- 2019. december 12., 08:00
Szeretnél egy merevlemezt vagy egy USB sticket biztonságosan törölni? Akkor az Eraser a tökéletes választás számodra.
Hirdetés

Ebben a sorozatban olyan apró, de annál hasznosabb segédprogramokat gyűjtünk össze, amelyekre bármikor szükséged lehet. Ha kíváncsi vagy a többi programra is, akkor a sorozatba tartozó többi írást ezen az oldalon találod. A lista folyamatosan bővül.

Számos oka lehet annak, ha valaki szeretne teljesen letörölni egy merevlemezt úgy, hogy a rajta lévő adatokat normál módszerekkel ne lehessen visszaállítani: a legtriviálisabb a notebook vagy merevlemez eladása, hiszen nyilván senki sem szeretné, ha az új tulajdonos elkezdené mondjuk a családi fotók visszaállítását. A feladatra külön programot kell használni, mert amikor Windows alatt valamilyen adatot törlünk, akkor az információ valójában ott marad, csupán annyi történik, hogy a rendszer újra hasznosíthatónak jelöli meg a területet. Vagyis amíg felül nem írjuk a régi adatokat új információval, a törölt adatok könnyen visszaállíthatók.

A végleges törlésre az egyik legjobb szoftver az Eraser, amely létezik telepíthető és hordozható változatban is (bár egy ideje csak a telepíthető verzió frissül). A program ingyenes; letölteni innen lehet. A telepítés különösebb meglepetéssel nem szolgál, viszont az alkalmazás magyar nyelven nem, csak angolul, németül és franciául telepíthető.

Az Eraser (és a hasonló programok) működésének lényege az, hogy a szoftver a kiválasztott területet egyszer vagy többször felülírja véletlenszerű információkkal. Az alapbeállítások az Eraser esetében megfelelők, így azokat nem szükséges piszkálni. A szoftver feladat alapon működik, vagyis akár többféle törlési profilt is létrehozhatunk – amiket aztán futtathatunk manuálisan vagy időzítő segítségével automatikusan is. Törölni lehet fájlt, mappát, a kukát, a merevlemezen lévő szabad tárhelyet, teljes partíciót vagy teljes meghajtót is. Illetve van még egy speciális feladattípus is, amivel a fájlokat meghajtók/partíciók között lehet „biztonságosan” átmozgatni (vagyis úgy, hogy az információ az eredeti helyen többé nem lesz elérhető). A profilok beállításakor meg kell adni azt is, hogy milyen módszerrel szeretnénk kérni a törlést. Túlzásokba nem érdemes esni, elég olyan megoldást választani, ami az adatokat háromszor írja felül.

A törlés sebessége a kiválasztott tárhely nagyságától és az adathordozó sebességétől függ – egy SSD-nél jellemzően 30 perces idővel számolhatunk, egy merevlemez vagy USB stick esetében viszont nyugodtan számolhatunk több órával is.

Címkék