- 2016. február 25., 16:53
A svéd vállalat néhány igen érdekes kutatást is végez, ezek egyikét ismertették is az MWC-n.

A tanulmány alapvetése az, hogy az ipari kor rövidesen véget ér, a sharing economy pedig alapjaiban fogja megváltoztatni azt, ahogyan a felhasználók az élethez, a termékekhez és a munkához viszonyulnak. A készítők szerint akár már tíz éven belül gyökeresen megváltozhat a rendszer működése, az automatizálási folyamatoknak és az erőforrások megosztásának köszönhetően tradicionális munkakörök tűnnek majd el (helyettük pedig részben újak jelennek meg). A társadalom öt csoportba fog rendeződni.

Az erőforrásokat birtokló csoportba tartoznak majd azok, akiknek lesz igénye és pénze arra, hogy megvásárolják maguknak a legjobb termékeket, a legjobb szolgáltatásokat – végső soron a jobb életminőséget.

A követőknek csak igénye lesz minderre, pénze már nem. Ők kölcsönözni fogják a javakat, vagy összeállnak és csoportosan vásárolnak meg és használnak eszközöket, szolgáltatásokat.
A játékosoknak igénye sem lesz minderre – ők lesznek tulajdonképpen az új munkanélküli réteg, napjaikat játékkal és egyéb „haszontalan” dolgokkal fogják tölteni.

A szociális érzékűek csoportja a saját ökológiai lábnyom csökkentését igyekeznek majd elérni. 3D nyomtatóval készült, önfenntartó házakban fognak élni, az áramot maguknak és a közösségnek is termelni fogják, cserébe a közösségi közlekedést és infrastruktúrát használják majd.

Végül, de nem utolsó sorban lesznek a mobilak is, akiknek lehetősége és szándéka is lesz arra, hogy egyik csoportból a másikba lépjenek, ahogyan azt pillanatnyi érdekük kívánja.

A tanulmány kétségkívül érdekes kérdést feszeget, főleg most, hogy odahaza az Uber kontra taxis vita zajlott az elmúlt hetekben. Való igaz, hogy a közösségi szolgáltatások terjedése át fogja alakítani a piacot, azt azonban még nem tudjuk, hogy milyen mértékben. És igazából azt sem, hogy mindez kinek lesz jó. Nem foglalunk állást a kérdésben, azt viszont bátran kijelenthetjük, hogy egy ilyen léptékű változás világszinten a következő 10 év során nem valószínű, hogy lezajlik majd. De nem kizárt, hogy hosszabb távon helytállónak bizonyul majd az Ericsson előrejelzése.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. február 10., 13:00
2019. május 28., 08:00
2018. október 16., 17:00