- 2020. szeptember 14., 08:00
Megnéztük, mit tud a Panasonic két új, teljesen vezeték nélküli fülhallgatója közül a „kisebbik” változat.
Hirdetés

Értékelés

Panasonic RZ-S300W
Előnyök

• jó hangminőség
• nagyon hosszú üzemidő
• IPX4 nedvességálló
• jó ár/érték arány

Hátrányok

• nincs aktív zajszűrés
• a hangerő csak telefonon állítható
• egyszerű műanyag külső
• nem kapcsol ki fülből kivéve

A Panasonic fülhallgatója általánosságban nem tartozik a legolcsóbb modellek közé, ár/érték aránya mégis jónak mondható, mert a korrekt hangminőség mellé nagyon hosszú, 25-30 órás üzemidő társul.

A Panasonic RZ-S300W ára kb. 50 ezer forint.

A Panasonicot a legtöbben a tévék illetve a fényképezőgépek alapján ismerik, pedig a japán gyártó audio vonalon is erős; a fülhallgató kínálat pedig éppen most bővült két, teljesen vezeték nélküli szettel. Az újdonságok közül a „kisebb”, RZ-S300W-t teszteltük.

A Bluetooth fülesek után most a TWS fülesek, azaz a teljesen vezetékmentes fülhallgatók élik virágkorukat: három éve még kuriózumnak számítottak ezek a típusok, ma viszont egyre-másra jelentik be a gyártók a kütyüiket. A Panasonic elég sokáig kivárt, viszont a RZ-S300W rögtön magasra teszi a lécet – főleg akkor, ha nemcsak a minőség, hanem a jó ár/érték arány is fontos.

Dizájn

A Panasonic a fülhallgatót többféle színben is elkészítette, hozzánk viszont a biztonságos választást képviselő fekete verzió került. A fülhallgató kialakítása teljesen egyedi, kicsit labdára vagy kagylóra emlékeztet a formája. Nyoma sincs annak, hogy a japán gyártó mérnökei másolni szerették volna – mondjuk – az Airpods füleseket. Nincs lelógó „pálcika” sem, ami különösen kompakt dizájnt eredményezett: azt azért nem mondjuk, hogy az RZ-S300W láthatatlan, de mindenképpen diszkréten bújuk meg a fülben. A fülbe helyezés módja a forma ellenére adja magát, viszont ránézésre nehéz megkülönböztetni, hogy melyik egység megy a bal és melyik megy a jobb fülünkbe. A fülhallgató mellett – a töltéshez – néhány érzékelő helyezkedik el, illetve egy közelségérzékelő is került ide, hogy az elektronika tudja, ha kivesszük a fülünkből.

A füles pozíciója tökéletesen stabil, a fülhallgató tapasztalatunk szerint futás közben sem esik ki a helyéről. Helyzetét leginkább az apró szilikon párnák fixálják, amelyek emellett arról is gondoskodnak, hogy a környezeti zajokat kívül tartsák. Ebből a Panasonic összesen négyféle méretet ad.

A fülhallgató borítása műanyagból készült; semmi villogás, de végülis nincs ezzel gond. Sok úgysem látszik a fülesből tárolás közben és akkor sem, amikor használjuk. A tokozás az IPX4 szabvány szerint nedvességálló, ami azt jelenti, hogy folyó víznek nem áll ellent, de az izzadság nem árt a fülesnek.

A fülhallgató tárolásához egy műanyag tokot kapunk; ez nemcsak tartóként, hanem töltőként is funkcionál. A műanyag ugyanúgy egyszerű, mint a fülhallgatóknál, aminek megvan az az előnye, hogy a felület nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Hasznos extra, hogy a tok saját akkumulátorral is rendelkezik, így mindig, amikor a fülest eltesszük, rögtön tölti is. Magát a tokot USB-C kábel segítségével lehet feltölteni, adapterről vagy akár számítógép csatlakozójáról is.

Megint csak a formából adódóan, az egyetlen támpont az RZ-S300W tokba helyezésénél az, hogy a jobb fülben lévő egység megy a jobb oldalra, a bal fülben lévő egység pedig a bal oldalra. A fülhallgatókat mágnes tartja a helyén, a doboz fedelét pedig a zsanér szorítása tartja csukva. A tároló akkumulátorának aktuális kapacitásáról három visszajelző LED ad információt.

Üzemidő

Az RZ-S300W remek üzemidővel bír: egy feltöltéssel 7,5 órán keresztül működik. A tok további három teljes töltésre elegendő energiát szolgáltat, így a teljes játékidő egyetlen feltöltéssel 28-30 óra, amivel a Panasonic fülhallgatója simán az élvonalban van. A füles akár egy teljes heti nyaralást kibír anélkül, hogy konnektort látna, a dolgos hétköznapokon pedig elég lehet az is, ha csak kéthetente töltjük fel!

A fülhallgató teljes feltöltése egyébként kb. 2 órát vesz igénybe, ha viszont gyorsan szeretnénk használni, akkor 15 perc töltést követően máris rendelkezésre áll 90 percnyi „játékidő”. A remek üzemidő részben a Bluetooth 5.0 technológiának is köszönhető.

Használat közben

A teljesen vezeték nélküli fülhallgatóknál az első érdekes kérdés mindig a kapcsolattartás a mobillal: az RZ-S300W két egysége egymástól függetlenül működik, a telefon BT menüjében is két különálló eszközként jelennek meg. Ebből rögtön adja magát, hogy akár a bal akár a jobb oldali fülhallgatót lehet használni önállóan is, ha az adott helyzet úgy kívánja meg.

Sikeres párosítást követően a füles az automatikusan csatlakozik, amikor kivesszük a tokából, és alvó módba megy, ha visszatesszük oda. (Ha viszont csak simán letesszük az asztalra, akkor alapesetben nem alszik el, hanem tovább szól!) Az RZ-S300W multipont kapcsolat kiépítésére is képes, vagyis több termékkel is lehet párosítani, és azok között egyszerűen lehet váltani – ez elsősorban akkor hasznos, ha a fülest nemcsak telefonnal, hanem mondjuk tablettel is szeretnénk használni.

A fülhallgató 6 mm-es hangszórói kellően hangosak, és nem lehet panaszunk a mély hangokra sem. Azért azt nem mondjuk, hogy basszusban nincs nála erősebb versenyző, de a hangminőség összességében teljesen rendben van, filmnézés vagy zenehallgatás közben sem lesz hiányérzete az embernek. Amellett, hogy a mély hangok jelen vannak, nem telepednek rá teljesen a hangzásra, így a közepes tónusok és a magas hangok is tisztán, torzításmentesen hallhatók. Nemcsak a hangminőség, hanem a jelerősség is kiváló: a fülhallgató a lakás legtávolabbi pontján is tökéletes minőségben, akadozás nélkül szól.

Azonban minden nem tökéletes: az RZ-S300W-ből a prémium termékekben meglévő aktív zajszűrés hiányzik. (Ezt a funkciót az RZ-S500W tudja csak.) Persze nem mondjuk, hogy nem lehet enélkül élni, de ha például valaki sokat repül, annak hiányozhat, mert sokkal elviselhetőbb a hajtómű folyamatos morajlása egy kis „rásegítéssel”.

Normál körülmények között egyébként a passzív zajszűrés is elég jól teljesít, így például lakásban vagy tömegközlekedési eszközön elegendő, amit nyújtani tud. Ha viszont a környezeti hangokat szeretnénk hallani, akkor arra is van megoldás: a fülhallgató a mikrofon segítségével képes bekeverni a külső zajokat. Azt meg kell ugyanakkor jegyeznünk, hogy a mikrofont elsősorban a beszélgetésekhez optimalizálták, ezért a bekevert hangok kissé „csőhatásúak”.

A Panasonic RZ-S300W kezelése alapvetően érintőgombokkal történik: a bal és a jobb oldali füles is megérinthető egyszer, kétszer illetve hosszan. Ezekkel a parancsokkal a zene elindítása és megállítása, a zeneszámok közötti léptetés valósítható meg, illetve be- és kikapcsolható a környezeti hangok üzemmód. Apró kényelmetlenség, hogy a hangerő viszont nem állítható, csak a telefonon.

Emellett van egy Androidra és iOS-re is elérhető alkalmazás, a Panasonic Audio Connect, amely a füles beállítására szolgál. Bekapcsolhatjuk vele például az energiatakarékos funkciót (5-60 perc „csen” után a kütyü kikapcsol), használhatjuk az equalizert és frissíthetjük a firmware-t.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. december 6., 18:00
2021. augusztus 9., 08:00