- 2020. március 27., 08:00
Szeretnél még egy tévét venni, de nem tudod, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Segítünk!
Hirdetés

Egy tévé vásárlása függetlenül attól, hogy melyik szobába (konyha, nappali, hálószoba stb.) szeretnéd vagy mennyit költenél a készülékre, minden esetben nagyon fontos és nehéz döntés. Még ha csak sorozatokhoz és filmnézésre keresel egy második tévét, akkor is számításba kell venni néhány dolgot, hogy a végén az ideális televíziót tudd kiválasztani!

Olcsó TV-t keresel? Mielőtt megvásárolnál egy TV készüléket, érdemes alaposan tájékozódni az elérhető lehetőségekről, hiszen csak így lehet a megfelelő tévét kiválasztani. A választék széles; számos modell létezik a piacon még az olcsó árkategóriájú tévékészülékek szegmensében is. Televíziót találni a százezrestől a milliós értékig, így a döntést nagyban befolyásolhatja az elvárások mellett a rendelkezésre álló költségkeret is.

Mivel a milliós televíziók nem mindenki számára megfizethetők, ezért érdemesebb az olcsóbb készülékekre összpontosítani, amelyek egyébként is a legkeresettebbek ebben a termékkategóriában.

Az első és legfontosabb tulajdonság egy új tévé vásárlásakor mindig a képméret, részben persze azért is, mert kisebbet a réginél senki sem szeretne. Az árak csökkenésével emiatt nem kell már aggódni; a 40 colos vagy nagyobb készülékek között is rengeteg a megfizethető. A nézési távolságot és a tévé felbontását is érdemes figyelembe venni a képméret kiválasztásakor. Két-három méterről nézve a készüléket már a 123 cm-es (47 colos) vagy nagyobb képátló sem túlzás, főleg akkor, ha nem Full HD felbontású, hanem 4K-s tévére esik a választás. Egy 123 cm-es (47 colos) Full HD tévénél az optimális nézési távolság például 1,93 méter, ha viszont a készülék 4K-s, akkor csupán 89 centiméter. 101 cm-es képátlóval ezek az értékek a következőképpen alakulnak: 1,56 méter és 0,71 méter. Persze lehet ennél messzebb ülni, de akkor szemünk nem képes minden részletet megkülönböztetni.

A 4K modellek az olcsóbb árkategóriában is egyre népszerűbbek, és kezdik kiszorítani a Full HD felbontású társaikat, amelyek így lassan, de biztosan el fognak tűnni a piacról. Ezt azonban ki is lehet használni: ha nagyon olcsó, Full HD televíziót találsz, akkor érdemes lehet kihasználni a lehetőséget, mert a legtöbb embernek ez a minőség is teljesen jól megfelel.

Ha nagy a nézési távolság, akkor a Full HD és a 4K tévék közötti képminőségbeli különbséget az emberi szem szinte nem is észleli; ezt szintén érdemes figyelembe venni a vásárlásnál illetve az elhelyezésnél. (Például érdemes lehet még nagyobb tévét venni, vagy otthon közelebb ülni a készülékhez.) Ebből adódóan egyébként a 4K akkor igazán hasznos, ha a képátló legalább 100 cm-es; ekkora méretben pedig akadnak már igen jó ajánlatok is az online áruházak kínálatában.

A 4K-s tévék további előnye, hogy rendszerint magasabb kategóriát képviselnek, ezért nemcsak a felbontásuk jobb, hanem egyéb műszaki paramétereik is kedvezőbbek. Jobb panellel szerelik őket (ami nagyobb kontrasztot, szebb színeket és gyorsabb válaszidőt jelenthet), és szinte kivétel nélkül okostévé funkciókkal is ellátják őket; vagyis internetre is tudnak csatlakozni, és mindenféle online streaming szolgáltatásokhoz lehet hozzáférni velük.

Ha tehát egy új 4K-s tévét szeretnél, a fenti szempontokat vedd figyelembe! És persze azt is, hogy tévét legalább 3-4 évre vásárolsz, tehát nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb is egyben. Itt megnézheted az eMAG.hu teljes 4K-s tévé kínálatát, ahol az olcsó, de jó készülékektől kezdve a nagy képátlójú modellekig mindent megtalálsz.

Ha kedvet kaptál szétnézni a lehetséges opciók között, látogass el az eMAG.hu webáruházba; nézd meg a lehetőségeket és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb televíziót. Reméljük, hogy tudtunk segíteni a könnyebb választás érdekében!

Címkék