- 2019. május 31., 08:00
A megújult Aspire 5 sorozat hű maradt a hagyományokhoz, tesztalanyunk kedvező ár mellett nyújt remek teljesítményt.
Hirdetés

Értékelés

Acer Aspire 5 (A515-52G) notebook teszt
Előnyök

• jó teljesítmény, matt kijelző
• billentyűzet háttérvilágítás
• a kategóriában jó üzemidő
• sokféle bővítési lehetőség

Hátrányok

• a kijelző fényereje lehetne jobb
• középen hajló billentyűzet
• nincsenek szerelési nyílások
• kevés RAM és csak HDD

Az Acer Aspire 5 (A515-52G) az előző generációhoz képest kívül-belül megújult. Felépítése rendben van, a fém fedlap pedig a kategóriában megszokotthoz képest magasabb minőségérzetet nyújt. Az Acer sok apróságra is odafigyelt, a gomboknak például háttérvilágítás is jutott. Összességében az Aspire 5 aktuális generációja nagyon jó ár/érték arányt nyújt, azonban a nálunk járt tesztkonfiguráció 4 GB memóriája és normál HDD-je kevés; érdemes dupla ennyi RAM-mal és HDD helyett (vagy mellett) SSD-vel kérni a kütyüt, mert ezzel alaposan megdobhatjuk a teljesítményét.

A tesztgép ára 180 ezer forint.

Az Acer Aspire 5 sorozat a tajvani gyártó egyik olyan szériája, amelynek tagjai kedvező ár mellett nyújtanak nagy teljesítményt. Cserébe a gépek mérete és tömege nem tud versenyezni az ultrabookokéval, ez azonban olyan kompromisszum, amit sokan be tudnak vállalni.

Dizájn

Az Acer Aspire 5 A515-52G a széria sokadik frissítése. Noha a mostani változat az A515-51G-t váltja, relatív sok eltérés mutatkozik tesztünk alanya és közvetlen elődje között. Az egyik rögtön a gépház, amelyet a mérnökök újraterveztek. Persze a főbb stílusjegyek megmaradtak, azonban a tervezők sok apróságon módosítottak, hogy a végeredmény modernebbnek hasson. Ilyen apró változtatás például az is, hogy a borítás oldalsó része hátulról a csuklótámasz felé haladva vékonyabb lesz.

Ezeknek a változtatásoknak hála az elődjéhez képest kisebb és könnyebb is lett a gép, de pehelysúlyról azért nem beszélhetünk. Feltűnhet még, hogy bár a jó ár/érték arányú gépek többsége fekete színű borítást szokott kapni, tesztalanyunk ezüst színű – és részben fémből készült. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a csuklótámasz és a gép alsó része műanyag, mint ahogy a monitor körül futó, relatív vékony káva is, a fedlap viszont fém.

Az összeszerelés minősége rendben van, a zsanérok szorítása pedig elég erős ahhoz, hogy a kijelzőt bármilyen szögben használhassuk. Sőt, még az egykezes kinyitást sem kell feltétlenül temetni, viszont a dolog kicsit azért trükkös, mert közvetlenül a nyitásnál meg kell tartani az alsó részt is. A monitor merevsége szintén rendben van, és pozitívum, hogy a kijelzőt akár 180 fokban is ki tudjuk hajtani.

A gépben néhány hardvert lehet cserélni, azonban a szerelhetőség nem a legjobb, mert a szellőzőnyílások eltűntek a gép aljáról. Ez azt jelenti, hogy a merevlemezt vagy a memóriát csak akkor lehet cserélni (bővíteni), ha a teljes alsó rész levesszük – ez nem kivitelezhetetlen művelet, de nyilván sokkal egyszerűbb lenne a dolog akkor, ha az Acer megtartotta volna az elődről megismert ablakokat. Fizikai jellemzői alapján a gép a középmezőnyben foglal helyet, 363×247×18 mm-es, a mérlegen pedig 1,8 kg-ot nyom. Vannak tehát nála kisebbek és könnyebbek is, de azért nem fog leszakadni a vállunk, ha úgy döntünk, hogy magunkkal visszük valahova.

A bővítési lehetőségek teljesen átlagosak, ami a kategóriában inkább jó, mintsem rossz. Külső monitorhoz HDMI csatlakozót kapunk az egyéb perifériákat pedig USB csatlakozók segítségével köthetjük a géphez – ezekből pedig összesen négy található a masinán. Három csatlakozó normál USB 3.1-es (Gen 1), egy pedig USB-C (szintén 3.1 Gen 1) foglalatot kapott. Az USB-C port extra funkciókkal nincs felvértezve, nem működik DisplayPortként és tölteni sem lehet vele a notebookot; ez utóbbi funkcióra is dedikált portot kapunk. A csatlakozók listáját az Ethernet és a kombinált fülhallgató-mikrofon dugasz teszi teljessé. A gép bal oldalán a csatlakozók mellett Kensington-zárat és SD-kártyaolvasót is találunk.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i5-8265U (1,6/3,9 GHz, 4 mag, 6 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 620 + NVIDIA GeForce MX150 (2 GB)
Memória 4 GB DDR4
HDD 1 TB HDD
ODD -
Ethernet Gigabit-
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1×USB-C 3.1, 3× USB 3.0, HDMI, Ethernet, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SD)
Akkumulátor 48 Wh
Méret 363×247×18 mm
Tömeg 1,8 kg

Mint (szinte) minden notebook, úgy az Aspire 5 (A515-52G) is többféle kiépítésben kérhető; hozzánk ezúttal egy eléggé alapnak számító, de éppen ezért kedvező árú kiépítés érkezett. A gépben Intel Core i5-8265U processzor volt; a Core i5 vonal továbbra is a legjobb ár/érték arányt képviseli. Egy Core i7 CPU sokkal drágább lenne, de csak minimális teljesítménybeli előrelépést hozna, míg egy Core i3-hoz képest bőven van plusz teljesítmény. A processzor mellé 4 GB RAM-ot kapunk, amit könnyen bővíthetünk, tekintve hogy a memória egyetlen foglalatot használ, a második szabad alapesetben. Habár a processzorban is van integrált GPU, kapunk mellé egy dedikált egységet is; az NVIDIA GeForce MX150 sem a teljesítmény bajnoka, de ha néhanapján valaki játszani is szeretne, akkor azért jobban jár vele, mint az Intel UHD Graphics 620-szal.

A 4 GB RAM sem túl sok, a gép igazi gyenge pontja viszont az adattároló, amely nem SSD, hanem egy közönséges merevlemez. Ennek legfeljebb annyi előnye van, hogy olcsón kapunk nagy tárkapacitást, viszont az is teljesen egyértelmű, hogy a sebességet a meghajtó eléggé visszafogja. Ha valamit, akkor a merevlemezt érdemes lecserélni SSD-re; egy 256 GB-os SSD árban nem lesz erősebb, teljesítményben viszont jóval többet fog tudni nyújtani.

A kijelző 15,6 colos és IPS-technológiával készül. Felbontása Full HD. Acer ComfyView panelről van szó, ami azt jelenti, hogy a panel kapott egy tükröződésmentes bevonatot is, ami főleg kültéri használat esetén könnyíti meg a használatot. A kijelző színei átlagosak, a lefedett tartomány viszont – mint (szinte) minden más notebook esetében – nem túl nagy, az sRGB-színtér 59 százalékára terjed ki csupán. Az Acer a fényerő alapján sem kényezteti el a felhasználót, a legnagyobb fényerő ugyanis mindössze 292 nit – ezt viszont a panel legalább akkor is tudja, ha nem hálózatról, hanem akkumulátorról működik.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék