- 2016. február 22., 14:07
A Sony három új telefont villantott, amelyek egy termékcsaládba tartoznak, de távolról sem ugyanabba a kategóriába.
Hirdetés


some text

Nem igazán lehetett tudni az MWC előtt, hogy a Sonytól mire számíthatunk – jó, azt nyilván sejtettük, hogy telefon vagy telefonok fognak bemutatkozni, de hogy milyen termékek lesznek pontosan a középpontban, azt elég jól sikerült titokban tartania a japán gyártónak. Az MWC-n végü az X sorozat mutatkozott be, így a „zék” egy elég erős konkurenciát kaptak házon belül. Az X széria rögtön három tagot számlál (amin nem igazán kell meglepődni, hiszen az aktuális Z sorozat is ennyit számlál), amelyek azonban nem a külső, hanem a belső alapján térnek el igazán. Az Xperia X, XA és X Performance modelleket sikerült úgy kialakítani, hogy azokkal a gyártó szinte minden felhasználói réteget meg tud szólítani.

Persze kérdés, hogy mi számít alapmodellnek, mi azonban a „sima” X-et vesszük annak, amelynél az XA valamivel gyengébb, az X Performance pedig valamivel erősebb. Az Xperia X az Xperia Z telefonoknál már megismert formatervet kapta, anyagában azonban gyengébb a készülék, mivel az oldalsó fémet műanyagra cserélték, a hátsó, fémhatású üveg helyett pedig sima üveget kapunk. A telefon megjelenése ennek ellenére pofás, és az oldalsó, az egyik fiókot rejtő csatlakozó azt is sejteti, hogy a készülék vízálló – noha erre a specifikációban semmi sem utal. A telefonban a középkategóriás Snapdragon 650 dolgozik, 3 GB RAM és Full HD kijelző került bele. A panel 5 colos.

A belső tárhely 16 GB, de ezt természetesen lehet bővíteni. A mobilba érdekes módon a Sony belepakolta a 23 MP-es hátsó kamerát is, tehát a vállalat nem fél attól, hogy a fényképezésre kihelyezett Z sorozatnak ezen a téren is alternatívát nyújtson. Sőt, a mobil fényképezőgépe megkapta a prediktív fókuszkövető rendszert is, amivel a mozgó tárgyak követése sokkal pontosabbá válik. Szelfikhez 13 MP-es előlapi kamera jár, a biztonságért pedig ujjlenyomat-olvasó felel. Az akku 2620 mAh-s, ezzel valószínűleg a kétnapos használatot nem lehet majd elérni, noha a Sony belebegtette, hogy az új modelleket elég lesz majd minden második nap a töltőre kötni. Árról és elérhetőségről egyelőre nem esett szót, arról viszont igen, hogy a színválasztékban nemcsak fekete és Sony szürke, hanem rózsaszín és sárga is lesz. Az OS természetesen az Android 6.0, amelyet a Sony szokásához méltó módon némileg, de nem látványos módon átdolgozott.

Az Xperia X Performance Snapdragon 820-ra épül, ettől eltekintve azonban szinte teljesen azonos az alapmodellel; az akku kapacitása nőtt még marginálisan, valamint a belső tárhely hízott a kétszeresére. Érdekes lesz majd látni, az árcímként, mert ez a verzió tényleg kiköpött Z, amit a kisebb telefonra vágyók és a hölgyek szinte biztos, hogy előszeretettel választanak majd.

Az igazán jóárasított változat az Xperia XA lesz, amibe már nem a Qualcomm valamelyik üdvöskéje, hanem egy MediaTek SoC, az MT6755-ös kerül. A telefonban kevesebb a RAM (2 GB) és a pixel is (HD), de a képátló ugyanúgy 5 col, mint a nagyobb tudású változatoknál. A fényképezők is gyengébbek (papíron legalábbis mindenképpen), hátulra 13 MP-es, előre pedig 8 MP-es érzékelő került. Lesz két SIM fogadására alkalmas változat is, ujjlenyomat-olvasó ugyanakkor az XA-kba már nem kerül. Az viszont dicséretes, hogy a MediaTek SoC ellenére ezen a telefonon is az Android 6.0 fut – a kínai gyártó chipjeivel szerelt telefonokat ugyanis a főverziók tekintetében csak a legritkább esetben lehet frissíteni. Ettől függetlenül nem biztos, hogy a Sonytól jó választás volt a MediaTek; de a piac remélhetőleg igazolni fogja a japán gyártó várakozásait.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2015. október 26., 12:00
2011. december 18., 12:00
2016. március 22., 12:00
2012. november 19., 12:00
2013. április 15., 14:40
Hozzászólások