondolták. Az első, akár szabad szemmel is észrevehető változás, hogy a modul immár csak minimálisan, egész pontosan 0,46 milliméterre emelkedik ki a hátlap síkjából. Az objektív fényereje a tavalyi f1,9-ről f1,7-re nőtt, ami önmagában véve 25 százalékos javulást jelent, de ehhez még hozzájön a pixelméret 1,12-ről 1,4 mikronra történő növekedése, ami 56 százalékos előrelépés, vagyis ennyivel lett nagyobb az egyes képpontok felülete. Összességében ez a Samsung szerint annyit tesz, hogy az S7 révén 95 százalékkal világosabb fotók készíthetők, mint az S6-tal. Remek hír, hogy a vállalat végre felhagyott a megapixel-háborúval, ugyanis a felbontás 16-ról 12 megapixelre csökkent, amit simán el tudunk fogadni, ha cserébe a tényleges képminőség egyértelműen javul.

Vadonatúj fejlesztés a Dual Pixel Sensor, mely a korábbiaknál jelentősen gyorsabb fókuszálást tesz lehetővé. Lehetőségünk volt azonos feltételek mellett kipróbálni egy S6 és egy S7 fókuszálási sebességét, és a különbség igencsak meggyőző volt, ezen kívül pedig feltűnt, hogy gyenge fényviszonyok mellett az S7 élőképén szinte semmi képzaj sincs, az S6 élőképe pedig ehhez képest képzajban igencsak gazdag. A 12 megapixeles (4032×3024 képpont) legnagyobb felbontást 4:3-as képarány mellett kapjuk, tehát ezúttal egy 4:3-as képérzékelőhöz van szerencsénk, 16:9 mellett pedig maximum 9 megapixeles felbontást használhatunk. A videófelvevő természetesen Ultra HD 4K felbontású.

Összegzés

Bár a Galaxy S7 és Galaxy S7 edge láttán első blikkre azt hihetjük, hogy kevés újdonságra számíthatunk a Galaxy S6-hoz és Galaxy S6 edge-hez képest, immár nyílt titok, hogy a Samsung igen is komoly fejlesztőmunkát végzett az elmúlt egy évben. A külcsín nem sokat változott, ami persze nem is baj, hiszen a 2015-ös Galaxy S-ek designja alapvetően jól sikerült, ezzel szemben a borítás alatt annyi újdonságot kapunk, hogy még felsorolni is nehéz őket. A hetedik generációs Galaxy S modellek legfőbb vonzerejét a még a korábbiaknál is jobb SoC, a bővíthető memória, az AOD funkciós kijelző, a teljesen új főkamera, a megnövelt kapacitású akkumulátor, a továbbfejlesztett ujjlenyomat szenzor és az IP68 minősítés jelenti. Az S7-tel történt első találkozás mindenképpen pozitív volt, további részletek a hamarosan érkező részletes tesztben lesznek olvashatók.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások