- 2019. március 18., 08:00
Az Acer játékosoknak és grafikusoknak szánt profi, de éppen ezért nagyon drága monitora járt nálunk.
Hirdetés

Értékelés

Acer Predator X27 monitor
Előnyök

• 4K és 144 Hz együtt
• kitűnő színek
• gyors válaszidő
• HDR

Hátrányok

• az ára
• meghajtásához erős GPU kell
• HDR-nél nem lehet fényerőt állítani
• a ventilátor hangos is tud lenni

Az Acer Predator X27 tipikusan az az árkategória, amikor már azt mondhatjuk, hogy akinek meg kell kérdeznie, hogy a monitor mennyibe kerül, valószínűleg nem fogja megvenni. Az Acer kereken 700 ezer forintot kér el érte, ami még akkor is sok, ha a kütyüre öt év teljeskörű garancia vonatkozik. Viszont tény, hogy az Acer nem szokta csak úgy túlárazni a termékeit, és ez most is így van: a magas árért cserébe az X27 játékra a legjobb, grafikus munkára pedig az egyik legjobb monitor a jelenlegi kínálatban. AHVA-panel, 4K-s felbontás, gyors válaszidő, G-Sync, HDR, sRGB-színtér és remek színkezelés jellemzi a monitort, utóbbi annyira pontos alapjáraton is, hogy a kalibrálással sem kell bajlódni.

A tévék és a monitorok világa sok szempontból hasonló – legalábbis nagyon sokan vonják le ezt a következtetést. Azonban a helyzet az, hogy a valóság ettől igen távol van! Hiába van szó mindkét esetben képmegjelenítésről, az igények eltérők. A tévéket messziről nézzük, és főleg filmekkel használjuk, míg a monitoroknál a számítógépes használat a jellemző. Filmet relatív kevesen néznek monitoron, játszani viszont annál inkább szoktunk; vagyis a képméret mellett különbség van abban is, hogy az elektronikát mire optimalizálják. Nem véletlen, hogy számos olyan technológia van, amelyet csak tévéknél alkalmaznak, és hogy több olyan is akad, amiket szinte csak monitorban látunk. Az Acer Predator X27 viszont kivételt képez, mégpedig azért, mert HDR-képes, és kvantumpontos technológiát is használ; utóbbira a monitorok között pedig még nem nagyon van példa.

Dizájn

Az uralkodó trendeknek hála a monitorok dizájnját nem igazán lehet túlbonyolítani; a mérnökök számára az egyetlen fontos feladat az, hogy a kávát olyan vékonyra szabják, amennyire csak lehet. Aztán hogy a külsőt megbolondítják-e valamilyen, ezt a vékony kávát is eltüntető megoldással, az már más kérdés. A Predator X27 esetében a tervezők úgy döntöttek, hogy erre semmi szükség, és szerintünk ez a jobb választás, mert az egybe előlapos kialakításnál a tükröződés mértéke szükségszerűen nagyobb.

Maga a monitor nem túl különleges tehát, még a Predator szériája jellemző piros szín is szinte teljesen hiányzik róla. A talp viszont érdekes; V alakú, a „nyak” részén ugyanakkor egy hatalmas csukló is található, amely az elforgatást teszi lehetővé. Nem mintha erre olyan nagy szükség volna (hiszen a monitort el lehetne forgatni egyszerűen úgy is, hogy felemeljük picit), de tény, hogy az a megoldás egyedülálló. A forgatás mindkét irányban 20 fokban lehetséges, emellett a kijelzőt dönthetjük (előre 5, hátra 25 fokban) valamint akár 13 cm-rel is megemelhetjük. Az Acer árnyékoló lapokat is ad a monitorhoz – ezeket a kávára lehet felcsavarozni, ha úgy gondoljuk, hogy szükség van rájuk.

A kezeléshez egy apró joysticket kapunk, ami a káva jobb alsó felén, de hátul helyezkedik el. A csatlakozók szintén a hátlapon vannak, de nagyjából középen és lefelé néznek. A monitorra értelemszerűen csak digitális videobemenetek kerültek, így a HDMI 2.0 mellett DisplayPort 1.2 összeköttetést használhatunk még. Emellett van jack csatlakozó és egy négy csatlakozóval rendelkező USB elosztó is (amely a 3.0 szabványt is támogatja).

A játékosoknak szánt termékeknél (az Acer Predator termékvonal ezt a csoportot célozza meg) általában a LED-ek is fontos szerephez jutnak, így az apró fényforrások erről a monitorról sem maradhattak le; a LED-eket hátul illetve a káva alsó részén helyezték el, hogy a falat illetve az asztal felületét világítsák meg. Természetesen többféle színt és világítási mintát is be lehet állítani, de ami még ennél is fontosabb, van mód arra is, hogy a LED-eket teljesen kikapcsoljuk!

A tápegység sajnos külső, ezt egy ekkora monitornál hátrányként kezeljük, mert a méret alapján bőven lett volna hely arra is, hogy az átalakítót beépítsék a kijelzőbe.

Panel, elektronika

A kijelző 27 colos és 4K felbontású, ami 3840×2160 pixelt jelent. A 163 PPI-s részletesség a mobilok kijelzőjéhez szokott szemnek kevésnek tűnhet, de a helyzet az, hogy egy monitornál bőven megfelelő ez az érték, senki sem nézi olyan közelről a kijelzőt, hogy ez bármilyen szinten is kevésnek bizonyuljon. A panel az AUO-tól származik, így nem nehéz kitalálni, hogy AHVA-technológiával készül. Háttérvilágítása direkt – vagyis a LED-ek nem oldalt, hanem a panel mögött helyezkednek el. A kijelző 1000 nites fényerőre és 1000:1-es statikus kontrasztarányra képes, beállítástól függően 12 vagy akár 4 ms-os válaszidő mellett. A panel érdekessége még, hogy Comfyview tükröződéscsökkentő réteggel is ellátták.

A LED-eknek azonban nemcsak az az egyetlen különlegessége, hogy a panel mögé kerültek; az elektronika 26×14-es elrendezésben összesen 364 zónát különböztet meg, amelyek fényerejét teljesen külön kezelve optimalizálja a kontrasztarányt. Emellett a LED-ek és a panel között egy extra, kvantumpontokból álló réteg is van. Ennek feladata az, hogy megtisztítsa a fényt, így a fehér szín „még fehérebb” lesz; összességében ezzel a megoldással a lefedett színtartomány nagymértékben növelhető.

A monitor támogatja a HDR tartalmak megjelenítését is (és mivel a legnagyobb fényerő eléri az 1000 nitet, a kijelző rendelkezik a DisplayHDR 1000 minősítéssel is). A maximális fényerővel kapcsolatban azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy az 1000 nites érték csak HDR anyagoknál érvényes, normál esetben a maximum a még mindig mindenre elég 500 nit körül alakul.

Az Acer összesen hét színprofilt épített be, ezek mellet pedig saját beállításokat is használhatunk. A saját értékekre viszont nem nagyon lesz szükség, mert ahogyan az egy ilyen drága monitortól elvárható, a színhelyesség a gyári beállításokkal is jó, minden színprofilnál 3 alatti az átlagos deltaE. A színhőmérséklet 7300 és 6400K között változik, a kontrasztarány pedig nemcsak papíron, hanem valós körülmények között is hozza az 1000:1-es értéket. A gamma értéke mozi üzemmódban 2,4, grafikus üzemmódban 1,9, minden más üzemmódban pedig 2.1. Kalibrálva természetesen tökéletes eredményt is elérhetünk, 0,4-es átlagos deltaE-vel, 2,2-es gammával és 6500K-s színhőmérséklettel. A legnagyobb fényerő ilyenkor (SDR módban) 460 nit.

A monitor fogyasztása normál módban 64 watt, kalibrálva 48 watt.

»1 - Dizájn, panel, elektronika
Címkék