- 2016. február 21., 19:00
A Samsung bejelentette a Gear VR remek társának tekinthető Gear 360-at.

A tavalyi év egyik talán legkomolyabb meglepetést okozó kütyüje, az a Samsung Gear VR volt, amelyet a fejünkre applikálva pillanatok alatt egy másik világba teleportálhattunk. A dél-koreai gyártó ezen okostelefon meghajtású és mindössze 99 eurós virtuális valóság készüléke persze még messze van a tökéletestől, hiszen a felbontása lehetne nagyobb, illetve egyelőre 360 fokos térélményt biztosító tartalommal sem igazán lehetne Dunát rekeszteni. Most azonban az MWC előestéjén hivatalosan is bemutatkozott a Gear 360, melynek révén rendkívül egyszerűen bárki saját magának létrehozhat különböző 360 fokos tartalmakat.

A Samsung Gear 360 kicsit nagyobb, mint egy golflabda és nem is egy, hanem rögtön két komplett kameramodult is kapott. Az apró high-tech labda két ellentétes oldalán egy-egy 180 fokos látószögű, halszemoptikás fényleső figyel, melyekben egy-egy 15 megapixeles képérzékelő található. Könnyen kikövetkeztethető, hogy végeredményként olyan felvételeket kaphatunk, melyek a kamera körüli teret 360 fokban és 30 millió képpontos felbontásban örökítik meg (ez a felbontás a képfeldolgozás során csökken). A felső szekcióban egy exponáló gombra és egy apró kijelzőre lehetünk figyelmesek, a főbb kezelőszervek az egyik oldalra kerültek, a másik oldalon pedig egy kihajtható ajtó védelmét élvezi az 1350 mAh kapacitású cserélhető akkumulátor, illetve a microSD memóriakártya (maximum 128 GB). Az alsó szekcióban egy szabványos állványmenetet helyeztek fel a fejlesztők, vagyis a Gear 360 lényegében bármilyen fotós/videós kiegészítőre könnyen felapplikálható. Ilyen kiegészítőkből maga a Samsung is többfélét kíván majd forgalmazni, illetve a kamera mellé alapáron jár a mellékelt fotókon is látható összecsukható mini tripod.

A Bluetooth és NFC kompatibilis térkamera pillanatok alatt összepárosítható a megfelelő okostelefonokkal, illetve a dedikált alkalmazás révén a mobil kijelzőjén látható a kamera által látott élőkép, és természetesen erről a felületről végezhetjük el a különböző beállításokat. Választhatunk, hogy egyszerre mindkét kamerát használjuk, és ily módon 360 fokos felvételt szeretnénk, vagy beérjük egy kamerával és az általa megörökített 180 fokos képpel. Mindkét kamera mellett egy-egy apró LED-jelzőfény látható, így mindig tudni lehet, hogy éppen melyikük (vagy mindkettő) aktív. Az elkészült fotók, illetve videók egyszerűen visszanézhetők: a galériában alaphelyzetben egy nyers felvétel található, melyből kívánságunk szerint a szoftver a telefonra átlőtt felvételeket magán a mobilon illeszti össze 360 fokos állománnyá. Ezeket aztán a telefon kijelzőjén az ujjunkkal pásztázva, vagy a Gear VR-on valódi 3D-ben nézhetjük vissza, valamint a YouTube-on és a Facebookon történő megosztásnak sincs semmi akadálya.

A Gear 360 értelemszerűen teljesen kompatibilis az ugyancsak most debütált Galaxy S7 és Galaxy S7 edge okostelefonokkal, ezenkívül pedig a cég 2015-ös csúcskategóriás mobiljait is támogatja, vagyis az S6 modelleket és a Note5-öt. A Samsung képviselője kérdésünkre elmondta, hogy a későbbiekben elképzelhető, hogy a korábbi Samsung csúcsmobilok (Galaxy S5, Note 4) is felkerülnek a kompatibilitási listára, ezenkívül pedig akár iOS támogatás is szóba jöhet.

Címkék