- 2017. november 27., 12:00
Az Aspire 7 sorozatról gondolhatnánk, hogy csak méretben nyújt többet az 5-ösnél. Ez azonban elég nagy tévedés!
Hirdetés

Október elején járt nálunk az Acer Aspire 5-ös sorozatból egy Core i5 processzorral szerelt modell, most pedig az egyik nagyobbik testvére, az Aspire 7-es sorozatba tartozó A717-71G-t láttuk vendégül. A két típuscsalád között fontos különbség a nagyobb kijelző méret, de messze nem ez az egyetlen plusz, amit mostani tesztünk alanya fel tud mutatni.

Külső

A mindenes notebookok között az Acer Aspire sorozat mindig is jó választást jelentett, a felhozatalban éppen úgy megtalálhatók az alaptudást nyújtó modellek, mint az erős hardverrel szerelt, akár játékra is alkalmas gépek. A 7-es széria, már csak a méretből is adódóan, inkább otthoni nem pedig mobil használatra készült, így nem meglepő, hogy kisebb a típusválaszték. Viszont nem véletlen az sem, hogy teljesítmény alapján valamennyi modell az élmezőnybe tartozik. Az Aspire 7-es sorozat ezzel együtt természetesen még mindig a középkategória képviselője.

Ahogyan neve is utal rá, a kínálatban 17,3 colos kijelzővel szerelt gépeket találunk. Ha összehasonlítjuk mostani tesztünk alanyát a két hónappal korábban nálunk járt Aspire 5-ös géppel, akkor látni fogjuk, hogy nagyon nagy különbség nincs közöttül, ami nemcsak a külső dizájnelemek hasonlóságában érhető tetten, hanem abban is, hogy az anyaghasználat kísértetiesen azonos. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy nagyrészt műanyagból készült gépházat kapunk, egyedül a billentyűzet körüli rész készült fémből. A borítás ennek ellenére igényes, a fedlap textúrája pedig egészen olyan, mintha szintén fémből lenne. A gép ennek megfelelően az ujjlenyomatot ezen a két helyet elég jól gyűjti, a gép alsó része valamint a kijelzőt körülölelő matt káva viszont nem túl érzékeny a szennyeződésekre.

A kijelzőt és a fő egységet hosszú középső zsanér tartja egyben, amely nagyjából 150 fokig engedi kinyitni a notebookot. Szorítása nagyon erős, így esélytelen egy kézzel kinyitni a gépet – cserébe a tartó minden helyzetben atomstabilan tartja az LCD-t. A kijelzőnél nagyon jól látszik, hogy a mérnökök túl sok energiát nem fektettek abba, hogy a masina kompakt legyen: a keret még a 17,3 colos panel mellett sem tűnik éppen vékonynak.

A szellőzőrendszer szívónyílása a gép alján található, a levegő pedig hátrafelé távozik. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egyik legjobb elrendezés, mivel a gép hűtése akkor is hatékony tud lenni, ha a gépet ölbe vesszük. A gép alsó részén két szerelőnyílást találunk, amelyek az adattárolóhoz valamint a memóriához engednek hozzáférést, ezeket később nem nehéz cserélni/bővíteni, ha úgy hozza az élet. Az akku viszont nemcsak az Aspire 5-ös sorozat modelljeinél van jól eldugva, hanem a 7-es szériánál is; házilag az áramforrást nem tudjuk cserélni.

Az összeszerelés minőségével összességében elégedettek lehetünk, illesztési hibák nincsenek, és a notebookot bárhol is fogjuk meg, recsegő-ropogó hangot biztosan nem fogunk hallani. Az Acer Aspire A717-71G 381×263×24 mm-es, tömege pedig 2,4 kg (utóbbi a kiépítéstől függően minimális mértékben eltérhet).

Csatlakozók tekintetében az Acer Aspire 7 hozza a kötelezőt: bal oldalán Ethernet csatlakozót, USB-C, USB 3.1 és HDMI csatlakozókat valamint kártyaolvasót találunk, jobb oldalt pedig a tápegység csatlakozóját két USB 2.0 csatoló valamint a fülhallgató/mikrofon kombinált bemenete kíséri – illetve itt vannak még a visszajelző LED-ek is. A csatlakozókat amennyire lehetett, hátratolta az Acer, így az egerezés a géphez viszonylag közel is kényelmes tud lenni. Bár lett volna hely az optikai meghajtónak is, az Acer nagyon helyesen kispórolta DVD-olvasót a gépből; így az árat és a gép tömegét is alacsonyabban lehetett tartani.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i7-7700HQ (2,8 GHz, 4 mag, 6 MB cache)
Kijelző 17,3 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 630 + NVIDIA GeForce GTX1060
Memória 8 GB DDR4
HDD 128 GB SSD + 1 TB HDD
ODD -
Ethernet Gigabit Ethernet
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.1 (Type-C), 1× USB 3.1, 2× USB 2.0, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 4 cellás, 48 Wh
Méret 381×263×24 mm
Tömeg 2,4 kg

Az Aspire 5-ös és 7-es sorozat gépei külsőre nagyon sokban hasonlítanak egymásra, belül viszont van egy nagyon fontos eltérés: az Aspire 7-es gépekbe az Acer nem U-s processzort, hanem HQ jelzéssel ellátott Intel Core i CPU-kat választott. Vagyis két processzormag helyett négyet kapunk, ami sokkal jobb teljesítményt jelent, az Aspire A717 simán partiban van az asztali gépekkel is. Cserébe nyilván rövidebb az akkumulátorral elérhető üzemidő, de valamit valamiért. Ráadásul ha figyelembe vesszük, hogy egy ekkora notebookot jellemzően úgysem azért vásárolunk, hogy út közben tudjuk használni, akkor máris nem tűnik olyan rossz üzletnek a dolog. Tesztalanyunkban egészen pontosan Intel Core i7-7700HQ processzor működik, amelynek alapórajele 2,8 GHz, de a proci szükség esetén akár 3,8 GHz-en is járhat. Az Acer alapvetően multimédiás gépként tekint az Aspire gépekre, ennek ellenére a grafikus gyorsítóra sem lehet panasz: az NVIDIA GeForce GTX 1060 a legtöbb játékot még kiváló részletesség mellett is remek sebességgel tudja futtatni. A memória 8 GB, amivel nincs is gond, de ahogy a következő oldalon a képen is látszik, mindkét slot foglalt, így ha bővíteni kell, akkor nem elég egy modult vásárolni. A gépben SSD és HDD is van. Előbbi 128 GB-os, tehát nem túl nagy, viszont ahhoz éppen elég, hogy a Windows 10 elférjen rajta; a dokumentumok, filmek, zenék és játékok tárolásához pedig ott a HDD, 1 TB-os kapacitással.

Kijelző

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 3702 pont
PCMark 8 (Work): 4624 pont
3DMark 11: 4602 pont
SSD olvasási/írási sebesség: 478/354 MB/s
SSD IOPS (4k): 66313/54788
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 357 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 298 cd/m²
Kontraszt: 1003:1
Színhőmérséklet (gyári): 7100K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 7,2
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 1,1

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az Acer gépeinél sokszor a kijelző a gyenge láncszem – elsősorban a fényerővel szokott probléma lenni. Jelentjük, hogy az Aspire A717-nél végre nem ez a helyzet, ha hálózati áramról használjuk a notebookot, akkor a 350 nits feletti maximális fényerőt kapunk, ami egy matt panelnél már bőven elég. Akkuról használva a gépet a fényerő éppen 300 nits alá esik, de ez is elfogadható még. Szerencsére az IPS-panel a kategóriában ma már általánosnak számít, így az nem is lehetett kérdéses, hogy a gépbe az Acer is ilyen kijelzőt épít. A nálunk járt példányban LG-kijelző működött, egészen jó, 1000 feletti kontraszttal és 85%-os sRGB színtér-lefedettséggel.

A színhelyesség viszont sajnos jóindulattal is csak közepes volt, gyári állapotban 7,2-es átlagos deltaE-t mértünk, ami igen messze van a kívánatosnak tartott <3-as értéktől. Némi kalibrációval persze lehet segíteni a dolgon, ha műszerünk is van, akkor pedig könnyedén elérhető akár 1-2 közötti átlagos eltérés, vagyis tökéletes színhelyesség is. A betekintési szög teljesen, a homogenitás pedig többé-kevésbé rendben volt; utóbbi azt jelenti, hogy a széleken – mint szinte minden notebook esetében – némi bevilágítást azért megfigyeltünk.

Üzemidő

Ahogyan fentebb már említettük, a négymagos processzor üzemidőben egyértelmű visszalépést jelenti, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy 50%-os fényerő mellett a gépet normál használatra (internetezés, némi munka, levelezés, stb.) nagyjából 5 órán keresztül használhatjuk. Ha filmet nézünk, akkor ennél kicsivel több, 6,5 óra használat sajtolható ki a masinából, ha viszont csúcsra járatjuk, akkora alig több mint egy óra után, egészen pontosan 72 perc után adja meg magát az akkumulátor. Ez főleg annak köszönhető, hogy a kategóriához viszonyítva az akku kapacitása alacsony: a megszokott 60-65 Wh-s kapacitással ellentétben az Acer Aspire A717 akkuja csak 48 Wh-s.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék