- 2019. június 7., 08:00
Közösségi finanszírozással indult a Goovis Cinego, amely nemcsak filmekhez, hanem VR alkalmazásokhoz is remek választás.
Hirdetés

Értékelés

Goovis Cinego (Personal Cinema)
Előnyök

• kiváló képminőség
• könnyű (200g-os), kényelmes headset
• gyors működés, kényelmes használat
• alkalmazások telepíthetők

Hátrányok

• aktív hűtés
• a kábelek elhelyezése lehetnek jobb
• hosszabb üzemidőt nem bánnánk
• Android 4.4.2? 2019-ben?

A Goovis Cinego egy olyan headsetet rakott le az asztalra, amely egyszerre olcsó és jó is. Árkategóriájában a dupla Full HD OLED kijelző eddig ismeretlen volt, így képminőség terén túl sok versenytársa nem akad a készüléknek. A kütyü egyedi tulajdonsága, hogy nemcsak a headsetből áll, hanem jár hozzá egy Android operációs rendszerrel felvértezett médialejátszó is - ez pedig alkalmazásokkal bővíthető fícsörlistát (is) jelent. Apró hibák ugyan vannak, de ezekkel az ár ismeretében könnyű megbarátkozni.

A Goovis Cinego ára 289 ezer forint.

A VR szemüvegeket eddig két kategóriába lehetett sorolni: voltak azok a headsetek, amelyek olcsók voltak ugyan, de csapnivaló minőséget kínáltak, illetve volt a másik tábor, amelybe kiváló minőséget nyújtó, de méregdrága kütyük kerültek. Hogy legyen valami viszonyítási alapunk, a méregdrága akár tízezer dollárt (tehát milliós összeget) is jelenthet. A Goovis friss startupként éppen ezért azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egy minőségi, mégsem túl drága headsetet fejlesszen ki. Hogy a piacnak mennyire szüksége volt egy ilyen eszközre, azt kiválóan jelzi, hogy a projekt céljaként kitűzött félmillió dolláros összeg rövid idő alatt összegyűlt. A szemüveg mostanra „rendes” gyártásba került, idehaza például a lejátszó.hu-tól lehet megvásárolni. A kütyüt három hétig volt alkalmunk nyúzni.

Dizájn

A Cinego nem egy egyszerű headset, hanem egy kétrészes szett: a headset mellé jár egy kompakt méretű médialejátszó egység is.

De haladjunk szépen sorban, és kezdjük a szemüveggel. Amely külsőre igazából semmilyen egyedi tulajdonsággal nem rendelkezik, de a lényeg persze úgysem a külcsín, hanem a belbecs. Nevesül a kijelző. Merthogy ez a részegység az , amely a bevezetőben említett kategorizálás alapjául szolgál. Nos, a Cinegót két darab Full HD felbontású, 16:9-es képarányú OLED-kijelzővel szerelték fel, így panaszra nincs okunk. Az OLED-ek képátlója 0,71 col. A két kijelzőn alapesetben ugyanaz jelenik meg, de van 3D üzemmód is, ha valaki nagyon a térbeli megjelenítésre vágyik.

A szem és a kijelzők között (szemenként) 12 lencsetag helyezkedik el, így a headsettel nagyjából ugyanaz a hatást érhető el, mintha egy 20 méteres mozivásznat néznénk 20 méteres távolságból. A felbontás elsőre kicsinek tűnhet, de bőven elegendő ahhoz, hogy a kép egyáltalán ne látszódjék pixelesnek.

Nincs két ember, akinek a szeme pontosan ugyanúgy állna, ezért a lencsék széles tartományban engedik a korrekciót. A szemtávolság például 56 és 72 mm között változtatható, és van dioptriakorrekció is +3D és -8D között, fél dioptriás lépésközzel. A beállításhoz van egy tesztábra, ezzel pár pillanat alatt hozzáigazíthatjuk a headsetet az egyéni adottságainkhoz.

A headset alsó részére balra és jobbra is került egy-egy gomb, előbbivel a fényerő állítható, utóbbi pedig a 2D és 3D üzemmódok közötti váltásra szolgál. A HDMI kábelt jobb oldalra építették be; sajnos a kábel fixen hátrafelé néz, így elképzelhető, hogy a nagyobb fülkagylóval rendelkező fejhallgatókkal összeakad. A bal oldalon ugyanilyen irányban egy analóg jack csatlakozó várja a fül- és fejhallgatókat.

Nem látszik, de nagyon fontos tulajdonsága a Cinegónak, hogy hattengelyes giroszenzort és gyorsulásmérőt is kapott; ezeknek az adatait a médialejátszó vagy az okostelefon 360 fokos panorámaképek nézegetése közben vagy játékok vezérlésénél tudja felhasználni. A headsethez természetesen jár fejpánt is, amivel stabil és kényelmes a rögzítés. A maximális kényelem érdekében a szemnél lévő szivacs is cserélhető másmilyen formájúra.

A médialejátszó egy relatív apró kütyü. Alsó része és oldala fémből készült, kialakítása igényes. A dizájnban igazából szemre semmi különleges nincs, a gombokon lévő piktogramok viszont könnyen felkeltik az érdeklődést, mert Android operációs rendszert sejtetnek; és valóban, az eszköz ezt használja, de erre kicsit később térünk majd vissza. Van tehát vissza, Home és menü gombunk, felette egy négyirányú navigációra és kiválasztásra alkalmas gyűrűnk, legfelül pedig bekapcsoló gombunk és a hangerőszabályzónk. Illetve van még öt visszajelző LED is, ami a töltöttségi szintet mutatja.

Elsőre ugyan nem látszik, de a gombok alatti relatív nagy és sima felületnek is fontos szerepe van, ez a rész ugyanis egy tapipad, amit szintén tudunk az irányításra használni.

A kütyüt egy közelebbről meg nem nevezett, nyolcmagos ARM processzor hajtja meg. A rendszerchipről annyit tudni, hogy Cortex-A7-es architektúrára épül és PowerVRSGX544MP1 GPU-val társították. Ezek alapján az Allwinner A83T egy jó tipp lehet, annyi biztos, hogy az SoC másodvonalbeli gyártótól származik. Ennek azonban különösebb jelentősége nincs, merthogy a processzornak jellemzően egyetlen feladatra kell csak koncentrálni, így sem a számítási kapacitás sem a 2 GB memória nem lehet szűk keresztmetszet. Az viszont érdekes, hogy friss termékről van szó, ennek ellenére az operációs rendszer az Android 4.4.2-es változata – ez jelenleg a legrégebbi olyan verzió, amihez a Google még ad valamilyen terméktámogatást, bár biztonsági javítások ehhez a változathoz sincsenek már. Nyilván a Goovis azért ezt a rendszert használja, mert a rendszerchiphez nincs frissebb, viszont ezen azért jó lenne gyorsan változtatni.

A kütyünek van 32 GB saját memóriája, de USB-s adathordozó és microSD-kártyát is fogad. Illetve WiFi segítségével a Cinego az internetre is fel tud nézni, így az online streaming lehetősége is megvan. Az adapterek listáját Bluetooth 4.0 zárja, ami a fülhallgató csatlakoztatásához egy extra alternatívát nyújt a HDMI valamint a szemüvegen lévő jack hangkimenet mellé. Annyit érdemes megemlíteni, hogy a HDMI csatlakozó 1.4-es szabványú, így a 4K-s videókat, bár lejátszani le tudja a Goovis kütyüje, szintén csak Full HD-ben tudja megmutatni.

A headset és a „kontroller” között látszólag sima HDMI összeköttetés van, ez azonban csak a látszat – a port speciális, mert nemcsak a képet továbbítja, hanem a szemüveg működéséhez szükséges 5 voltos tápfeszültséget is biztosítja. Ennek ellenére a headsetet nemcsak a hozzá adott lejátszóval lehet használni, hanem egy notebook HDMI-csatlakozójáról vagy telefonról is működik – viszont ebben az esetben szükségünk lesz a dobozban található extra adapterre, amivel a tápellátás 1 amperes USB csatlakozóról is megoldható. A médialejátszó viszont önálló egységként is bevethető, így amikor nem a szemüveggel használjuk, nézhetünk filmet vele akár a tévén is.

»1 - Dizájn, hardver
Címkék