- 2018. december 17., 08:00
Az Acer Swift 3 már AMD Ryzen 5 processzorral is rendelhető. Megnéztük, mit tud ez a verzió.
Hirdetés

Értékelés

Acer Spin 3 (SP315-41-54WS)
Előnyök

• nagy teljesítmény kedvező ár mellett
• nagyméretű kijelző
• kifogástalan építési minőség
• a lehetőségekhez képest könnyű

Hátrányok

• a kijelző maximális fényereje alacsony
• az SSD sebessége csak átlagos
• az üzemidő lehetne hosszabb
• a RAM nem bővíthető

AMD processzor sokáig elképzelhetetlen volt egy notebookban, azonban a Ryzennel a vállalat visszatért, és simán versenyképes alternatívát kínál az Intel Core i processzorainak. Az Acer Swift 3-nál is remek döntés volt behozni az AMD processzorokat, mint opció: a Ryzen 5 2500U hozza a Core i5/i7 CPU-k teljesítményét, miközben olcsóbb náluk. A tesztkonfiguráció a maga 230 ezer forintos árával általános feladatra több, mint megfelelő – egyedül azzal kell szembenézni, hogy a gyenge fényerő miatt a gép kényes arra, hogy milyen világos környezetben használjuk. Illetve persze a gép annyira üzemidő alapján sem tündököl, de mivel nem ultrabookról van szó, ezt nem is várhatjuk el tőle.

Külső

Az Acer Swift 3 termékcsaládja az évek során több átalakuláson is keresztülment. A legutóbbi modellfrissítésnél nemcsak a belső változott, hanem a dizájn is. Az Acer igyekezett a vonalakat úgy átalakítani, hogy a masina megfeleljen az aktuális trendeknek – annak figyelembe vételével persze, hogy a Swift 3 azért inkább az erős középkategóriát képviseli. Ez nyilván nem negatív jelző, azonban azt látni kell, hogy a vékonyságra és az alacsony tömegre annyira nagy hangsúlyt nem fektettek a tervezőasztal mellett, mint az 5-ös és 7-es széria esetében.

Az Acer Swift 3 formája igazából semmi különlegesen nem nyújt, a megépítéséhez használt anyagok viszont teljesen rendben vannak. A fedlap és a csuklótámasz szépen megmunkált (eloxált) alumínium, míg a kevésbé látható, az oldalsó borítást is magában foglaló alsó rész műanyagból készült. Ezzel a dizájnnal teljesen jól meg lehet barátkozni, a gép tényleg jól mutat és valamennyire még költségtakarékos is. A monitort és a fő egységet középre helyezett, hosszú zsanér tartja egyben – szorítása erős, így a kijelzőt minden helyzetben stabilan tartja, de cserébe egy kézzel nem lehet felnyitni a notebookot. A zsanér 180 fokos kihajtást tesz lehetővé.

A kijelző 15,6 colos, két oldalt és fent relatív vékony káva veszi körül. Ez eddig még rendben is van, de sajnos az Acer valamiért úgy döntött, hogy jó ötlet keret nélküli megoldást választani – ami azt jelenti, hogy a kijelző elé egy nagy üveglapot is kapunk. Ez dizájnos és jól is néz ki, de funkcionálisan semmi pluszt nem ad. Az LCD ugyanis nem érzékeli az érintéseket, így az üveglap inkább csak arra „jó”, hogy minden tükröződjék benne.

Szerelhetőség szempontjából a gép nem vizsgázott túl jól; azt nem állítanánk, hogy otthoni körülmények között nem lehet benne semmit cserélni, azonban a szerelést megkönnyítő nyílások nincsenek a gépen, így ehhez a művelethez a teljes hátlapot le kell szedni – ez összesen 12 csavar eltávolítását jelenti.

A csatlakozókínálat több, mint rendben van: USB portból például négyet kapunk, és van normál csatlakozó valamint USB-C csatlakozó is. Emellett a szokásos kiegészítőket kapjuk, így van kártyaolvasó, HDMI-kimenet és kombinált audio dugasz is a gép oldalain.

A gép mérete 371×255×18,9 mm, tömege pedig 2,2 kg

Hardver

Tulajdonságok
CPU AMD Ryzen 5 2500U (2,0/3,6 GHz, 4 mag, 4 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 1920×1080 pixel, IPS, érintésérzékeny
GPU Radeon Vega 8
Memória 8 GB DDR4
HDD 256 GB SSD
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1×USB-C 3.1, 2× USB 3.0, 1× USB 2.0, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.1, HD webkamera, kártyaolvasó (SDHC)
Akkumulátor 48 Wh
Méret 371×255×18,9 mm
Tömeg 2,2 kg

Mint minden notebookot, az Acer Swift 3-at is többféle kiépítésben lehet megvásárolni, azonban a kínálat már nemcsak az Intel Core i processzorokra terjed ki, hanem választhatunk olyan konfigurációt is, amiben AMD Ryzen chip dolgozik. A nálunk járt tesztpéldányban egészen pontosan Ryzen 5 2500U chip volt, amely a processzor mellett integráltan tartalmazza a Radeon Vega Mobile Graphics GPU-t is. A RAM mérete 8 GB – a teljes mennyiség integrált, és bővítéshez nincs slot! – az M.2 szabványú SSD pedig 256 GB-os. Optikai meghajtó nincs, webkamera és vezeték nélküli adapterek viszont vannak. A WiFi természetesen ac-s, a Bluetooth pedig 4.0-s. A teljesítmény összességében teljesen rendben van, a gép nem arra készült, hogy játsszunk vele, viszont miden másra tökéletesen megfelel.

Kijelző

Az Acer gépeknél sokszor a kijelző jelenti a gyenge pontot, nos szerencsére a Swift 3 kivétel. A 15,6 colos panel IPS-technológiválal készült (a BOE-től származik) és Full HD felbontást nyújt. Színtere nem túl nagy, azonban a Gorilla Glass üvegnek annyi előnye mégis van, hogy a tükröződésért cserébe természetesebbé varázsolja a színeket, így összességében panaszra sincs ok. Teljesen sem lehetünk azért elégedettek, mert a maximális fényerő nagyon karcsú, mindössze 240 nit, ami a kültéri használatot vagy mondjuk azt, hogy utazás közben repülőn, repülőtéren vagy vonaton dolgozzunk, nagyban megnehezíti. Ezt a 240 nitet viszont a panel nemcsak tápegységről tudja, hanem akkuról is – a limit egyébként azért ilyen alacsony, hogy a fogyasztás nem szálljon el túlságosan. A kontraszt IPS-panelhez mérten jó, 1113:1-es értéket mértünk.

A színhelyesség sem rossz, állítgatás nélkül 6100K-s színhőmérsékletet és 2,9-es átlagos deltaE-t mértünk (3 alatt azt mondjuk, hogy az elvárt és a megjelenített színek között a szem számára észrevehető eltérés nincs). A fényerő állítása ennél a típusnál PWM technológiával, tehát a LED-ek villogtatásával történik, de annyira magas frekvenciával, hogy azt észre sem lehet venni.

Üzemidő

Az akkumulátor relatív jól bírja a terhelést, de nyilván a 15,6 colos kijelző áramfelvétele nem kevés, így az ultrabookokéval összevethető üzemidőt nem várhatunk el a masinától. A Ryzen egyébként tényleg energiatakarékos, így ha semmi mást nem csinálunk, csak sima szöveget olvasgatunk a weben (azaz a processzor gyakorlatilag nem dolgozik semmit), akkor 11-12 órás rendelkezésre állást várhatunk. Normál körülmények között az üzemidő 5 óra, ha pedig teljesen meghajtjuk a gépet, akkor 1 óra 21 percig fogja bírni a gyűrődést.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2012. december 12., 13:36
2011. február 28., 12:00
2015. szeptember 24., 12:00
2015. március 25., 12:00
Hozzászólások