- 2016. február 24., 14:46
Más magyarázatot legalábbis nem találunk arra, hogyan születhetett meg ez az órára csatolható „felokosító”.
Hirdetés


some text

Szögezzük le, hogy az Acer és a Victorinox is remek termékeket gyárt, ez azonban nem jelenti azt, hogy ha ketten összefognak, akkor abból csakis valami jó sülhet ki. Az Acer a Mobile World Congress harmadik napjára időzített egy titokzatos bejelentést, amelyről már egy nappal korábban tudtunk, de hogy mit fogunk látni, arról egészen addig nem volt semmi fogalmunk, amíg be nem léptünk a sajtótájékoztató részére fenntartott, elkerített részbe. Itt viszont a hatalmas, alább látható molinó elárulta, hogy valamilyen órával kapcsolatos bejelentés várható.

Ennek ellenére, amikor a konkrét terméket megláttuk, nagyon meglepődtünk. A Victorinoxról nem fogunk ódákat zengeni, aki kicsit is ismeri a komolyabb órák piacát, az tisztában van vele, hogy prémium kategóriás, elegáns, minőségi szerkezetek, amelyek között van olyan is, amely mindent kibír: savas fürdőt, lánctalpas járművek súlyát vagy akár 10 méteres eséseket is. A cég viszont haladni szeretne a korral, és az okoskütyük megjelenésével nyitni szeretne ebbe az irányba is – amivel csak két probléma van. Az órákat nem igazán lehet okosítani anélkül, hogy a prémium jelleget adó megépítési minőség ne csökkenne, másrészt pedig a Victorinoxnak ezen a téren semmilyen tapasztalata nincs. Így kézenfekvő volt, hogy a terveket egy partneri megállapodás keretében egy olyan gyártóra bízzák, akinek már van.

Ebből a szempontból az Acer természetesen nagyon jó választás volt, annak ellenére, hogy az okosórákkal azért kiemelkedően sok tapasztalattal nem rendelkezik. A koncepciót is gyorsan sikerült kitalálni: az óra megbontása nélkül egy olyan felcsatolható szerkezet megalkotása volt a cél, amely a klasszikus órák illetve fitneszkütyük egyes funkcióit tudja biztosítani. Egyelőre a sokadik prototípus készült el, amely a Victorinox I.N.O.X. órájával együtt használható. A szerkezet annyiban kapcsolódik az órához, hogy nincsen saját szíja, illetve egy extra funkciót, a számlapnak világítást is biztosít. Ezt leszámítva viszont inkább az okostelefonokkal működik együtt: Android és iOS rendszerű készülékekkel. Az ötlet mögött az áll, hogy az aktív életet élőknek nem kell több órát is tartaniuk otthon, és nem kell a dizájn oltárán sem áldozatot hozniuk.

Minden relatív: eddig azt gondoltuk, hogy az LG G Watch Urbane nagy...

A Cybertool névre keresztelt kiegészítőt az Acer igyekezett annyira strapabíróvá tenni, amennyire csak lehet, így az acélvázra belül kemény, kívül pedig műanyag borítás került. A vízállóságot az unibody kialakítás és belső „kezelés” segíti. A kütyübe az akkumulátor mellett néhány jelzőfény és egy hat karakter kijelzésére alkalmas kijelző került, ezek szolgáltatják az információkat. Mindebből adódik, hogy annyira nem sokoldalú a szerkezet, mint egy okosóra – e-mailt például nem lehet olvasni rajta, de azért így is eleget tud. Ki tudja írni a megtett lépések számát és a távolságot, megnézhetjük, hogy mennyi ideje sportolunk, hol tartunk a célokhoz képest. Óraként stoppert, időzítőt, vibra funkciót és egy második időzóna kijelzés lehetőségét kapunk, van SOS funkció és telefon keresés, a mobilra érkező hívásokról, üzenetekről és eseményekről pedig külön értesítést kapunk. A töltésről és az üzemidőről nem szóltunk még: tölteni bölcsővel lehet, és alkalmanként 5-7 napos készenlétre lehet számítani.


Azt el kell ismerni, hogy a szerkezet nagyon masszív, és igényes kialakítású. Tulajdonképpen még funkcionalitása is rendben van, viszont a mérete annyira nagy, hogy azzal még biztos, hogy kell valamit kezdeni, ha az Acer és a Victorinox azt szeretné, hogy sikeres termék legyen belőle. Egyébként a kütyüt a Victorinox fogja forgalmazni, és a cég logója lesz az, ami felkerül rá – megjelenési időpont és ár még nincsen, de előbbire jó tipp a Computex, azaz június, utóbbival kapcsolatban pedig azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az árazás „okosórás”, nem pedig „órás” lesz.

Ezek is érdekelhetnek

2015. augusztus 26., 17:00
2014. május 8., 12:00
2013. október 25., 18:00
2011. december 18., 12:00
Hozzászólások