- 2019. november 8., 08:00
Az Acer Swift új verziója ismét a legkisebb gép lett kategóriájában – de cserébe kompromisszumokat is kell kötni.
Hirdetés

Értékelés

Acer Swift 7 (SF714-52T-741M)
Előnyök

• vékony, kicsi, könnyű
• nagy kijelző
• gyors SSD
• sok RAM

Hátrányok

• az ára elég húzós
• kevés a csatlakozó
• rövid üzemidő
• webkamera rossz helyen

Az ultravékony Swift 7 első verziója februárban járt nálunk, az Acer kicsit csiszolt a dizájnon, és egy még kisebb, még könnyebb utódot dobott piacra. Összességében a gép külsőre tényleg nagyon ott van, azonban processzor tekintetében a passzív hűtés miatt kényszerűen az Intel Core i7-8500Y-ra esett a választás. Ebből adódóan a gép teljesítménye átlagos felhasználásra megfelelő, de a nagyobb számítási teljesítményt igénylő feladatokra a Swift 7-nél találni gyorsabb gépeket is. Kompromisszumot kell kötni még az üzemidő tekintetében is – az 5,5 órás rendelkezésre állás önmagában nem feltétlenül lenne dráma, 520 ezer forintos árcédula mellett viszont kevésnek érezzük.

Külső

Az Acer a Swift7 szériánál elment egy új irányba: az év elején nálunk járt SF714-51T a világ legkisebb ultrabookja címért is harcba indult. A sorozattal a tajvani gyártó a lehető legjobb minőségre vágyók igényeit igyekszik kielégíteni, cserébe azonban megkéri a Swift 7-esek árát is. Ezúttal a második ultravékony kialakítású verzió járt nálunk (amit a CES-en jelentettek be); a masina természetesen továbbra is a világ egyik legvékonyabb készüléke a maga kategóriájában, de elődjénél picivel vastagabb lett.

A gép dizájnja első ránézésre alapvetően nem változott azt leszámítva, hogy a nálunk járt verzió ezúttal fehér borítást kapott (aminek túl nagy jelentősége nyilván nincsen, főleg hogy van a gépből fekete változat is). Azonban egymás mellé téve a tavalyi és az idei modellt máris látszik, hogy a 2019-es verzió mélysége kb. 4 cm-rel csökkent. Egészen hihetetlen, hogy az Acernek 20 százalékot sikerült lefaragnia a méretből egy olyan gép esetében, amely már eleve a legkisebb volt a kategóriájában. Cserébe a gép vastagsága is nőtt, de a 9,9 mm-es méret még mindig extra vékonynak számít - a noti alig vastagabb, mint egy okostelefon. A 4 cm-es csökkentést a zsanérok száműzésével és a káva teljes elvékonyításával sikerült elérni; a kijelző így a kinyitott fedlap 92 százalékát foglalja el. Nem mondjuk, hogy a Swift 7-nél kisebb notebookot lehetetlenség gyártani, de az biztos, hogy a következő rekorder számára túl nagy mozgástér már nem maradt.

Nem vitás, hogy a gép legizgalmasabb tulajdonsága az, hogy mennyire pici. A rendelkezésre álló tér optimális kihasználása érdekében a formavilág teljesen szögletes, íveket nagyítóval sem találni rajta. Azonban azzal sem árt tisztában lenni, hogy a méret kompromisszumokkal jár: oldalt például az USB-A csatlakozók vagy egy HDMI számára nem volt elég hely, és a webkamerának is új helyet kellett találni. Utóbbi a billentyűzet fölé került, ami nem optimális, de még mindig jobb megoldás, mintha egyáltalán nem lenne kamera.

A csatlakozókínálat fentiek értelmében nem túl széles: jobbra két USB-C csatlakozó, balra pedig egy kombinált fülhallgató/mikrofon csatlakozó vár bevetésre készen. Az USB-C csatlakozók a Thunderbolt interfészt is támogatják, működnek HDMI-ként és a töltéshez is őket kell használni. Ha USB-A dugaszra van szükség, akkor azt adapterrel kapjuk meg (amely egy másik USB-C és egy HDMI csatlakozót is tartlamaz).

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i7-8500Y (1,5/4,2 GHz, 2 mag, 4 MB cache)
Kijelző 14 col, 1920×1080 pixel, IPS, érintésérzékeny
GPU Intel HD Graphics 615
Memória 16 GB DDR4
HDD 512 GB SSD
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 2× USB-C Thunderbolt, audio ki/mikrofon be
Egyéb LTE, Bluetooth 4.0, HD webkamera, 1× USB-A és HDMI adapterrel
Akkumulátor 35,2 Wh
Méret 317×19,2×9,9 mm
Tömeg 0,89 kg

Az Acer Swift 7 többféle kiépítésben is megvásárolható. Hozzánk a legerősebb változat érkezett, amely Core i7-8500Y processzort, 16 GB RAM-ot és 512 GB-os SSD-t tartalmaz. A variációs lehetőségek ezúttal sem túl szélesek, de legalább nemcsak az SSD, hanem a memória mérete is választható. Ugyanakkor a méretből adódóan minden integrált, tehát amit veszünk, azzal kell utána birkózni a notebook teljes élettartama alatt. Ebből adódóan szerelési nyílások nincsenek a hátoldalon. A videovezérlő természetesen integrált, és történetesen ugyanaz a modell, mint ami a tavalyi verzióban is működött. Ez persze nem gond, hiszen az Acer Swift 7-et úgysem az vásárolja majd, aki játszani szeretne, a normál feladatokra pedig elegendő az Intel UHD Graphics 615 teljesítménye is. Az Y-szériás processzor azt jelenti, hogy a gépben nincs ventilátor sem, a hűtést kizárólag passzív módon oldották meg a mérnökök.

Kijelző

A Swift 7 előző verziójában teljesen jó volt a kijelző, nem meglepő tehát, hogy az Acer mérnökei nem nyúltak hozzá. A 14 colos IPS-kijelző Full HD felbontás nyújt és az érintéseket is érzékeli. Az AUO-tól származik, és nemcsak színei szépek, hanem fényereje is nagy, 400 nit feletti. A színtér-lefedettsége az sRGB-színtér 97 százalékára terjed ki, ami azt jelenti, hogy grafikusoknak azért nem ez a gép a legjobb választás – de a notebookok mezőnyében ez az érték teljesen megszokottnak tekinthető. A színhelyesség jó, 3,2-es átlagos deltaE azt jelenti, hogy a színek majdnem tökéletesnek mondható.

A kijelző a szemet is kíméli: fényerőállítása direkt módon, nem pedig PWM elven (vagyis a LED-ek villogtatásával) történik. A kontrasztarány 1082:1-hez, ami nem rossz, de nem is kiemelkedően jó. A betekintési szögek viszont rendben vannak, és sikerült megoldani azt is, hogy egyetlen szélen se legyen zavaró bevilágítás – ami főleg a szinte kávamentes kialakítást figyelembe véve dicséretes.

Üzemidő

A méretcsökkentés a káva megnyirbálásának volt köszönhető, de a gép tömege is szépen apadt: 1,2 kg-ról 900 gramm alá. Sajnos itt nincsenek forradalmi trükkök, az Acer az akkumulátort vette sokkal kisebbre. Az előző modell normál használat során 8 óra felett teljesített, a 2019-es verzió viszont ennél jóval kevesebb ideig, 5,5 óráig bírja csupán. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egyetlen feltöltéssel az egész napot ki szeretné húzni a géppel, akkor arra csak akkor van esélye, ha nagyon odafigyel az energiafelhasználásra. Ha pedig biztos, hogy néhány CPU intenzív feladatot is el kell végezni a nap során, akkor mindenképpen vinni kell a töltőt is – amivel az egyetlen gond az, hogy akkor máris ugrott az alacsony tömegből és kis méretből adódó előny.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék