- 2019. szeptember 10., 08:00
Ezúttal az Aspire sorozat egyik legolcsóbb, dedikált GPU-val szerelt verziója járt nálunk tesztelésen.
Hirdetés

Értékelés

Acer Aspire 3 (A315-41G-R97S)
Előnyök

• jó ár/érték arány
• könnyen szerelhető
• dedikált GPU
• kényelmes billentyűzet

Hátrányok

• a kijelző fényereje kevés
• kevés RAM
• csak HDD
• gyenge üzemidő

Az Acer Aspire 3 sorozatból ezúttal egy olyan verzió járt nálunk, amely AMD processzorral és mellé dedikált GPU-val támadja a konkurenciát. Az A315-41G-R97S elsősorban azok számára ajánlott, akik minőségi gépet szeretnének venni, de nem szeretnének túl sokat költeni. A masina az Acertől megszokott összeszerelési minőséget és dizájnt hozza, teljesítményben pedig nyújt annyit, amennyi egy átlagos felhasználó számár elegendő a hétköznapokban. A gépnek nyilván vannak korlátai, elsősorban a RAM és a HDD miatt, de ha ezt észben tartjuk, nem fogunk csalódni benne.

A tesztgép ára 150 ezer forint.

Dizájn

Az Acer Aspire 3 A315-41G termékcsalád az Aspires sorozatban a legkisebbnek számít, elsősorban olyan gépeket tartalmaz tehát, amelyek az árérzékeny vevők számára jelenthetnek jó választást. A sorozat nemrégiben frissült, de a változtatások főleg a belsőt érintették, a külső az előző generációhoz képest keveset változott. Az Acer gépek jól felismerhetők, persze a belép szinten, mint amit az Aspire 3 is képvisel, olyan egyedi megoldások, amelyek csak erre a szériára jellemzők, nincsenek. A gép műanyag készülékházat kapott, de összeszerelésével minden rendben; az illesztések tökéletesek, és a gép nem recseg-ropog akkor sem, ha felemeljük. A tervezők néhány aprósággal azért modern hatást kölcsönöztek a masinának: a borítás oldalsó része például hátulról a csuklótámasz felé haladva folyamatosan vékonyodik.

Ez elődjéhez képest minimális mértékben kisebb és könnyebb is lett az Aspire 3 széria, de bőven 2 kg feletti kategóriában pár százaléknyi változtatás nem számít túl sokat. A gép teljesen fekete – kívül és belül is. A fedlap valamint a csuklótámasz mintás, így kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat – de a kevésbé nem azt jelenti, hogy ezek egyáltalán nem látszódnak meg rajta.

A monitort egy hatalmas, középen elhelyezett zsanér fogja. Szorítása erős ahhoz, hogy a kijelzőt bármilyen szögben meg tudja tartani – a kategóriában szokatlan, de a gépet akár 180 fokban is kinyithatjuk. Az egykezes kinyitást viszont elfelejthetjük, legalábbis úgy, ahogyan azt az almás gépeknél megszokhattuk. (Ha kicsit trükközünk, és megtartjuk egy ujjal az alsó részt is közvetlen a nyitásnál, akkor után a kijelző már felemelhető.) A monitor merevsége jó, nem valószínű, hogy a kijelző megsérül majd azért, mert túlzottan elhajlik.

A gépben néhány hardvert lehet cserélni, azonban a szerelhetőség nem a legjobb, még úgy sem, hogy vannak szellőzőnyílások a gép alján. Ezeken keresztül a merevlemezt vagy a memóriát lehet cserélni, azonban mindkét RAM slot foglalt, így bővítésnél dupla csere szükséges. A HDD-nél pedig az határolja be a lehetőségeket, hogy csak SATA csatoló meghajtó választható. Méretei alapján a gép a középmezőnyben foglal helyet: 2,3 kg-ot nyom, és 381×263×25 mm-es.


A bővítési lehetőségek alulról közelítik az átlagot. Külső monitorhoz HDMI csatlakozót kapunk, USB-ből pedig három van – de ezek közül csak az egyik támogatja a 3.0 szabványt. Az interfészek listáját Ethernet, kombinált fülhallgató-mikrofon dugasz valamint kártyaolvasó teszik teljessé.

Hardver

Tulajdonságok
CPU AMD Ryzen 3 2200U (2,5/3,4 GHz, 2 mag, 4 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 1920×1080 pixel, IPS
GPU AMD Vega 3 + AMD Radeon 535 (2 GB)
Memória 4 GB DDR4
HDD 1 TB HDD
ODD -
Ethernet Gigabit-
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1×USB-C 3.0, 2× USB 2.0, HDMI, Ethernet, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera, kártyaolvasó (SD)
Akkumulátor 4870 mAh/td>
Méret 381×263×25 mm
Tömeg 2,3 kg

Az Acer Aspire 3 a belépő szintet képviseli. Igazi érdekessége az, hogy AMD Ryzen processzorral érkezik, amelynek hála kedvezőbb áron nyújt a Core i3 processzoros gépekhez fogható teljesítményt. A széria tagja természetesen többféle kiépítésben is megvásárolhatók; nálunk viszont az egyik legkisebb konfiguráció járt, amiben a dedikált GPU volt csupán plusz. A gépben AMD Ryzen 3 2200U processzor van, ami kétmagos, de a rendszer felé négy mag látszik. A processzor mellé 4 GB RAM-ot kapunk, amit bővíthetünk, de nehezen, mert mindkét slot foglalt a gépben. De legalább nem integrált a RAM, ez is valami. Habár a processzorban is van integrált GPU (AMD Vega 3), kapunk egy dedikált egységet is; az AMD Radeon 535 pedig akár még játékra is alkalmas.

A 4 GB RAM nem túl sok, főleg ha azt is hozzávesszük még, hogy a gépben csak normál HDD van. Ez a két dolog együtt garantálja, hogy multitasking esetén a gép nem fog nagyon villogni. A normál merevlemeznek ugyanakkor az az előnye még mindig megvan, hogy olcsón kapunk nagy tárkapacitást: az 1 TB-os HDD összességében talán még mindig jobb választás, mint egy 128 GB-os SSD, amely folyton tele van, és nem lehet rajta elférni.

A kijelző 15,6 colos és IPS-technológiával készül. Felbontása Full HD. Acer ComfyView panelről van szó, ami azt jelenti, hogy a panel kapott egy tükröződésmentes bevonatot is, ami főleg kültéri használat esetén könnyíti meg a használatot. A kijelző színei átlagosak, a lefedett tartomány viszont alacsony, csak az sRGB-színtér 59 százalékára terjed ki (de ez rengeteg notebooknál így van). Az Acer a fényerő alapján sem kényezteti el a felhasználót, a legnagyobb fényerő ugyanis 300 nit alatt marad.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék