- 2021. augusztus 9., 08:00
A FreeBuds 4-gyel a Huawei a nyílt kialakítás ellenére is jó hangminőséget nyújt.
Hirdetés

Értékelés

Huawei FreeBuds 4
Előnyök

• jó hangminőség
• tökéletes tartódoboz
• igényes kialakítás
• IPX4 cseppállóság

Hátrányok

• az aktív zajszűrés szinte felesleges
• a dizájn nem túl egyedi
• az üzemidőn lenne még mit dolgozni

A Freebuds 4 az Apple AirPods mintájára készült – minden szempontból. Nemcsak kialakítását tekintve hajaz az almás gyártó termékére, hanem árban is harmonizál vele, valamint vannak olyan speciális extrák, amelyek csak ökoszisztémán belül (Harmony OS-sel) működnek. Hangminőség alapján a kütyü nyílt kialakítása ellenére meglepően jól teljesít, azonban az aktív zajszűrést feleslegesnek érezzük – és az üzemidővel sem vagyunk teljesen kibékülve.

A Huawei FreeBuds 4 ára 55 ezer forint.

A Huawei mostanában elég rendesen ráfeküdt a kiegészítők fejlesztésére, ami nem is csoda, hiszen az amerikai tiltás óta a telefonok piacán nem túl sok babér teremhet a számára. A teljesen vezetékmentes fülhallgatók mezőnyében a vállalat két termékszériával is képviseli magát; a „sima” és az „i” sorozattal. A kettő között alapvető és fontos különbség, hogy előbbi nyitott, utóbbi pedig zárt kialakítású. Bár mindkét megoldásnak vannak előnyei, a többség hajlik arra, hogy a zárt kialakítás a jobb – egyszerűen a hangminőségből adódóan. Puszta fizika, hogy ezeknél a termékeknél a mély hangok teltebbek; és bár ez nem feltétlenül egyenlő a jobb hangminőséggel, számtalanszor bebizonyosodott már, hogy a népek szeretik a basszust. A Huawei FreeBuds 4 tehát ellenszélben indul – ennek ellenére jó teljesítményt nyújt! De lássuk a részleteket!

Dizájn

A FreeBuds 4 külső jellemzését nagyon gyorsan elintézhetnénk, ha akarnánk: egy Apple AirPods klónról van szó, csak épp nem fehér, hanem fényes, kékes-szürkés „csomagolásban”. De ennyire azért nem vagyunk lusták! A fülhallgató a teljesen vezetékmentes kategória képviselője, vagyis a jobb és bal hangszórók között sem használ kábelt. Nyitott kialakítású megoldásról van szó, ami azt jelenti, hogy a fülhallgató nem túrja be magát a hallójáratba, egyszerűen csak a fülkagylón foglal helyet. A többség nem ezt a verziót részesíti előnyben, de ennek is vannak előnyei. Mivel szabadon hagyja a fület, ezért sokak számára kényelmesebb a viselet, másrészt pedig a passzív zajszűrés csak egészen minimális – és bizony vannak helyzetek, amikor ez nem hátrány. Egy gyermek számára például jobb választás lehet, hiszen séta közben biztonságosabb, ha külső zajok akadálytalanul eljutnak a fülbe.

A FreeBuds 4 szinte pontosan ugyanúgy néz ki, mint az aktuális AirPods: az akkumulátort és az antennát tartalmazó rész is teljesen hasonló, csapos kialakítású és lefelé néz. Bár nem létszik, ennek a résznek a külső fele érintésérzékeny felület, amelyet a fülhallgató vezérlésére használhatunk. A konfiguráció a mobilos appból történik. A fülhallgatók színéről más esett szó: a fényes kialakítás és a műanyag ellenére a kütyü nem kelti olcsó tömegcikk látszatát, persze egy 55 ezer forintba kerülő fülhallgatónál ez alapelvárás.

Az IPX4 szabványnak megfelelő kialakításból adódóan a fülhallgató mérsékelten bírja a nedvességet, de semmiképp sem vízálló – könnyű esőben nem lesz baja, és nem fog benne kárt tenni az izzadság sem.

Használat közben

A fülhallgató mellé ezúttal (is) kerek dobozt ad a Huawei, amelynek záró mechanizmusa strapabíróbbnak tűnik, mint néhány korábbi fülhallgató – köztük a jóval drágább FreeBuds 3i – esetén alkalmazott mechanika. Sőt, nemcsak strapabíró, hanem igényes is: egy kézzel is nyitható-zárható, precíz, nem nyeklik-nyaklik és még halk is. A tok jobb oldalára egy alig látható gomb került, a töltésre szolgáló USB-C csatlakozó pedig az alsó részen foglal helyet. A tokból a fülhallgatók a mágneses rögzítésnek hála biztosan nem esnek ki, mégis könnyű őket kivenni: ehhez csak hátul kell benyúlni a fülesek mögé, és finoman felfelé emelve el kell őket forgatni. A tokban egy 410 mAh-s akkumulátor kapott helyet, sajnos ennek töltöttségi szintjéről viszont könnyen nem kapunk információt, mert bár visszajelző LED van, ez csak annyit mutat, hogy a tok alkalmas-e még az akku töltésére vagy sem – az nem derül ki, hogy még több teljes töltésre elegendő a benne lévő energia vagy mindössze pár percre. (Az appban viszont megnézhető a töltöttség, erről később.) Az akku töltése 1 órát vesz igénybe.

A fülhallgató párosítása gyors és kényelmes: a fedél nyitását követően csak az oldalsó gombot kell nyomva tartani addig, amíg a visszajelző LED fehér színnel villogni nem kezd. Innentől pedig a normál módon, a telefon képernyőjén folytathatjuk a párosítási műveletet. A Huawei mobilok tulajdonosai számára a procedúra még egyszerűbb: nekik elegendő a fedelet kinyitni: a mobil automatikusan felismeri a fülhallgatót és csak egy sima OK-t kell nyomnunk.

A kezeléshez az AI Life appot kell letölteni; ha a Play Store-ból töltjük ezt le, akkor az nem a legfrissebb verzió lesz, így az első indítást követően rögtön frissíteni is kell az appot. A FreeBuds 4 hozzáadást követően kezelhető.

Kiválasztása után az app a fülhallgatók és a tok töltöttségi szintjét százalékosan mutatja, emellett megnézhetjük azokat a telefonokat is, amelyekhez a FreeBuds 4 már legalább egyszer csatlakozott. Az app kék színnel jelöli azokat a készülékeket, amelyekhez a csatlakozás jelenleg is aktív. A többes szám pedig azért indokolt, mert a füles egyszerre akár két telefonhoz is tud kapcsolódni. Az appban (is) kapcsolható továbbá az aktív zajszűrés, kérhetünk hallhatóságjavítást (beszédhangok kiemelése), megkereshetjük a fülhallgatót és ki- vagy bekapcsolhatjuk a viselés intelligens érzékelés funkciót is. Ez utóbbi sajnos ki nem kapcsolja a fülhallgatót, ezért ha egyszerűen csak kivesszük a fülünkből, majd megfeledkezünk róla, garantáltan le fog merülni. Ez a funkció leginkább arra jó, hogy leállítsa majd újra elindítsa a zenelejátszást, ha mondjuk a közértben a fizetés idejére kivesszük a FreeBuds 4-et a fülünkből.

A FreeBuds 4 a Huawei mobilokkal több extra funkciót is nyújt: néhány beállítás a BT menüben is elérhető például. Ennél azonban sokkal jobb, hogy lehetőség van arra, hogy a fülhallgató egyszerre több készülékhez csatlakozva mindegyikkel aktív is legyen (vagyis hogy minden csatlakoztatott eszköz hangját halljuk is), vagy ha több FreeBuds 4 is van a háznál, akkor pedig egy tableten egyszerre többen is nézhetnek filmet: egy tablet egyszerre több FreeBuds 4-et is meg tud szólaltatni. Apró szépséghiba, hogy ez a funkció csak Harmony OS-sel működik, tehát egyelőre alig van olyan eszköz, amellyel használni lehetne.

A vezérléshez az érintésérzékeny felületet használhatjuk, amely háromféle érintést ismer: dupla érintés, hosszú érintés valamint simítás. A fülhallgatók sima érintésekor semmi nem történik, hogy ezzel kiküszöbölhetők legyenen a véletlen érintésekből adódó problémák. A telefonos app segítéségével minden mozdulat személyre szabható, a gesztusokhoz pedig az alábbi funkciót társíthatók: hívás fogadása és befejezése, elutasítása, zenelejátszás elindítása és megállítása, következő szám, előző szám, hangasszisztens, ANC ki- és bekapcsolása, hangerő állítása.

A fülhallgatókban 30 mAh-s akkumulátor található, vagyis a tok segítségével hatszor lehet teljesen feltölteni a fülhallgatókat (némi veszteséggel illik kalkulálni). A Freebuds 4 egy feltöltéssel normál módban 4, aktív zajszűréssel pedig 2,5 órányi üzemidőt biztosít, így a teljes „játékidő” valahol 28 és 16 óra között alakul, attól függően, hogy az ANC-t milyen rendszerességgel vetjük be. Az üzemidő nem tragikus, de nem is különösebben jó: főleg az aktív zajszűréssel elérhető 2,5 órás limit az, amivel gondunk van, hiszen ha nem teljesen feltöltött fülesekkel indulunk neki, akkor még az sem biztos, hogy egy, az átlagosnál kicsit is hosszabb filmet meg tudunk nézni a lemerülésig. És nincs gyorstöltés sem; a fülhallgató, ha lemerül, 55-60 perc alatt kap újult erőre.

Hangminőség

A fülhallgató viselése kényelmes, a nyitott kialakítás ellenére pedig nem kell aggódni amiatt, hogy séta vagy akár futás közben kiesne a kütyü a fülünkből. A nyitott fülhallgatók közös vonása, hogy a passzív zajszűrés mértéke erősen korlátozott, ebből adódóan pedig a mély hangok sem szoktak túl erősek lenni. Erről viszont a FreeBuds 4 tervezőit mintha elfelejtették volna tájékoztatni – legalábbis a mély hangog teltségével mi teljesen meg voltunk elégedve. Nyilván nincs azért partiban – mondjuk – egy FreeLace-szel, de a lemaradás egészen minimális, sokkal kisebb, mint vártuk volna, akárcsak a FreeBuds 3 teljesítménye alapján. Itt jön azért az apróbetűs rész: ez a megállapítás csak addig igaz, amíg a fülhallgató el nem mozdul az optimális helyéről, márpedig ez, hacsak nem ágyban fekve mozizunk, előbb utóbb bekövetkezik. És persze nem árt az sem, ha a fülformánk pont passzol a FreeBuds 4-hez.

Alapesetben a hangzás nem rossz, de nem is kiemelkedő; a telefon ekvalizerével kell egy kicsit bűvészkedni, hogy teljesen egyensúlyba hozzuk a mély és magas hangokat – ha viszont ez megvan, akkor nemcsak a filmnézés vagy beszélgetés, hanem a zenehallgatás is remek élmény lehet. A kiegyensúlyozottsághoz viszont némi önmegartóztatásra is szükség van; a hangerőt érdemes 80 százalék környékén limitálni, mert efölött a magas hangok könnyen elnyomják a mélyeket.

Az aktív zajszűrés egy érdekes extra nyitott készüléknél: a gyártók nem véletlen szokták kihagyni, ha ugyanis a zaj a füles mellett szabadon bejut a fülünkbe, akkor bármilyen bűvészkedés hiábavaló. Csendes környezetben valamit tud segíteni a technológia, kültéren viszont olyan, mintha nem is lenne.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. december 6., 18:00
2020. november 25., 16:00