- 2016. február 22., 18:05
A 2-in-1 koncepció egyelőre nem sikeres, a Huawei mégis beugrott, hogy tegyen egy próbát a piacon. De jól tette-e?

A Huawei első számítógépéről mindent leírtunk már, ami kiderült róla a sajtótájékoztatón, de szerencsére nem kellett beérnünk ennyivel, a bemutató után lehetőségünk volt kipróbálni is a kütyüt. Nem győzött meg minket, azonban a korrektség kedvéért el kell mondanunk, hogy ez a legkevésbé sem a Huaweien múlott.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy a MateBook gyönyörű, látszik, hogy a Huaweinél a mérnökök minden tudásukat latba vetették, a mobil piacon szerzett tapasztalatokat pedig sikerült tökéletesen kamatoztatni. Elég ha csak arra az ujjlenyomat-olvasóra gondolunk, ami a Mate S-ből már ismerős lehet: gyors, pontos és könnyen elérhető helyre került. A készülékházról csak jókat tudunk mondani: a fémből készült borítás éppen úgy a csúcskategóriás kütyük ismérve, mint a 10 mm-es káva és a 6,9 mm-es vastagság.

Egy teljes értékű PC-ről van szó, amelyen Windows 10 fut – az OS szépen teljesíti is a dolgát, de azt persze még nem tudjuk, hogy valós körülmények között mire képes. Ez elvileg nem kellene, hogy kérdés legyen, de alaposabb tesztre van szükség ahhoz, hogy kiderítsük, mi történik például akkor, ha a CPU-nak huzamosabb ideig kell 100 százalékon teljesítenie: vajon visszavesz a teljesítményéből vagy sem?


A slate kiegészítői szintén nagyon jók. A tok nemcsak véd, hanem klaviatúraként is szolgál, és a gombok leütési útja tényleg elég nagy ahhoz, hogy a gépelés kényelmes legyen. Azért azt meg kell jegyezünk, hogy az összeállítás nyilván nem stabil annyira, mint egy eleve összerakott notebook, de a mágnes elég szorosan tartja ahhoz a gépet, hogy ölbe véve is tudjunk vele dolgozni. A dokkoló is nagyon jó ötlet, az egyetlen USB Type-C csatlakozóból csinál meg minden fontos kimenetet – más kérdés, hogy cserébe azért, hogy a MateBook vékony és könnyű lehessen, a dokkoló már nem tudott igazán az lenni.


Kipróbáltuk a tollat is, amely szintén minőségi darab, a Samsung Note-okhoz adott tollhoz képest a fogása nekünk jobban bejött, egyszerűen a vastagsága miatt. A borítása szintén fémből készült, a rajta lévő gombok elhelyezkedése pedig pont optimális. Azt igazán nem éreztük, hogy a nyomásérzékelés kétszer pontosabb lett, de ez valószínűleg azért van, mert már az 1048 szint is elég nagy felbontást tesz lehetővé ezen a téren.A 12 colos képátló azonban véleményünk szerint egy elhibázott döntés. Nem elég nagy ahhoz, hogy a MateBook ki tudjon váltani egy notebookot, ahhoz viszont nem elég kicsi, hogy táblagépként tudjuk kezelni. Az ilyesfajta hibrid készülékeknek pontosan ez a rákfenéje, ráadásul itt még csak nem is otthoni felhasználóknak szánt termékről van szó, hanem egy olyan masináról, amelyet az üzleti rétegnek szánnak. Pedig maga a panel valóban nem rossz, még a jól megvilágított asztalokon is kiválóan látszott rajta minden, és a színeivel valamint a betekintési szögekkel sem volt az égvilágon semmi gond.Csalódottak lehetünk továbbá a Core m processzor miatt is, amely ugyan kiváló kompromisszumot jelent a teljesítmény és a rendelkezésre álló üzemidő között, de ebben benne van az is, hogy a választás kompromisszumot jelent. És ha jobban belegondolunk, akkor már a notebookba szánt Core i5 és i7 chipek is kompromisszumos megoldások, mivel csak kettő processzormagot tartalmaznak az asztali megfelelőjüknél alkalmazott legalább négy maggal szemben. Tehát itt a kompromisszumhoz képest kell kompromisszumot kötni, így a problémánk talán érthető. A Core m sem rossz választás, de azért nem véletlen, hogy a notebook gyártók sem rajonganak érte, és inkább a Core i3/i5/i7 trióra szavaznak.

A Huawei belépője összességében mindezek ellenére nem sikerült rosszul, és az is igaz, hogy valahol el kell indulni. Ha azt vesszük alapul, hogy a gyártónak inkább a mobil kütyük piacán volt (van) tapasztalat, akkor érthető a méret is. Viszont a PC-k piacára belépni elég bátor húzás volt, még akkor is, ha olyan géppel tette ezt a kínai gyártó, amelyik minden piaci előrejelzés szerint belátható időn belül teljesen kiszoríthatja a klasszikus értelemben vett számítógépeket az egyébként szűkülő piacról. A MateBook a piac megszondázásához nagyon jó alany lehet, viszont szerintünk a kis képmérete valamint a Core m processzora miatt arra nem lesz alkalmas, hogy komoly tényező váljék belőle. Ha viszont lesz utódja, és foglalkoznak az általunk felvázolt gondokkal is, akkor a siker valószínűleg nem fog elmaradni.

Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. augusztus 30., 14:04
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
Hozzászólások