- 2020. március 14., 08:00
Mutatunk egy trükköt, amivel pillanatok alatt összeköthető a telefon tárhelye és a számítógépen futó fájlkezelő.
Hirdetés

Az FTP-t alapvetően arra találták ki, hogy az interneten keresztüli fájlmásolás a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb legyen – azonban ez nem jelenti azt, hogy a protokollt csak erre a feladatra lehetne használni. Az FTP és egy apró trükk segítségével például simán összeköthető a telefon és a számítógép WiFi-n keresztül, ezt követően pedig a mobilon lévő fájlok a legtöbb fájlkezelővel menedzselhetők.

A vezeték nélküli hozzáférés az USB 2.0 kapcsolattal összevetve általában jóval gyorsabb, és persze sokkal kényelmesebb is – arról nem is beszélve, hogy fájlmásolás közben lehet tölteni a mobilt akár saját gyorstöltőjével is. De a most bemutatott megoldásnak más előnyei is vannak: az FTP-szerverre beléphetünk másik mobilról is, tehát telefonok között is egyszerűbb a fájlcsere, valamint simán működik a dupla (vagy tripla, stb. belépés) is. Azaz egyszerre két vagy több készülékről is elérhető a telefon belső memóriája.

Mire van szükség?

A telefon és a PC között FTP kapcsolatot kell felépíteni. Ehhez a telefonra egy FTP-szerver alkalmazást kell telepíteni (Például WiFi FTP Server, ES File Explorer), a számítógépen pedig egy olyan fájlkezelőre lesz szükség, ami kezeli az FTP-kapcsolatokat. Elméletben a Windows beépített Fájlkezelőjével is be lehet lépni bármilyen FTP-szerverre, de ha már arról van szó, hogy a fájlok másolását szeretnénk megkönnyíteni, akkor jobb egyúttal egy normális fájlkezelőt is választani a gyári megoldás helyett. Nem ajánljuk FTP-kliens használatát sem, mégpedig azért, mert ezeket a programokat nem ilyen jellegű fájlmásolásra tervezték. A népszerű windowsos fájlkezelők közül a Free Commander és a Total Commander is remekül kezeli viszont az FTP-kapcsolatokat – de persze rajtuk kívül is számtalan alternatíva közül lehet választani.

Mi a cikk elkészítéséhez a Total Commandert használtuk a számítógépen, a WiFi FTP Server nevű appot pedig a telefonon.

Telefon beállítása

A WiFi FTP Server letölthető innen; az appot értelemszerűen telepíteni kell, majd az első indításnál jóvá kell hagyni az engedélykéréseket. A beállítások a fogaskerék ikonnal módosíthatók. Habár a WiFi fájlátvitelt csak saját otthoni hálózaton fogjuk használni, célszerű letiltani a névtelen hozzáférést. Adjunk meg felhasználói nevet és jelszót, valamint engedélyezzük az FTPS funkciót. Emellett még egy fontos beállítás van: meg kell adni azt a mappát, ami az FPT szerveren a legfelső szint lesz. A mappa lehet a telefon belső tárhelye is, de ha csak a fényképekhez szeretnénk hozzáférést biztosítani, akkor lehet a DCIM mappa is. (Vagy bármi más, kedv szerint.)

Ha minden megvan, akkor az Indítás gombbal lehet az FTP-szervert aktiválni – az FTP-szervert érdemes úgy használni, hogy csak akkor legyen aktív, amikor valóban szükség van rá.

Az app minden fontos csatlakozási adatot megmutat; ezeket kell használni az FTP-kliens beállításához.

Fájlkezelő

A fájlkezelőben hozzunk létre új FPT-kapcsolatot a szokott módon, és adjuk meg a telefonon látható belépési adatokat:
• Host név és port
• Felhasználói azonosító
• Jelszó
• Tegyünk pipát az SSL/TLS elé.

A kapcsolat adatainak elmentését követően máris csatlakozhatunk a telefonhoz, és a rajta lévő fájlokat éppen úgy kezelhetjük, mintha csak a számítógép merevlemezén lennének az adatok. Természetesen nemcsak a mobilról másolhatunk fájlokat a PC-re, hanem a dolog fordítva is működik.

Tipp: ahhoz, hogy a belépési adatoknál az Host nevet (ami a telefon IP-címe) ne kelljen folyamatosan ellenőrizni és változtathatni, érdemes a routernél beállítani, hogy a mobil mindig ugyanazt a fix IP-címet kapja.

Hozzászólások