- 2015. március 13., 11:55
Közel 100 kiállító, rengeget startup, útkereső előadások – ilyen volt a második Wearable Technology Show.

A CES-sel és az IFA-val felesleges, a nemrég véget ért MWC-vel azonban már össze lehet hasonlítani a Wearable Technology Showt, hiszen mind a két rendezvény egy adott iparágat szólít meg – ám a mobil távközlés egy fejlett piacot jelent, míg az ilyen viselhető eszközöket gyártó cégek túlnyomó része még csak útjának elején jár.

Ez a különbség pedig nem csak a méretekben volt tetten érhető, hanem az előadásokban is, amelyek között szép számmal akadt „útkeresőnek” is nevezhető tematikájú – például olyan, ami azzal foglalkozott, hogy egyáltalán mitől, mikor várható a viselhető eszközök sikere. Itt a meghívott szakértők és a cégek képviselői is egyetértettek abban, hogy az akkumulátorok fejlődése mellett óhatatlanul szükség lesz valami olyan alkalmazásra, ami elhagyhatatlanná teszi ezeket a kütyüket. Ahogy egyikük találóan megfogalmazta: ha otthon hagynám a mobilomat, bizony még messziről visszafordulnék érte – de az okosóráért? Ez most még más kérdés.

A kiállított eszközöket illetően több nagy csoporttal találkoztunk: az egyik volt a sportolóknak szánt kütyük sora, ahol örömmel tapasztaltuk, hogy már nem csak a futás, kerékpározás és hozzájuk hasonló sportok szerelmesei tudják egyszerűen nyomon követni az edzéseket, hanem a súlyzókat és más eszközöket használók számára is készülnek mindenféle szenzorok.

A következő nagy csoport az egészségügyi eszközöké volt – ezek jó része az alvással foglalkozott, de mi ide sorolnánk a relaxációt segítő, egyelőre kissé futurisztikusnak tűnő fejpántokat és szemüvegre hasonlító eszközöket, illetve azokat a sportkarkötőnek kinéző, de egész napos adatrögzítést kínáló kütyüket, mint az Activinsights, vagy a Nuvo Pregsense.

Külön részleget kaptak az „okosruhák”, vagy jobban mondva az ilyenek gyártásához szükséges alapanyagokkal és technológiával foglalkozó cégek.


Érdekes módon a legkisebb létszámban az okosórákkal találkoztunk: a Withings standján kiállított Activité és Activité Pop, illetve a Misfit, bár karóraként is tud működni, inkább a napi tevékenységek nyomon követését szolgálja, a klasszikus, külső programokat is futtató okosórákhoz egyikük sem mérhető. Szerepelt még a kiállítók között a Burg, aki egy saját platformra épülő, és működéséhez még telefont sem igénylő óracsaládot gyárt, illetve az MWC-n már látott Cogito is.

Hozzászólások