- 2018. május 28., 08:00
Nyolcadik generációs Intel Core i7 processzort kapott az új Aspire 7, nem meglepő, hogy sokkal gyorsabb lett elődjénél.
Hirdetés

Értékelés

Acer Aspire 7 (A717-72G)
Előnyök

• villámgyors processzor
• rengeteg RAM
• SSD és HDD is van a gépben
• matt kijelző

Hátrányok

• a fényerő lehetne nagyobb
• fényerő szabályozása PWM-mel
• átlagos külső

Az Acer Aspire 7 (A717-71G) továbbra is az egyik legjobb választás, ha helytakarékos megoldást keresünk az asztali gép helyett. A noti persze nem tartozik a könnyen hordozható gépek táborába (lakáson belül nem gond ide-oda vinni), és nem is megy túl sokat egy feltöltéssel, de cserébe dizájnra teljesen rendben van, az Intel Core i7-8750H-nak köszönhetően pedig a teljesítményről elég, ha annyit mondunk, hogy többet legfeljebb csak egy vérbeli játékgéptől várhatunk el. A tesztkonfiguráció ára kb. 399 ezer forint.

Az Acer frissítette az Aspire 7-es sorozatot; a széria külsőre nem sokat változott, azonban belül jelentős fejlesztések történtek, a különféle modelleket most már nyolcadik generációs Core i processzorokkal lehet megvásárolni. Az aktuális csúcsmodellt láttuk vendégül.

Külső

Az Acer az Aspire sorozatra mindig afféle mindenesként tekintett, a gépet a tajvani gyártó elsősorban azoknak szánja, akik nem asztali gép mellé, hanem asztali gép helyett szeretnék használni. Főleg 17 colos kijelző mellett a hordozhatóság másodlagos szempont, a kis méret és az alacsony tömeg ebben a kategóriában nem olyan fontos, mert a cél rendszerint az, hogy a gépet mondjuk a nyaralóba vagy a másik szobába magunkkal tudjuk vinni, ha éppen úgy tartja kedvünk. Az Aspire 7-es széria tagjait az Acer általánosságban is erős hardverrel szereli fel, de tesztünk alanyára ez a megjegyzés fokozottan érvényes, hiszen nyolcadik generációs Core processzor került bele; a gép ezzel együtt a középkategória képviselője, hiszen az abszolút csúcsot a kimondottan játékra termett Nitro és Predator sorozatok jelentik.

A mostani frissítés elsősorban a hardvert érintette, a gép külsőre szinte semmi nem változott, így minden vonása emlékeztet a tavaly novemberben nálunk járt Aspire 7-es típusra – amely pedig természetesen külsőre (is) rokonságot mutat az Aspire 5-ös gépekkel. Középkategóriás masináról lévén szó, szinte teljes egészében műanyagból készült gépházat kapunk, a billentyűzet körüli rész viszont fémből készült. A borítás ennek ellenére igényes, a fedlap textúrája pedig nemcsak kellemes fogást kölcsönöz a gépnek, hanem látványra is rendben van. A kijelzőt körülölelő káva matt, így nem kell tartani attól, hogy a gép nyitogatása közben folyton piszkos lesz a notebook az ujjlenyomatunk miatt. A káva nem is túl vékony; még a 17,3 colos panel mellett is igen vaskosnak tűnik.

A kijelzőt és a fő egységet az Aspire szériánál már megszokott, hosszú zsanér tartja egyben. Ez nagyjából 150 fokig engedi a nyitást, és nagyon erősen tart; a kijelző biztos, hogy nem nyeklik hátra, cserébe a gép kinyitása egy kézzel nem megy.

A szellőzőrendszer szívónyílása a gép alján található, a levegő pedig hátrafelé távozik. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez az egyik legjobb elrendezés, mivel a gép hűtése akkor is hatékony tud lenni, ha a gépet ölbe vesszük. A gép alsó részén két szerelőnyílást találunk, amelyek az adattárolóhoz valamint a memóriához engednek hozzáférést, ezeket később nem nehéz cserélni/bővíteni, ha úgy hozza az élet. Az akku viszont házilag nem cserélhető.

Az Acer Aspire A717-72G 423×290×28 mm-es, tömege pedig 3 kg (utóbbi a kiépítéstől függően minimális mértékben eltérhet).

Csatlakozók tekintetében az Acer Aspire 7 rendben van: bal oldalán Ethernet csatlakozót, USB-C, USB 3.1 és HDMI csatlakozókat valamint kártyaolvasót találunk, jobb oldalt pedig a tápegység csatlakozója, két USB 2.0 csatoló valamint a fülhallgató/mikrofon kombinált bemenete sorakoznak szépen egymás után. A csatlakozók a gép házához vannak közel, így az esetleges zsinórok az egerezést egyik oldalon sem zavarják.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i7-8750H (2,2 GHz, 6 mag, 9 MB cache)
Kijelző 17,3 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU Intel UHD Graphics 630 + NVIDIA GeForce GTX1050
Memória 32 GB DDR4
HDD 128 GB SSD + 1 TB HDD
ODD -
Ethernet Gigabit Ethernet
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.1 (Type-C), 1× USB 3.1, 2× USB 2.0, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 4 cellás, 3320 mAh
Méret 423×290×28 mm
Tömeg 3 kg

Fentebb már említettük, hogy az Acer az Aspire 7-es gépeket az asztali PC-k helyett képzeli el, ezért természetesen nem U-s, hanem H-s jelzésű processzorok közül lehet választani bele. Tesztünk alanyánál az Intel Core i7-8750H duruzsolt a gépházon belül, ami 2,2 GHz-es alap és 4,1 GHz-es turbó működési frekvenciát és hat processzormagot jelent. Cserébe nyilván rövidebb az az idő, amelyre a gépet hálózati áram nélkül használhatjuk. Az Acer alapvetően multimédiás gépként tekint az Aspire gépekre, ennek ellenére a GPU dedikált, és méghozzá nem is lassú: a 4 GB DDR5 memóriával ellátott NVIDIA GeForce GTX 1050 a legtöbb játékkal könnyedén megbirkózik.

A memória 32 GB, de akinek ez sok, az a gépet 8 vagy 16 GB-nyi RAM-mal is megvásárolhatja. A gépben természetesen SSD és HDD is van. Előbbi 128 GB-os, tehát csak a rendszer és a fontosabb programok tárolásához elegendő kapacitása. A játékok, dokumentumok, filmek és zenék tárolásához a klasszikus HDD 1 TB-nyi tárhelyet biztosít.

Kijelző

Teszteredmények
Teljesítmény
PCMark 10 (P): 7122 pont
PCMark 10 (DCC): 5399 pont
3DMark 11: 10891 pont
SSD olvasási/írási sebesség: 488/399 MB/s
SSD IOPS (4k): 71438/49466
Kijelző
Maximális fényerő (AC): 348 cd/m²
Maximális fényerő (akku): 249 cd/m²
Kontraszt: 968:1
Színhőmérséklet (gyári): 7000K
Színhelyesség (gyári, átlagos dE): 4,1
Színhelyesség (kalibrált, átlagos dE): 1,3

Az Acer Aspire A717 egy, az átlagosnál valamivel jobb minőséget adó IPS-kijelzőt kapott. Ha a gépet hálózati áramról használjuk, akkor 384 nites fényereje bőven elég, sajnos akkuról viszont 250 nit környéke a maximum, hogy az akkut lehetőleg ne az LCD merítse le. A színek rendben vannak (átlagos dE gyári állapotban 4 körüli), de a lefedett színtér csak átlagos (85% sRGB). A betekintési szögek viszont megint jók, a Full HD felbontás pedig 17,3 colos méretben bőven elegendő.
A széleken – mint szinte minden notebook esetében – némi fényszivárgás megfigyelhető.

Üzemidő

A hat processzormag megteszi a hatását, és bár az Intel mindent megtett annak érdekében, hogy a Core i7-8750H ne fogyasszon embertelenül sokat, természetesen nem várható el az Aspire 7-től, hogy ultrabookokat megszégyenítő üzemidőt biztosítson. A gyakorlatban az annyit tesz, hogy 50 százalékos fényerő mellett internetezni 5, filmet nézni pedig 6 órán keresztül tudunk. Ha játszunk, és nincs a közelben konnektor, akkor viszont csak 70 percünk van. Cserébe a notebook töltője 180 wattos, ami azt jelenti, hogy az akku töltése normál használat mellett nem vesz több időt igénybe, mint kikapcsolt gép mellett.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék