- 2019. december 28., 00:00
Az Acer a Swift 5 2019-es verziójával elég jól megtalálta a középutat a teljesítmény, méret és ár tekintetében.
Hirdetés

Értékelés

Acer Swift 5 (SF514-54GT)
Előnyök

• mindenre elegendő teljesítmény
• csendes működés
• kicsi és könnyű
• jó színhelyesség

Hátrányok

• nem rossz, de nem is kiemelkedően jó üzemidő
• fényes kijelző
• „puha” billentyűzet

Az Acer Swift 5 sorozat azoknak a felhasználóknak készült, akiknek a Swift 7 széria túl drága, ám mégsem szeretnének lemondani a kis méretből valamint az alacsony tömegből adódó előnyökről. A dizájnra és a teljesítményre ezúttal sem lehet panasz (sőt!), a nagyobb tömegből adódóan pedig az üzemidő is jobb, mint a nagytestvér esetében. Tökéletességről elsősorban a billentyűzet miatt nem beszélhetünk, valamint ma már, 300 ezer forint felett a 8 GB RAM sem olyan sok azért.

A notebookot az Acertől kaptuk kölcsön a tesztelésre, köszönjük! A tesztkonfiguráció ára várhatóan 399 900 forint körül alakul.

Külső

Az Acer Swift gépek közül tavaly az 5-ös széria volt a legnépszerűbb, ami persze nem is csoda: ez a termékvonal relatív kedvező ár mellett nyújtott kompakt méretet és kis teljesítményt. A széria éppen most, az év vége előtt frissült; megnéztük, hogy vajon a 2019-es változat is számíthat-e olyan sikerekre, mint az előd.

A 14 colos kategóriában jelenleg az Acer gyártja a világ legkisebb notebookját, azonban a Swift 7 nem való mindenkinek; a gép meglehetősen drága, ráadásul a kompakt méret miatt néhány olyan kompromisszumot is kell kötni, ami nem biztos, hogy mindenkinek megfelelő. A Swift 5 viszont minden tekintetben remek választás: jóval kedvezőbb áron kapható, cserébe pedig alig nagyobb és nehezebb nagytestvérénél. A nálunk járt modell például 990 grammos tömegével csupán 100 grammal nyom többet a mérlegen, mint a Swift 7, és mérete is csak milliméterekkel nagyobb. Az biztos, hogy a gép nem fog sok vizet zavarni, szinte észre sem lehet majd venni, ha valaki beteszi a többi cucca mellé a hátizsákba. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a mellé pakolt egér és töltő együtt több helyet foglalnak el és nehezebbek is!

A prémium kategóriában a fém készülékház a jellemző; a Swift 5 is magnéziumvázat kapott, aminek köszönhetően borítása egyszerre tud vékony és robusztus lenni. Nemcsak az összeszerelés minősége teljesen jó, hanem a ház merevsége is megfelelő: sem a gép sem a monitor nem nyeklik-nyaklik például felemelés közben. A kijelzőt a zsanérok két oldalt tartják, de a notebook kinyitásakor a monitor mögötti rész teljesen hosszában hátrahajlik, és a középső rész minimális mértékben megemeli a hátsó részt.

A kis méretből adódóan a csatlakozókínálat kissé szűkös: balra a töltő csatlakozót, HDMI-t, USB 3.0 csatlakozót és USB 3.1/Thunderbolt interfészt találunk, jobb oldalt pedig egy második USB (2.0-s) csatoló és a fülhallgató/mikrofon kombinált jack dugasz foglalnak helyet. A Thunderbolt nem szokványos még ebben az árkategóriában sem; erre az adapterre akár kijelzőt is csatlakoztathatunk. A felsorolásból az Ethernet csatlakozó viszont hiányzik, amin viszont ma már nem érdemes meglepődni. Cserébe van WiFi 6 adapter, ha pedig mégis kellene a vezetékes LAN, akkor egy USB-s adapter olcsón beszerezhető.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i7-1065G7 (1,3/3,9 GHz, 4 mag, 8 MB cache)
Kijelző 14 col, 1920×1080 pixel, IPS, érintésérzékeny
GPU Intel Iris Plus Graphics
Memória 8 GB DDR4
HDD 512 GB SSD
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ax
Csatlakozók 1× USB-C 3.1 Gen 2/Thunderbolt, 1× USB 3.1 Gen 1, 1×USB 2.0, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 4.0, HD webkamera
Akkumulátor 44,5 Wh
Méret 320×220×12 mm
Tömeg 0,99 kg

Az Acer Swift 5, mint szinte minden notebook, többféle kiépítésben is megvásárolható. Hozzánk a legerősebb változat érkezett, amely Core i7-1065G7 processzort, de csak 8 GB RAM-ot kapott. A CPU négymagos, alapórajele 1,3 GHz, amely turbó módban akár 3,9 GHz is lehet. A processzorban van integrált grafikus chip is természetesen, mégpedig az Intel Iris Plus Graphics, de mellé kapunk egy dedikált NVIDIA GeForce MX250-et is. Ez persze még mindig nem a csúcskategória, de 3D-ben sokkal erősebb alternatíva az Intel megoldásánál. Adatokat egy 512 GB-os SSD-n tárolhatunk. Az ultrabook kategóriában megszokott módon a RAM nem cserélhető, az SSD-t viszont igény esetén később lehet bővíteni. Ehhez ugyanakkor teljesen szét kell szedni a gépet, mert szerelési nyílás nincsen a feladathoz.

Kijelző

A Swift 5 SF514-54G kiváló minőségű IPS-kijelzőt kapott, 14 colos képátlóval és Full HD felbontással. Az LCD az érintéseket is képes érzékelni – egyszerre akár mind a tíz ujjunkat. A panelt az AUO gyártja, és bár nem a legfényesebbek egyike, a 300 nites maximális érték azért messze nem annyira problémás, mint az az Acer középkategóriás gépeinél megszokott, nyilvános helyen történő/kültéri használatra nemigen alkalmas 200-250 nit. A színtér-lefedettsége az sRGB-színtér 99 százalékára terjed ki, ami azt jelenti, hogy grafikusoknak azért nem ez a gép a legjobb választás (az Adobe RGB lefedettség ugyanis csak 78 százalék), de minden más esetben biztos, hogy nem lesz gond a kijelzővel. A paneltechnológiából adódóan a betekintési szögek is rendben vannak, a háttérvilágítás pedig nem szűrődik be zavaró mértékben akkor sem, ha az éppen megjelenített tartalom jellemzően sötét. A gyári beállításokkal 3,5-ös átlagos deltaE-t mértünk, ami azt jelenti, hogy a színhelyesség nagyon közel van a tökéleteshez.

Amint a tajvani gyártó termékeitől ebben a kategóriában megszoktuk, a fényerő állítása direkt módon, nem pedig PWM elven (vagyis a LED-ek villogtatásával) történik. A kontrasztarány a méréseink alapján 993:1-hez, ami nem rossz, de nem is kiemelkedően jó.

Üzemidő

Van az úgy, hogy a kevesebb néha több: mivel az Acer Swift 5 széria esetében nem volt cél a rekordokat dönteni, az akkumulátort kicsit nagyobbra vehették a mérnökök; mindennek hála az üzemidő sokkal jobb lett! Normál felhasználás esetén (ami szövegszerkesztést, levelezést és internetezést jelent bekapcsolt WiFi mellett, 50%-os fényerővel) a gép 7,5 órán keresztül működik egyetlen feltöltéssel, ha pedig filmet szeretnénk nézni vele, akkor (kikapcsolt WiFi-vel, 80%-os fényerővel) 8 órán keresztül tehetjük mindezt. Vagyis a töltőt akkor sem feltétlenül kell elvinni, ha valaki az egész napot végig szeretné dolgozni a notival.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék