- 2016. február 23., 14:02
A Flir kamerájával szerelt mobilt a gyártó elsősorban a profi felhasználóknak szánja; nekik valóban jó is a cucc.

Az okostelefonok többségénél a gyártók célja egyértelműen az, hogy minél több fogyjon az adott modellből. Nyilván a Cat márkájú készülékek esetében sincs ez másképp, azonban a sok teljesen mást jelent, ha egy olyan telefonról van szó, amelyet alapvetően ipari felhasználásra szánnak. Az S60-as pedig pontosan egy ilyen termék, ugyanis a Flir hőérzékelős kamerájával is felszerelték.

Amint azt a Cat Phones termékektől megszokhattuk, a telefon robusztus: elég vastag és kijelzőjéhez képest nagy is, ami elsősorban annak a következménye, hogy borítása 5 méterig vízálló, ütésálló és bírja az 1-2 méteres eséseket is. Ráadásul az IP68-as szabvány szerint. A telefon megkapta továbbá a MIL-STD-810G szabványt is, amelyet az amerikai hadseregnek szállított termékek sokaságánál is alkalmaznak.

A telefon legnagyobb érdekessége azonban nem ez, hanem a Flir hőkamera, amelynek beépítéséről a hátsó szekció árulkodik: itt ugyanis nem egy, hanem rögtön két objektív található. A fő kamera 13 MP-s, a hőkamera pedig a szokásos, az infravörös fény mennyiségének mérése elvén működik. 640×480 pixeles fotókat készít, hatótávolsága pedig kb. 30 méter. A telefonnal természetesen nemcsak normál fotót vagy hőtérképet készíthetünk, hanem olyan fotókat is, amelyek mindkettő információt hordozzák. A Flir modulja nemcsak nagyon pontos, hanem nagyon érzékeny is: ezt az alábbi videó is remekül szemlélteti.

A fotók segítségével meg lehet mondani a tárgyak felületének hőmérsékletét, az pedig külön jó, hogy a hőmérsékleti adatok bekerülnek az elkészített képbe, így nemcsak a rögzítésnél, hanem akár utólag is lehet ilyen információkat kérni. Egy képen belül ráadásul nemcsak a fókuszpont, hanem bármely „pont” hőmérsékletét megmérhetjük. A kamera érzékenysége az evidens megoldásokon túl számos alternatív lehetőséget tartogat, tulajdonképpen csak a fantázia szab határt annak, hogy mire lehet a hőérzékelési adatokat használni. Kereshetünk vele embereket vagy állatokat a sötétben, megnézhetjük, hogy egy fémpalackban mennyi még a folyadék szintje, megkereshetjük a falban futó vezetékeket, ellenőrizhetjük az ablak szigetelését, balesetek helyszínén nyomokat, bizonyítékokat lehet keresni, stb.

A specifikációkat, árat és elérhetőséget korábbi, a bejelentés után készült cikkünkben írtunk, amelyet itt lehet elolvasni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00