- 2019. május 8., 08:00
A TravelMate széria egy friss hardverrel szerelt példánya járt nálunk; lássuk, mit tud egy jóárasított üzleti notebook.
Hirdetés

Értékelés

Acer TravelMate X3 (TMX3410-M-54G3)
Előnyök

• jó megjelenés
• kedvező ár
• jó üzemidő
• sokféle bővítési lehetőség

Hátrányok

• a kijelző fényereje gyenge
• PWM fényerő-szabályozás
• a CPU gyorsan leszabályoz
• méretei csak átlagosak

Az üzleti notebookok világában az Acer TravelMate X3 széria elsősorban kedvező árával tűnik ki, amely mellé jó dizájn, jó billentyűzet, jó üzemidő és kényelmes bővíthetőség társul. A gép persze nem hibátlan: a kijelző (szokás szerint) nem elég fényes, a hűtés pedig relatív sokat megy annak ellenére, hogy a processzor órajelét is gyorsan leszabályozza a rendszer.

A tesztgép ára 280 ezer forint.

Az Acer TravelMate sorozata az üzleti felhasználóknak készül, azonban a széria tagjai árazás szempontjából így sem szálltak el. Erre persze szükség is van, ha a tajvani gyártó szeretne labdába rúgni a HP, a Lenovo és a Dell mellett, amelyek ebben a szegmensben az igazi nagyágyúnak számítanak. A TravelMate X3 friss hardverrel szerelt verziója járt nálunk.

Dizájn

Az Acer a TravelMate szériával az üzleti felhasználókat szólítja meg, a gépek elsődleges vonzereje pedig a kedvező árszint. Szerencsére mindez nem jelenti azt, hogy túl sok kompromisszumot kellene kötni, de nyilván kisebb-nagyobb megszorításokkal számolni kell. A dizájn esetében a spórolás legfőképpen ott érhető tetten, hogy a készülékház csak részben alumínium: a csuklótámasz és a kijelző hátlapja alumíniumból van, a kijelző kávája és a gép alsó része viszont műanyag. A kettős anyaghasználat ellenére a gép szinte teljesen fekete, egyedül a kijelzőt és a gépet egyben tartó, két zsanér ezüstszínű. A gépet szögletes kialakítás jellemző, a vonalvezetés mentes az öncélú dizájnelemektől. Összességében a TravelMate X3 széria továbbra is a klasszikus irányvonalat képviseli (az X3 széria már 2016-ban is velünk volt), ami egy üzleti notebook esetében teljesen rendben van.

Az összeszerelés minősége is kifogástalan, a zsanérok szorítása pedig elég erős ahhoz, hogy a kijelzőt bármilyen szögben meg tudjuk állítani. Sőt, az Acer megoldotta azt is, amit az Apple-en kívül csak nagyon kevesen szoktak tudni kivitelezni: a gépet egy ujjal is ki lehet nyitni. A monitor merevsége viszont lehetne kicsit jobb is, a fedlap relatív könnyen hajlítható ugyanis, egyeseknek pedig kevés lehet még, hogy a kijelző csak 140 fokban nyitható.

A gép bővítéséhez többféle lehetőség is adott; a két darab szerelőnyílás közül az egyik mögé egy HDD-t építhetünk be (HDD a nálunk járt gépben nem volt), a másik pedig a memóriának és az M.2-es SSD-nek ad otthont. Fizikai jellemzői alapján a gép a középmezőnyben foglal helyet, a maga 328×238×19,9 mm-es méretével és 1,6 kg-os tömegével; azt tehát nem mondhatjuk, hogy nincsenek nála kisebbek vagy könnyebbek.

A bővítési lehetőségek elég jók: a notebook bal oldalára Ethernet, D-Sub, HDMI, USB 3.0 és USB-C (3.1) csatlakozó került, jobb oldalon pedig a tápcsatlakozót, további két USB 3.0 dugaszt, hangcsatlakozót és kártyaolvasót találunk. Az USB-C csatlakozó Thunderboltként nem használható, viszont monitort és töltőt is lehet rá kötni. A gépben ac-s WiFi kapott helyett, az LTE viszont opcionálisan sem kérhető. Ujjlenyomat-olvasót kapunk, amelyet, hogy ne foglalja a helyet, a bekapcsoló gombban rejtettek el a mérnökök.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i5-8250U (1,6/3,4 GHz, 4 mag, 6 MB cache)
Kijelző 14 col, 1920×1080 pixel, IPS, érintésérzékeny
GPU Intel HD Graphics 620
Memória 8 GB DDR4
HDD 256 GB SSD
ODD -
Ethernet Gigabit-
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1×USB-C 3.1, 3× USB 3.0, D-Sub, HDMI, Ethernet, audio ki/mikrofon be
Egyéb LTE, Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SD)
Akkumulátor 59,1 Wh
Méret 328×238×19,9 mm
Tömeg 1,6 kg

Természetesen a TravelMate X3 széria többféle kiépítésben kérhető, hozzánk egy Intel Core i5-8250U processzorral szerelt verzió érkezett. Ez nem is rossz, hiszen a Core i5 széria képviseli a legjobb ár/érték arányt; egy Core i7 CPU sokkal drágábban csak minimális teljesítménybeli előrelépést nyújt, a Core i3-hoz képest viszont bőven van plusz. A sokféle opció nemcsak a processzorra, hanem a GPU-ra és értendő; a tesztgépben dedikált GPU nem volt, viszont ha valakinek szüksége van rá, akkor az NVIDIA GeForce MX130-at választhat magának. Az integrált Intel UHD Graphics 620 teljesítménye normál használathoz bőven elég, és természetesen a videókhoz is megvan a hardveres gyorsítás, akár 4K felbontásig.

Ahogyan az előző részben már említettük, a tesztgépben egy M.2-es SSD van, de a kapacitást igény esetén HDD-vel is bővíthetjük. A gép sajnos az NVMe SSD-ket nem támogatja (ez is áldozatul esett a költségcsökkentésnek). A tesztgépben a memória mérete 8 GB volt, az Acer szerencsére a bővítést megkönnyíti azzal, hogy a két slot közül csak egyet használ ehhez alapkiépítésben.

A 14 colos IPS-kijelző Full HD felbontást nyújt, közepes teljesítménnyel. A színekkel alapvetően nincs gond, azonban a háttérvilágítás – szokás szerint – gyenge. Mindössze 250 nit körüli fényerősség érhető el, ami csak azért nem vészesen kevés ahhoz, hogy a notebookkal világos környezetben dolgozzunk (például egy repülőtéren), mert a panel matt.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék