- 2016. február 22., 18:25
Az új telefonok mellett egy sor jövőbeli kiegészítőt is bemutatott a Sony, ezek azonban jobbára csak prototípusok.

Az Xperia Ear, Xperia Eye, Xperia Agent és Xperia Projector segítségével a Sony ugyanazt próbálja meg elérni, mint az LG a G5-höz bemutatott eszközökkel: egy, a telefon köré épülő ökoszisztémát létrehozni. Míg azonban a koreaiaknál nem hangzott el a prototípus szó (igaz, a megjelenés dátumát és az árakat ők sem nagyon akarták elárulni), a Sony nyíltan közölte, hogy az Ear az egyetlen kész termék, a három másik még inkább csak koncepció.

Ez a bizonyos Ear nem más, mint egy saját tokban tölthető headset, amely extra funkcióként átveszi a telefonban meglévő digitális asszisztens képességeit is – azaz felolvassa nekünk a mobilra érkezett üzeneteket, értesítéseket, illetve mi magunk is utasíthatjuk arra, hogy ezt megtegye. A mobil-Ear összekötésre Bluetooth szolgál, a kapcsolat felépítését pedig NFC könnyíti meg.


Az egyelőre még koncepciósorban lévő eszközök közül az Eye tűnik a leginkább kiforrottnak: ez egy olyan kamera, amelyet az asztalra fektetve 360 fokos látómezőt kapunk – azaz ellentétben a Samsung és az LG készülékeivel, itt a teljes térből csak egy félgömbnek megfelelő részt fedhetünk le. A készülék nemcsak lerakva használható, hanem ruhára is csiptethető, illetve külön tokkal vízállóvá is tehető, ennek ellenére nem akciókameráról, hanem inkább a HTC Re mintájára egy videologger eszközről van szó. A kamerát bemutató szakember szerint a kész termék hangutasításokkal is irányítható lesz, illetve arcfelismeréssel és ezzel együtt automata exponálással is felszerelik majd.

Az Xperia Projector természetesen egy kivetítő, mégpedig egy igencsak rövid távolságból működő: gyakorlatilag a vetítésre használt felület elé kell tennünk, az azon megjelenő képet pedig érintőképernyőként tudjuk majd használni, a készülék ugyanis képes ujjainkat követni (egyszerre persze inkább csak kettőt, ha azok nincsenek fedésben).

A legkevésbé kiforrott eszköz az Xperia Agent, amely saját forgó kamerával és érintésérzékeny felülettel rendelkezik, de hangutasításokkal is vezérelhető lesz. A készülék fő funkciója az lesz, hogy segítsen az okossá tett otthonunk képességeinek kihasználásában: magától felkapcsolja a villanyt, ha hazaérünk, és így tovább.

Hozzászólások