- 2016. február 27., 13:30
A HP új üdvöskéje Windows Phone-t futtat, így pár extra hardverrel notebookot vagy PC-t is csinálhatunk belőle.

Szép dolog, ha az embernek van egy olyan kütyüje, amit a notebook, a PC és a tablet helyett is tud használni, ezzel a koncepcióval csak az a gond, hogy a telefon kiváltására a dolog nem alkalmas; pedig a legizgalmasabb az lenne, ha az összes mobil és nem mobil kütyü helyett egyetlen készüléket használhatnánk. Ilyen koncepcióban az ASUS is gondolkodott már, azonban igazán sem a Fonepad sem a Padfone nem lett sikeres. Ez azonban nem zavarta a HP-t abban, hogy elkészítse az Elite X3-at. A kütyü egy okostelefon, amelyet azonban nemcsak notebook, hanem akár az asztali gép helyett is tudunk használni.

A készülék Windows-t futtat, és a hozzá csatolt kiegészítőktől függően tudjuk notebookként vagy asztali gépként is használni. Az Elite X3-ba alapvetően olyan hardver került, mint amit egy telefonnál szoktunk meg (Snapdragon 820, 4 GB RAM, 64 GB ROM), így a kütyü nem lesz teljesítménybajnok, de mindez mobil iroda üzemeltetéséhez bőven megteszi. Egyébként az Elite X3 önállóan is elég jól használható produktív feladatokhoz, mivel kijelzője hatalmas, 5,96 colos. A vas különlegessége még, hogy két SIM-et is belepakolhatunk, így külföldön úgy csatlakozhatunk a helyi hálózatra, hogy közben a megszokott elérhetőségünket sem kell feladni.

Ha az Elite X3-ra notebookként van szükség, akkor a 12,5 colos kijelzővel szerelt dokkolót hívhatjuk segítségül. Ebben egy 48 Wh-s akkumulátor is helyet kapott, amivel kb. egy napig tudjuk aktívan használni a telefont. Az akku természetesen nemcsak a kijelző meghajtására szolgál, hanem a telefont is tölti közben. A dokkolón lévő klaviatúra a notebookonál szokásos mérettel rendelkezik, és a tapipad is elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen tudjuk használni.

Az asztali dokkoló kompakt méretű, és alapvetően a billentyűzet és az egér csatlakoztatását könnyíti meg – azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy mivel a mobilon nem asztali Windows van, hanem a Windows Phone fut, ezért csak azokat az univerzális alkalmazásokat lehet rajta futtatni.

Az Elite X3 egyelőre csak prototípus, a notebook dokkoló például még nem is működött. Ennek megfelelően egyelőre nem tudni sem azt, hogy mennyibe fog kerülni, sem azt, hogy mikortól lehet majd megvásárolni.

Hozzászólások