- 2016. február 24., 13:23
A sajtótájékoztató után egy rövid interjú erejéig alkalmunk volt beszélni Clement Wonggal a MateBook jövőjéről.
Hirdetés


some text

Geeks.hu: az első kérdés, ami rögtön adódik, az az, hogy mi járt a Huwei mérnökeinek a fejében, amikor megfogalmazódott a MateBook terve?
Clement Wong: az ötletet nem a mérnökök vetették fel, ők csak megtalálták a legjobb megoldást arra a problémára, amelyet felvázoltunk nekik. Nevezetesen azt hogy a munkánk során használt notebookokkal sok szempontból nem voltunk megelégedve, ezért kértünk tőlük egy olyan eszközt, ami tökéletesen megfelel az elvárásainknak.

G.: Elég bátor lépésnek tűnik beszállni a PC-k piacára, hiszen egy szűkülő szegmensről van szó. Igaz, hogy a hasonló gépek aránya minden várakozás szerint nőni fog, de az időzítés akkor is érdekesnek tűnik. Akik jelenleg forgalmaznak slate kategóriás gépet, nem gazdagodnak meg rajtuk.
C.W.: Ahogy mondja, a piacon belül egy olyan szegmensre koncentrálunk a MateBookkal, amely elég nagyot fog nőni a következő években. Természetesen végeztünk számításokat, és biztosak vagyunk benne, hogy a Huawei számára profitot fog termelni a készülék.

G.: Vannak-e konkrét célok? Akár eladott darabszámban megfogalmazva, akár piaci részesedéssel leírva?
C.W.: Igen, de ezek nem publikusak. Kategórián belül a legjobb gépet akartuk megcsinálni, úgy érezzük, hogy ez sikerült is. Bízunk benne, hogy ez elég lesz. Főleg, hogy még az árakkal sem szálltunk el.

G.: A MateBook egyelőre az egyedüli PC házon belül. A hosszú távú sikerhez egy gép nem elég, ezért ha jól gondolom, akkor hamarosan várható, hogy a MateBook társakat is kap. Vagy egyelőre magányos harcosként csupán az a célja, hogy megszondázza a piacot, és begyűjtse a tapasztalatokat?
C.W.: Egyetértek azzal, hogy első körben nem a minél nagyobb piaci részesedés megszerzése a cél, hanem az, hogy lássuk, milyenek a felhasználók reakciói. Úgy gondoljuk, hogy a slate gépek kategóriája közelebb áll a mobil világhoz, mint a klasszikus PC-khez, és mobil fronton igen nagy már a tapasztalatunk. Ezért szerintünk tudjuk, hogy mi kell az üzleti felhasználóknak, de szeretnénk tőlük is hallani, hogy jó felé indultunk el. Ennek fényében lépünk majd tovább.

G.: Üzleti felhasználókat említett, az otthoni szegmens nem vonzó a Huawei számára?
C.W.: Egyelőre azt látjuk, hogy a kategória inkább a vállalatok körében népszerű, ezért a MateBook is ennek a szegmensnek akar megfelelni. Később természetesen a MateBook egy otthoni notebook alternatívája is lehet, de azért lássuk be, hogy sokkal inkább árérzékeny ez a réteg, ami megnehezíti a dolgunkat.

G.: A MateBook árát már tudjuk, azt lehet-e tudni, hogy mikortól lehet majd megvásárolni?
C.W.: A sajtótájékoztatón minden elmondtuk, amit el akartunk, ehhez legfeljebb annyit tudok hozzátenni, hogy inkább előbb, mint utóbb.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2012. december 12., 13:36
2015. szeptember 11., 13:00
2011. július 25., 12:00
2016. február 22., 18:05
2010. november 2., 07:00
2012. november 30., 15:22
Hozzászólások