- 2018. április 2., 09:00
Ismét vendégül láttuk az Acer Aspire 5-ös széria egyik tagját; ezúttal egy AMD processzoros modellt teszteltünk.
Hirdetés

Tavaly ősszel már járt nálunk egy, az Acer Aspire 5-ös sorozatba tartozó notebook; a róla készült teszt ezen a linket érhető el. Most ismét a széria egyik tagját láttunk vendégül, de ezúttal nem Intel processzoros gépet kaptunk tesztre, hanem egy olyan példányt, amelyben AMD szív dobog. A gép más paramétereiben is eltérő teljesítményt nyújt, viszont ára is kedvezőbb.

Külső

Az Aspire 5-ös sorozat az Acernél a középkategóriát jelenti, és ez a dizájnban is tökéletesen meglátszik. A gép készülékháza javarészt műanyagból készült, egyedül a fedlap kerete az, ami fémből van. A kommersz anyagválasztást a teljesen átlagos formával kombinálva egy teljesen átlagos külső adódik. Szerencsére a mixhez még azt is hozzávehetjük, hogy a vállalatnak igen komoly tapasztalata van a gépépítés világában, így mindezek ellenére a noti nem kelt „olcsó” hatást. Aki látott már Acer notebookot (vagy úgy általában bármilyen középkategóriás notebookot), annak a külső nem is igazán tartogat meglepetést: a kívül-belül fekete dizájn teljes mértékben a megszokott vonalakkal operál.

A kijelzőt és a fő egységet vastag, középső zsanér tartja egyben, amely nagyjából 150 fokig engedi kinyitni a notebookot. Szorítása elég erős ahhoz, hogy a kijelzőt minden helyzetben tökéletesen megtartsa, de cserébe az LCD-t egy kézzel nem lehet felnyitni. A kijelző 15,6 colos, és mivel a mérnökök semmilyen olyan trükköt nem vetettek be, ami a körülötte lévő keretet vékonyítaná, tesztalanyunk nem tartozik a kicsi és vékony notebookok táborába. Amivel nyilván semmi baj nincs, aki vékony gépet szeretne magának, annak ott vannak az ultrabookok.

Csatlakozók terén az Acer masinája teljesíti az elvárásokat: bal oldalán Ethernet csatlakozót, USB-C, USB 3.1 és HDMI csatlakozókat valamint kártyaolvasót találunk, jobb oldalt pedig a tápegység csatlakozóját két USB 2.0 csatoló valamint a fülhallgató/mikrofon kombinált bemenete kíséri. A csatlakozókat amennyire lehetett, hátratolta az Acer, így az egerezés a géphez viszonylag közel is kényelmes tud lenni.

A szellőzőrendszer szívónyílása a gép alján található, a levegő pedig hátrafelé távozik. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egyik legjobb elrendezés, mivel a gép hűtése akkor is hatékony tud lenni, ha a masinát ölbe vesszük. A fedlapot csíkos minta dobja fel valamelyest, a csuklótámasz és a kijelzőt körülvevő rész viszont teljesen matt – mint ahogyan a gép alsó része is csupasz, bár itt nem teljesen sima a felület, mert két szerelőnyílást is találunk, amelyek a memória és az adattároló cseréjét/bővítését teszik lehetővé. Az akkumulátor házilag nem cserélhető.

Az Acer Aspire A515-41G 381×263×21,6 mm-es, tömege pedig 2,2 kg (utóbbi a kiépítéstől függően minimális mértékben eltérhet).

Hardver

Tulajdonságok
CPU AMD FX-9800P (2,7-3,6 GHz, 4 mag, 2 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU AMD Radeon R7 + AMD Radeon RX 540
Memória 4 GB DDR4
HDD 1 TB HDD
ODD -
Ethernet Gigabit Ethernet
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.1 (Type-C), 1× USB 3.1, 2× USB 2.0, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 4 cellás, 3220 mAh
Méret 381×263×26,6 mm
Tömeg 2,2 kg

A korábban nálunk járt típushoz képest (515-51G) a legfontosabb különbség az, hogy a processzort az AMD szállította. Ez persze magával hozza azt is, hogy az integrált GPU szintén az AMD-től érkezik, az viszont már az Acer döntése volt, hogy a dedikált GPU-t is cseréli egy AMD Radeon RX 540-re. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Valószínűleg senkit nem fog meglepetésként érni, hogy az AMD processzor lassabb; valós körülmények között a csúcsteljesítményben nagyjából 15 százalékos a mínusz, viszont normál felhasználás közben ebből túl sokat azért nem fogunk észrevenni. Cserébe az integrált GPU bizonyos esetekben gyorsabb valamivel, az AMD dedikált grafikus gyorsító viszont szintén kevesebb krafttal bír.

A memória mérete 4 GB; ezt a kapacitást integrált chip biztosítja, így ha később szeretnénk bővíteni, akkor annak semmi akadálya nincs. A bővítést ajánljuk is, mivel 4 GB RAM ma már csak szűkösen elég; amint néhány programnál többet indítunk el párhuzamosan és/vagy 8-10 fülnél többet használunk egyszerre a Chrome-ban, a memória elfogy. Amit érdemes még megemlíteni, az az, hogy a gépben csak HDD található; ennek 1 TB-os kapacitása elég, viszont a gép sebességén nagyot lehet(ne) lökni egy SSD beépítésével. Az ilyesfajta szerelések otthon könnyen elvégezhetők, amire a gép hátulján lévő szerelőnyílások adnak lehetőséget.

Kijelző

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 8 (Home): 3113 pont
PCMark 8 (Work): 3875 pont
3DMark 11: 4095 pont
HDD olvasási/írási sebesség: 113/112 MB/s
HDD IOPS (4k): 175/169
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 281 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 282 cd/m²
Kontraszt: 587:1
Színhőmérséklet (gyári): 7000K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 3,2
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 1,9

Az Acer ezúttal is IPS-panelt választott a gépbe, így a betekintési szögekkel és a színekkel minden rendben, a matt felület pedig a tükröződésmentességet is biztosítja. A Full HD részletesség 15,6 colon szintén elég. Összességében mégsem lehetünk teljesen elégedettek, mert sem a fényerő nem túl nagy, sem a színtér-lefedettség nem elég jó: utóbbi csak az alap lefedettséget adja, ami az sRGB-színtér 60 százalékára terjed ki. Az viszont megint plusz pont, hogy a fényerő szabályozása direkt módon történik, nem pedig a LED-ek villogtatásával, így villódzástól nem kell tartanunk. A színhelyesség sem rossz, mindenféle állítgatás nélkül 3,2-ös átlagos deltaE-t mértünk, ami azt jelenti, hogy a panel teljesítménye ebből a szempontból elfogadható. Mivel a dedikált GPU arra is lehetőséget ad, hogy játsszunk, megnéztük a válaszidőt is, viszont az a rossz hírünk, hogy a panel nem túl gyors, ezért az FPS-játékoknál például kismértékű elmosódással mindenképpen számolnunk kell.

Üzemidő

50%-os fényerő mellett a gép normál használatra (internetezés, némi munka, levelezés, stb.) feltöltésenként 7 óráig használható. Ha filmet nézünk, akár még a 8 óra is meglehet, viszont ha minden rejtett tartalékot kiaknázunk, akkor 93 perc alatt elfogy a szufla. Ráadásul a töltőt is elég szűkre méretezték az Acernél, így ha töltés közben használjuk is a gépet, akkor az alap 2 órás töltési időnél lényegesen hosszabb procedúrára kell számítani.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék