- 2016. február 24., 08:30
És nemcsak az X, hanem az X Performance 23 MP-es hátsó modulja is jól teljesített. Most talán végre összeáll a kép?
Hirdetés


some text

Az igazság az, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján nem különösebben izgultunk a Sony Xperia X kamerájának tüzetesebb vizsgálata előtt, mivel arra számítottunk, hogy a Sony megint csak papíron nyújtja azt a minőséget, amit a sajtótájékoztatón előre vetített. Csalódnunk kellett – szerencsére, mivel a várakozásaink ellenére az Xperia X-ben (és X Performance-ben) lévő kamera jó. Végre eltűnt a szoftverből a Sony telefonokra jellemző, a vonalélességet a partvonalon kívülre küldő túlzott zajszűrés-utóélesítés kombó, így az eredmény most már valóban hasonlít arra, mint amit egy igazán jó mobilos fényképezőtől elvárunk.

Sajnos most jobban vigyáztak a készülékekre mint a IFA-n, így a tesztfotókat nem tudtuk elhozni, de a kijelzőn visszanézve teljesen egyértelmű volt, hogy a fotók nemcsak kevés zajjal, hanem jó vonalélességgel is rendelkeznek. Ezt egyelőre kénytelen lesz elhinni nekünk mindenki.

A kamera érdekessége még a pontos és villámgyors, 0,1 másodperc alatt élességet állító automatikus fókusz, amely főleg a mozgó tárgyak követésekor jelent előnyt. Ráadásul a telefon adaptív fókuszállításra is képes, vagyis a mozgó tárgyaknál előre kitalálja, hogy azok milyen irányba haladnak; a hibrid rendszer gyors és pontos működését bemutatandó, készítettünk egy videót. Ezen látható, hogy a kamera szinte egy pillanatra sem esik ki a szerepéből, és a fókuszt folyamatosan a meglehetősen gyorsan mozgó zöld golyón tudja tartani (pedig a telefon és a labda közelségéből adódóan a fókuszt folyamatosan kellett állítani).

Maga a szoftver viszont nem változott sokat, az Xperia modellek korábbi felülete köszön vissza, amely szinte minden beállítási lehetőséget tartalmaz, és a dedikált exponáló gombbal együtt meglehetősen kényelmes kezelhetőséget tesz lehetővé. A szinte annak szól, hogy sem a RAW mód sem a képjellemzők manuális beállítása nem lehetséges, de ilyen minőség mellett talán végre nem is lesz ezekre a fícsörökre égető szükség.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2015. október 26., 12:00
2011. december 18., 12:00
2012. november 19., 12:00
2013. április 15., 14:40
2016. szeptember 5., 12:00
Hozzászólások