- 2019. szeptember 30., 08:00
Megnéztük, hogy mit tud a Huawei különleges, 3:2-es képarányú ultrabookja. Ha a pénz nem gond, a gép remek választás.
Hirdetés

Értékelés

Huawei MateBook 13 (WRT-W19)
Előnyök

• gyors processzor, gyors SSD
• billentyűzet háttérvilágítás
• igényes dizájn
• hatékony hűtés

Hátrányok

• a kijelző fényereje lehetne jobb
• nincsenek szerelési nyílások
• kevés csatlakozó
• lehetne könnyebb

A Huawei nem titkoltan a MacBook ellenfelének szánta a MateBook 13-at, de a gép megállja a helyét természetesen az ultrabookos mezőnyben is. A kialakítás roppant igényes, az elsőre furcsa, 3:2-es képarány pedig a gyakorlatban nagyon jól vizsgázik, munkára és netezésre is sokkal hatékonyabban lehet használni, mint a 16:9-es LCD-ket. A teljesítménnyel sincs gond, a gép tartalékai jó darabig elegendőnek bizonyulnak majd. Kompromisszumra két dologban van szükség: az egyik a kijelző, amely fényes, ezért tükröződik. Emellett gond lehet az is, hogy csak USB-C csatlakozókat kapunk, minden máshoz a mellékelt adapterre is szükség van.

A tesztgép ára 300 ezer forint.

A Huawei egy ideje nemcsak a telefonok, hanem az ultrabookok piacán is szeretné megszorongatni a riválisokat. A MateBook 13 egy kiváló eszköz erre a feladatra.

Dizájn

A MateBook 13 az ultrabookok kategóriájában indul, külseje pedig egyértelműen jelzi, hogy a cél nem is letett más, mint egy prémium minőségű laptop megalkotása. A notebook teljes egészében fém készülékházat kapott, amely nemcsak kékesszürke árnyalata miatt tűnik ki a népes mezőnyből, hanem érdekes formája miatt is: a kütyü 3:2-es képarányú kijelzőt kapott, így a sasszé is ehhez az arányhoz igazodik.

Nemcsak a fedlap, hanem a gép alsó része és a csuklótámaszt is fém, a kijelző káváját viszont – a panellel egyetemben – üveg borítja. Ebből sokan arra a következtetésre juthatnak, hogy a panel érintésérzékeny. Ez sajnos nem így van, így az üveglapot inkább hátrányként említjük, mert a panel türköződését nem kis mértékben növeli meg. A káva elég vékony, de arra azért figyeltek a tervezők, hogy fent maradjon hely a kamerának is. Ez jobb megoldás, mint a billentyűzet közelébe rejtett megoldások, mert így a beszélgetőpartnerünk nem az orrunkba fog bámulni. A gép külsőre nagyon összeszedett hatást kelt, a mérnökök dicséretére legyen mondva, hogy öncélú dizájnelemeket nem nagyon alkalmaztak – a kreativitásukat kiélték pár apróságban, például az ujjlenyomat-olvasóval egybeépített, kör alakú bekapcsoló gomb megalkotása során.

Az összeszerelés minősége teljesen rendben van, persze ez el is várható a Huaweitől. A gép 211×286×15 mm-es, tehát elég kicsi, könnyűnek viszont nem mondható: 1,3 kg-os. Persze cserébe legalább rigid, benyomásra nem túl érzékeny házat kapunk, de ebben az árkategóriában 1-1,1 kg környékére azért illett volna lemenni.

A gépet és a monitort egy középső, hosszú zsanér tartja egyben. Szorítása erős, így az egykezes nyitást felejtős. Cserébe a kijelző bármilyen pozícióban stabilan megmarad. A panelt nagyjából 150 fokig lehet kihajtani. Szerelhetőség szempontjából nem optimális a helyzet: bár van lehetőség az SSD és a WiFi adapter cseréjére, szerelőnyílások hiányában mindkét művelethez a teljes alsó részt el kell távolítani.

A bővítési lehetőségek korlátozottak, elsősorban azért, mert a gép oldala túl vékony ahhoz, hogy a normál méretű csatlakozók elférjenek rajta. Bal és jobb oldalon is mindössze egyetlen Type-C USB 3.1 csatlakozót kapunk, amit bal oldalon a fejhallgató/mikrofon kombinált jack dugasz egészít ki csupán. A gép mellé éppen ezért járt egy adapter, amivel az egyik USB-C csatlakozót eloszthatjuk USB-A, USB-C, HDMI és D-Sub csatlakozókra. A választék ezzel együtt sem túl bőséges, már csak azért sem, mert az egyik Type-C csatlakozót elfoglaljuk akkor is, ha a gépet tölteni szeretnénk.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i5-8265U (1,6/3,9 GHz, 4 mag, 6 MB cache)
Kijelző 13 col, 2160×1440 pixel, IPS
GPU Intel HD Graphics 620 + NVIDIA GeForce MX150 (2 GB)
Memória 8 GB DDR4
HDD 240 GB SSD
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1×USB-C 3.1, 1× USB-C 3.0, fülhallgató/mikrofon jack; adapterrel USB-C, USB-A, HDMI és D-Sub
Egyéb Bluetooth 5.0, HD webkamera
Akkumulátor 41,7 Wh
Méret 211×286×15 mm
Tömeg 1,3 kg

A Huawei nem nagyon követi a konkurenciát, ha azt nézzük, hogy a MateBook hányféle kiépítésben érhető el. A processzor választható, a RAM és az SSD mérete azonban fix. A RAM ráadásul nem is bővíthető, merthogy az alaplapra integrálták. A tesztpéldányban Intel Core i5-8265U processzor volt, a gépet rajta kívül Core i7-8565U-val lehet még kérni. A RAM 8 GB, az adattároló pedig egy 256 GB-os NVMe SSD. Habár a processzorban is van integrált GPU, kapunk mellé egy dedikált egységet is; az NVIDIA GeForce MX150 sem a teljesítmény bajnoka, de ha néhanapján valaki játszani is szeretne, akkor azért sokkal jobban jár vele, mint az Intel UHD Graphics 620-szal. Hálózati kártya nincs a gépben, kommunikálni ac-s WiFi-vel és Bluetooth 5.0-val lehet. A biztonságért ujjlenyomat-olvasó felel, amelyet a Windows természetesen alapból tud kezelni.

A kijelző igazi ínyencség. 13 colos mérete még nem is annyira különleges, az viszont mindenképpen, hogy 3:2-es képarányú, 2160×1440 pixeles részletesség mellett. Az előző részben már említettük, hogy sajnos van előtte egy üveglap is; kétségtelen, hogy ez a színeket szebbé varázsolja, azonban negatív hatásként jelentkezik az is, hogy minden tükröződik benne, ezért fényes helyeken (például egy repülőtéren) nehézségekbe ütközhet a használata. Főleg, hogy a maximális fényerő csak 300 nit, aminél azért nem egy ultrabook tud jobb értéket felmutatni. Technológiáját illetően viszont a panel IPS, így minden más szempontból rendben van a kijelző. Még színtér lefedettsége is jó: az sRGB színtér 122 százalékára terjed ki.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00