- 2016. február 24., 13:59
A Google állítólag azon gondolkodik, hogy a következő főverziótól kezdődően eltűntesse a programválasztó menüt.

A helyzet az, hogy kevés ennél rosszabb dolgot tudunk elképzelni, még akkor is, ha az iPhone-okon sosem volt ilyen, és az Androidot használó készülékeknél is egyre többször alkalmazzák ezt a trükköt a gyártók: a Xiaomi és a Huawei készülékein például szintén a főmenüre kerülnek ki az ikonok, és az LG-féle G5-ben sem láttuk a klasszikus programválasztót. Aztán persze az is lehet, hogy az egészből semmit sem fogunk érzékelni, elvégre a gyártók úgy alakítják át az UI-t, ahogyan csak szeretnék, ezért a nem stock felületet használó márkák esetében elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy semmi sem fog változni, beépítik ezt az opciót maguk, és minden marad a régiben.

A Google terveit az Android Authority oldal szellőztette meg, két különböző, az Android N korai fejlesztési szakaszában lévő ROM-jait ismerő forrásra hivatkozva. Azt nem tudni, hogy a Google mennyire szondázta meg a piacot; vagyis kérdéses, hogy a felhasználók akarata szerint cselekszik-e, vagy éppen most szeretné valami másra nevelni őket. A legutóbbi hasonló próbálkozást a Microsoft követte el, amikor a Windows 8-ból eltávolította a Start menüt; lett is nagy felháborodás belőle és a gomb később visszakerült a rendszerbe. A Google-féle Androidnál is hasonló népharag várható, egyszerűen azért, mert az emberek megszokták, hogy a telefonon van egy gomb, amivel az összes app elérhető – ha ez nincsen, akkor a programok indítása sokak számára lesz bonyolultabb, időigényesebb művelet.

Elképzelhető azért egy olyan forgatókönyv is, hogy a jelenlegi verziók még annyira béták hogy pusztán ezért nem tartalmazzák az alkalmazásválasztót. Ugyanakkor véleményünk szerint ez azért nem túl valószínű, mert a rendszer egyik nagyon egyszerű, de mégis alapvető funkciójáról van szó; egyedül akkor képzelhető el a későbbi beépítése, ha a Google a jelentős átalakításán dolgozik.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00