- 2020. június 15., 08:00
Kívül és belül is csak kicsit újult meg az Acer Swift 5, de ez épp elég volt ahhoz, hogy még jobb ultrabook legyen belől
Hirdetés

Értékelés

Acer Swift 5 (SF514-54GT)
Előnyök

• teljesítménye tökéletes
• csendes
• az egyik legkönnyebb a piacon
• matt kijelző

Hátrányok

• csak átlagos üzemidő
• a kijelző még mindig lehetne fényesebb
• „puha” billentyűzet

Az Acer Swift 5 sorozat sokat fejlődött az elmúlt években; persze ennek hatására a széria ára is szépen kúszott felfelé, főleg ha a(z egyik) csúcsmodellt nézzük. Cserébe minden igényt kielégítő teljesítményt, a kategóriában az egyik legalacsonyabb tömeget, prémium dizájnt és nagyon jó, matt felületű érintőképernyőt kapunk. Kompromisszumot pedig nem sokat kell kötni: az üzemidő csak átlagos, de a 8,5 óra még mindig nem rossz, a billentyűzet használata pedig azért relatív gyorsan megszokható.

A notebookot az Acertől kaptuk kölcsön a tesztelésre, köszönjük! A tesztkonfiguráció ára várhatóan 479 900 forint körül alakul.

Külső

Az Acer Swift 5-ös sorozata nem is olyan rég volt vendégünk, tavaly decemberben viszont még a 2019-es változatot teszteltük, nem sokkal később pedig már be is mutatkozott az új verzió. Mostani tesztünk alanya ennek megfelelően a széria legújabb változata, sorozaton belül pedig az egyik csúcsmodell: a Core i7 processzorral felvértezett SF514-54T-700D jelű verzió járt nálunk.

A Swift 5 széria továbbra is az arany középutat képviseli az ultrabook kategóriában: a Swift 3-as gépekhez képest elsősorban jobb szolgáltatásokat, a 7-es sorozathoz képest pedig kedvezőbb árat kapunk. Az Acer az elmúlt években nagyon sokat tett azért, hogy ne csak a jó ár/értékű gépek piacán, hanem a prémium szegmensben is erős versenyzővé váljon; a Swift 5 legújabb változata pedig nem is teljesít rosszul.

A gép dizájnja nem sokban változott a korábban nálunk járt modellhez képest: csak néhány apró eltérést lehet felfedezni, az összkép nem változott. Ez persze pozitívum, hiszen külsőre az előző verzióval sem volt sok gond. Maradt tehát a magnézium borítás, amely egyszerre elegáns és tartós, méret és tömeg alapján pedig a Swift 5 továbbra is a kategória egyik legapróbb darabja. Főleg az 1 kg alatti tömeg figyelemre méltó, amivel az Acer masinája a legtöbb konkurens alá tudott menni. A notebook maga matt fekete, helyenként bronz színű betétekkel díszítve.

Az összeszerelés minősége rendben van, a ház merevsége is megfelelő: sem a gép sem a monitor nem nyeklik-nyaklik például felemelés közben. Miként az elődnél, úgy a 2020-as verziónál is két oldalsó zsanér tartja a kijelzőt, amely kinyitáskor mélyen hátra hajlik, megemelve ezzel a notebook hátulját. Korábban volt olyan Swift 5-ös gép, amelynek kijelzője teljesen, 180 fokban nyitható volt, ez azonban sajnos már a múlté, tesztalanyunk esetében 135 fokban nyitható megoldásról beszélhetünk.

A kis méret egyetlen hátránya az, hogy csatlakozókból sem kapunk sokat, bár tény, hogy manapság azért a három USB csatlakozó elég kell, hogy legyen – főleg úgy, hogy a töltéshez is külön dugasz van, nem kell ehhez a művelethez az egy szem USB-C portot lefoglalni. Balra tehát a töltő csatlakozóját, a HDMI-t, egy USB 3.0 csatlakozót és USB-C foglalatba bújtatott USB 3.1/Thunderbolt interfészt találunk, jobb oldalt pedig egy második USB (2.0-s) csatoló, fülhallgató/mikrofon kombinált jack dugasz és visszajelző LED-ek foglalnak helyet.

Ethernet csatlakozónak talán lett volna hely, de a prémium kategóriában már nem igazán használják a gyártók – ha ez valakinek hiányzik, akkor néhány ezer forintért lehet venni USB-s adaptert a feladathoz. Bluetooth és WiFi viszont természetesen rendelkezésre állnak, előbbi 5.0-s, utóbbi pedig a 6-os verzió.

Hardver

Tulajdonságok
CPU Intel Core i7-1065G7 (1,3/3,9 GHz, 4 mag, 8 MB cache)
Kijelző 14 col, 1920×1080 pixel, IPS, érintésérzékeny
GPU Intel Iris Plus Graphics
Memória 16 GB DDR4
HDD 1 TB SSD
ODD -
Ethernet -
WLAN 802.11ax (WiFi 6)
Csatlakozók 1× USB-C 3.1 Gen 2/Thunderbolt, 1× USB 3.1 Gen 1, 1×USB 2.0, HDMI, audio ki/mikrofon be
Egyéb Bluetooth 5.0, HD webkamera
Akkumulátor 44,5 Wh
Méret 320×220×12 mm
Tömeg 0,99 kg

Az Acer Swift 5, mint szinte minden notebook, többféle kiépítésben is megvásárolható. Hozzánk az egyik legerősebb változat érkezett, amely a Core i7-1065G7 processzor mellé 16 GB RAM-ot kapott. A CPU négymagos, alapórajele 1,3 GHz, amely turbó módban akár 3,9 GHz is lehet. A processzorban van integrált grafikus chip is természetesen, mégpedig az Intel Iris Plus Graphics, amely a legtöbb munkára ideális, de játékra nyilván nem az igazi. Adatokat egy 1 TB-os NVMe SSD-n tárolhatunk. Az ultrabook kategóriában megszokott módon a RAM nem cserélhető, az SSD viszont elméletben bővíthető – de nem valószínű, hogy erre szükség lesz. Az SSD cseréjéhez egyébként teljesen szét kell szedni a gépet, mert szerelési nyílás nincsen a feladathoz.

Kijelző

A Swift 5 SF514-54T-700D egy kiváló minőségű IPS-kijelzőt kapott, amely az AU Optronicstól származik. A panel 14 colos képátlóval és Full HD felbontással rendelkezik, és annak ellenére matt, hogy az érintéseket is képes érzékelni – egyszerre akár 10 ponton is. A panel nem a legfényesebbek egyike, a 320 nites maximális értéke viszont azt jelenti, hogy az Acer végre maga mögött hagyta azt az időszakot, amelyben a jó üzemidő egyik záloga a kijelző gyenge háttérvilágítása volt. A színtér-lefedettség az sRGB-színtér 98 százalékára terjed ki, ami azt jelenti, hogy grafikusoknak azért nem ez a gép a legjobb választás (az Adobe RGB lefedettség ugyanis csak 76 százalékos), de minden más esetben biztos, hogy nem lesz gond a kijelzővel.

A paneltechnológiából adódóan a betekintési szögek is rendben vannak, a háttérvilágítás pedig nem szűrődik be zavaró mértékben akkor sem, ha az éppen megjelenített tartalom jellemzően sötét. A gyári beállításokkal a panel nagyon jó, 2,6-os átlagos deltaE-t hoz, ami azt jelenti, hogy a színhelyesség gyakorlatilag tökéletes mindenféle állítgatás nélkül is.

A fényerő állítása direkt módon történik (a másik verzió a LED-ek villogtatása lenne, ez a PWM). A kontrasztarány a méréseink alapján 1021:1-hez, ami nem rossz, de nem is kiemelkedően jó.

Üzemidő

Az Acer Swift 56 Wh-s akkumulátort kapott, amely papíron akár 12 órás üzemidőt is tud biztosítani – ez az érték kiindulás alapnak jó, de azt nyilván nem mutatja, hogy mire képes a gép akkor, ha normál körülmények között kell teljesítenie. Nos, panaszra így sincs okunk, bár az aktív WiFi használattal és internetezéssel, szövegszerkesztéssel mért 8,5 óra elmarad a papírformától, még mindig azt jelenti, hogy a masina szinte biztosan kibírja a teljes napot folyamatos használat mellett is. 50%-os fényerő mellett, kikapcsolt WiFi-vel filmnézés esetén 8 órára számíthatunk.

»1 - Külső, hardver, üzemidő
Címkék