- 2019. február 18., 09:00
Az Acer és a világ legvékonyabb ultarbookja járt nálunk, amely teljesíményben és üzemidőben is remekel.
Hirdetés

Az Acer Swift 7 (SF714-51T) ultrabook teszt

Értékelés

Acer Swift 7 (SF714-51T-M16F)
Előnyök

• stílusos megjelenés, alacsony tömeg
• nagy kijelző
• gyors SSD
• kiváló üzemidő

Hátrányok

• az ára elég húzós
• kevés a csatlakozó
• ujjlenyomat-mágnes
• a bővítést nagyjából el lehet felejteni

Az Acer elég sok energiát tett abba, hogy a lehető legvékonyabb ultabookot alkossa meg; az eredmény pedig magáért beszél. A gép vékonysága és alacsony tömege ellenére remek teljesítményt nyújt, ami nemcsak sebességben, hanem üzemidőben is megnyilvánul. A gép megépítési minősége is kifogástalan; ha valakinek az elérhető legkisebb, de tökéletesen használható gépre van szüksége, akkor az az Acer Swift 7. Nyilván vannak kompromisszumok is, amelyek közül az ár csak az egyik; emellett figyelembe kell venni, hogy néhány dolog lemaradt, így nincs például LAN csatlakozó és kártyaolvasó sem, az USB-A csatoló és a HDMI pedig csak adapterrel elérhető.

A tesztgép ára 500 ezer forint.

Külső

Az Acer Swift7 termékcsaládja évek óta azt a felhasználói réteget szolgálja ki, amely a lehető legjobb minőségre vágyik, és ezért hajlandó kicsit mélyebben is a zsebébe nyúlni. A tajvani gyártó minden évben faragott kicsit a gép méreteiből, így a széria ma már nemcsak a nagy teljesítményéről és a minőségi megépítéséről híres, hanem arról is, hogy kompakt. Nagyon kompakt. Jelen pillanatban a Swift 7 széria a legvékonyabb elérhető ultrabook – persze az igazsághoz az azért hozzátartozik, hogy a CES-en bejelentett ráncfelvarrott verzió még vékonyabb lesz, de a trófea házon belül marad!

A gép sötétszürke, alumíniumból készült borítást kapott; a szín az eleganciát biztosítja, az anyagválasztás pedig segített abban, hogy a mérnökök a méretet és a tömeget csökkentsék. A felépítés egyszerű, felesleges dizájnelemeket ezen a gépen hiába is keresnénk – az egyetlen díszítést az Acer felirat jelenti. A káva alapvetően matt színű, ennek ellenére az ujjlenyomatokat nagyon szépen gyűjti, szinte lehetetlen úgy hozzáérni a géphez, hogy annak ne maradjon nyoma. A megépítés minőségével összességében nincs gond, de a vékonyság a merevség kisméretű csökkenésével is jár, így a Swift 7 az átlagosnál könnyebben hajlik meg, ha csak az egyik sarkánál fogjuk.

Hihetetlen vékony vastagsága (8,98 mm) és a kicsi alapterülete (328×237 mm) mellett a gép azzal is kitűnik a mezőnyből, hogy 14 colos kijelzőt kapott – amely ráadásul érintésérzékeny is. Az LCD két vékony, de erős zsanérral csatlakozik a géphez, amely 180 fokos nyitást biztosít, de az egyujjas teszten ez a masina is elhasalt. A gép tömege viszont nagyon rendben van, az 1,2 kg-os tömeg az egyik legkönnyebb, 14 colos kijelzővel szerelt géppé teszi az Acer SF714-51T-t.

A méretből adódóan sajnos a csatlakozóknál kompromisszumot kell kötni, egésze egyszerűen azért, mert az USB-C csatlakozókon kívül máshoz nem, elég vastag a káva (még kombinált audio/mikrofon jack van, más nincs). Sajnos USB-C csatolóból csak kettőt kapunk – ami főleg azért fájó, mert a gépet tölteni is csak rajtuk keresztül lehet. A csomagolásnak része az USB-A és HDMI csatlakozó tartalmazó adapter, akinek viszont kártyaolvasóra vagy Ethernet csatlakozóra van szüksége, annak saját adaptert kell vennie.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i7-7Y75 (1,3/3,6 GHz, 2 mag, 4 MB cache)
Kijelző 14 col, 1920×1080 pixel, IPS, érintésérzékeny
GPU Intel HD Graphics 615
Memória 8 GB DDR4
HDD 256 GB SSD
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 2×USB-C 3.1, audio ki/mikrofon be
Egyéb LTE, Bluetooth 4.0, HD webkamera, 1× USB 2.0 és HDMI adapterrel
Akkumulátor 35,2 Wh
Méret 328×237×8,98 mm
Tömeg 1,2 kg

Az Acer Swift 7 természetesen többféle kiépítésben is megvásárolható, azonban a szokásosnál kevesebb a variációs lehetőség: jelen pillanatban csak az SSD mérete variálható, minden más kőbe vésett. Az viszont nagy pozitívum, hogy a gépben szériafelszereltség az LTE-adapter (amelyhez a SIM-slot a gép jobb oldalán található). A processzor egyébként egy Core i7-7Y75, amely a GPU-t is tartalmazza (Intel HD Graphics). A gépben 8 GB RAM és 256 GB-os SSD van; az pedig a kis méretből adódóan nem meglepetés, hogy az SSD-n kívül minden alkatrész az alaplapra integrált, ezért az égvilágon semmit sem lehet cserélni/bővíteni benne. Az Y-szériás processzor azt jelenti, hogy a gépben nincs ventilátor sem. A WiFi természetesen ac-s, a Bluetooth pedig 4.0-s. A teljesítmény összességében teljesen rendben van, a gép nem arra készült, hogy játsszunk vele, viszont miden másra tökéletesen megfelel.

Kijelző

Az Acer gépeknél sokszor a kijelző jelenti a gyenge pontot, de azért a Swift 7 szériánál nem szokott gond lenni vele. És most sincs szerencsére: a 14 colos, Full HD felbontású IPS-panel remekül teljesít. Az AUOptronicstól származik, és nemcsak színei szépek, hanem fényereje is nagy, 300 nit feletti. A színtér-lefedettség viszont csak az sRGB-színtér 94 százalékára terjed ki (ez a profi képszerkesztést például kizárja) – bár ez a notebookok esetében sajnos még mindig megszokottnak tekinthető. A színhelyesség jobb az átlagosnál, de a 3,8-as átlagos deltaE azt jelenti, hogy ezen a téren azért lenne még hely fejlődni.

A kijelző a szemet is kíméli: fényerőállítása direkt módon, nem pedig PWM elven (vagyis a LED-ek villogtatásával) történik. A kontrasztarány 1115:1-hez, ami nem rossz, de nem is kiemelkedően jó. A betekintési szögek viszont rendben vannak, és sikerült megoldani azt is, hogy egyetlen szélen se legyen zavaró bevilágítás – ami főleg a vékony kávát is figyelembe véve remek teljesítmény.
És a panelt lehet tapogatni is, mert érzékeli az érintéseket is – cserébe pedig gyűjti az ujjlenyomatokat is, mint a veszedelem.

Üzemidő

Az akkumulátor átlagos kapacitása ellenére a gép nagyon jól bírja a terhelést, ami főleg a Core i7-7Y75 processzornak köszönhető, és persze annak, hogy mozgó alkatrész egyáltalán nincs a gépben. Még venilátor sem, mert a hűtés is passzív. A gép normál webes használat során 8,5 órán keresztül bírja a strapát, ha pedig teljesen meghajtjuk, akkor 2,5 óra alatt merül le. A kijelző fényereje és a processzor teljesítménye nem függ attól, hogy a gép akkuról van tápegységről működik-e, a töltési időt pedig nem befolyásolja, hogy a Swift 7 be van-e kapcsolva a művelet során vagy sem.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék