- 2019. december 13., 08:00
Az Acer ConceptD 5 Pro termékcsaláddal az Acer a profik számára kínál nagyon jó választást, nem is vészesen drágán.
Hirdetés

Értékelés

Acer ConceptD 5 Pro (CN517-71P)
Előnyök

• mindenre elegendő teljesítmény
• 4K-s, kiváló kijelző
• kényelmes billentyűzet
• jó ár/érték arány

Hátrányok

• nagy és nehéz
• itt-ott a dizájnt lehetett volna még csiszolni
• csak közepes üzemidő
• kimaradt: Thunderbolt, kártyaolvasó, ujjlenyomat-azonosító

Az Acer új területre merészkedett a ConceptD termékcsaláddal, és a belépő nem is sikerült rosszul. A ConceptD 5 Pro kedvező áron nyújt nagy teljesítményt, szinte nincs olyan feladat, amire ne lenne elég az a brutális erő, amit a gép képvisel: legyen szó 4K-s videoszerkesztésről, fotók kidolgozásáról vagy valamilyen tervezési munkáról. Nemcsak a processzor, a RAM és a GPU, hanem ezúttal a kijelző is tökéletes, amely jó kontraszt mellett nagy színteret fed le és még a színei is pontosak. Dizájn terén a fontosabb dolgok rendben vannak (billentyűzet, tapipad), de a készülék nem lesz dizájndíjas. A negatívumok között a Thunderbolt interfész és a kártyaolvasó hiánya valamint a közepes üzemidő a legfontosabbak. A tesztgép ára kb. 800 ezer forint.

Hatalmas erő és gyönyörű kijelző viszonylag kompakt készülékházban – mondhatnánk, ha röviden szeretnénk jellemezni az Acer ConceptD termékcsaládot. A tajvani gyártó az új sorozattal egy olyan területet szeretne meghódítani, ami számára eddig ismeretlen volt: a kreatív szakmákban dolgozó profik világát. Nézzük is gyorsan, hogyan sikerült a belépő!

Külső

A ConceptD termékcsalád több sorozatra bontható, a 7-es, 5-ös és 3-as sorozatok közül mi most az arany középutat jelentő 5 Pro családból próbáltuk ki a CN517-71P jelzésű változatot. A kütyü elsősorban profiknak készült, akik számára a teljesítmény és a képminőség mindenek felett áll; ennek ellenére az Acer mérnökei azért a dizájnra is elég figyelmet szenteltek. A minőségi anyagválasztás például (magnéziumötvözet készülékház) prémium külsőt kölcsönöz a gépnek, még azzal együtt is, hogy a formát azért nem gondolták túl, alapvetően szögletes világ köszön vissza.

A kijelzőt két oldalt vékony zsanér tartja, a panel körül pedig egy – a kategóriában mindenképp – vékonynak számító keret öleli körbe. A káva annyira szerencsére nem vékony, hogy a kontraszt túl éles legyen a kijelző és a háttér között, valamint simán elfért benne a webkamera is. A kijelzőt egy ujjal is ki lehet hajtani, de a gép árát is figyelembe véve akadnak azért olyan pontok is, amelyekbe bele tudunk kötni: a kijelző például (hátulról) nagyon könnyen meghajlítható illetve benyomható. Szerencsére a színek ilyenkor sem torzulnak, de a dolog ezzel együtt sem bizalomgerjesztő. Emellett egyes élek is túl „élesre” sikerültek, ami viszont sima tervezési baki, nem a gyártás minőségéből adódik.

A gép nagy és nehéz (362×263×21 mm és 2,2 kg), de a célcsoport számára ez nem lesz gond, mert a ConceptD 5 Pro termékcsalád alapvetően asztali gép kiváltására készült, nem pedig azoknak, akik folyamatosan ide-oda mászkálnának vele. A riválisok közül az Apple viszont sokkal vékonyabb és könnyebb gépet épített (16 mm-es vastagság és 1,8 kg-os tömeg jellemzi a MacBook Prót).

Végre egy gép, ami elég nagy ahhoz, hogy sok csatlakozó is elférjen rajta – nos, a gondolatmenet nem rossz, csak az a kár, hogy az Acernél mégsem éltek a lehetőséggel. A portok számával még nem is feltétlenül van gond, hiszen az USB-C (3.1) port, a két USB 3.1 csatlakozó, az USB 2.0 és a HDMI több, mint az átlag. Csakhogy a kategóriában elvárható lenne, hogy az USB-C a Thunderbolt interfészt is támogassa, a dizájnereknek pedig alighanem sokszor lenne szükséges kártyaolvasóra is. És akár még azon is lehetne vitatkozni, hogy az ujjlenyomat-olvasó hiányzik-e a gépről vagy sem. A kommunikációs lehetőségek viszont teljesen rendben vannak, az Acer ConceptD 5 Pro tartalmaz WiFi 6 adaptert (802.11ac), Bluetooth 5.0 adaptert és még gigabites LAN is került a gépbe.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i7-9750H (2,6 GHz, 6 mag, 12 MB cache)
Kijelző 15,6 col, 3840×2160 pixel, IPS
GPU Intel UHD Graphics + NVIDIA Quadro RTX 3000
Memória 32 GB DDR4
HDD 1 TB SSD (RAID 0)
ODD -
Ethernet Gigabit Ethernet
WLAN 802.11ac
Csatlakozók 1× USB 3.1 (Type-C), 2× USB 3.1, 1× USB 2.0, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 5.0, HD webkamera
Akkumulátor 58 Wh
Méret 362×263×21 mm
Tömeg 2,2 kg

A notebookok világában megszokott, hogy egy-egy szérián belül többféle kiépítéssel is lehet kérni a gépeket; ez így van a ConceptD 5 Pro esetében is. A nálunk járt verzióban Intel Core i7-9750H processzor, 32 GB RAM és dedikált NVIDA Quadro RTX 3000 GPU volt. A processzor hatmagos (de a HT miatt minden mag duplán látszik az operációs rendszer felé). Az alapórajel 2,6 GHz, ami terhelés alatt akár 4,5 GHz-re is felkúszhat. A nagy teljesítményért cserébe a hőkeret is akkora, mint az asztali gépek esetében: a 45 wattos csúcsfogyasztás értelemszerűen azzal jár, hogy a gép akkumulátorról nem bírja túl sokáig, de ez nem is igazán a feladata. A videokártya teljesítményére nem lehet panasz; a nyers erő éppúgy kell, mint a 6 GB RAM, hiszen a kijelző 4K felbontású.

Adatokat 1 TB-in tárolhatunk, és természetesen SSD-ről van szó – illetve helyesebben SSD-kről. A gépben ugyanis két darab 512 GB-os NVMe SSD lapul, amelyeket RAID 0 tömbbe kötve lehet használni, impozáns sebességgel méghozzá (erről bővebben a következő oldalon!).

Kijelző

Az Acer egy 15,6 colos IPS-panelt választott, amely 16:9-es képaránnyal és 4K felbontással rendelkezik. Ebben a méretben ez 282-es PPI-t jelent, ami egy notebooktól igen szép teljesítmény. A kijelző az árkategóriának és a célközönségnek megfelelően természetesen nemcsak felbontás alapján, hanem minden tekintetben is a maximumot nyújtja. A technológiából adódóan a betekintési szögek például nagyon jók, de az 1600:1 körüli kontrasztra (mért érték, nem gyári adat) sem lehet panasz. A panel fényerőben is hozza az elvárt szintet, a 390 nites maximum több mint elég, a fekete 0,25 nites értéke pedig egy IPS-paneltől teljesen rendben van. Az Acernél ráadásul még a színkezelést sem bízták a véletlenre, 99,8%-os sRGB és 99%-os Adobe RGB lefedettség mellett 6350K-s színhőmérsékletet és 2,1-es átlagos deltaE-t kapunk. Csak emlékeztetőül: ha a deltaE értéke 3 alatt van, akkor az elvárt és a megjelenített szín között az emberi szem már nem tud különbséges tenni. Összességében az Acer ConceptD 5 Pro kijelzője az egyik legjobb a piacon, a gépet bátran lehet használni olyan munkára is, amely precíz színkezelést követel meg.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék