- 2023. november 3., 17:00
Ez a szett több érdekes extrával is rendelkezik: több eszközhöz tud csatlakozni, és beépített tablet tartója is van.
Hirdetés

A Hama rengetegféle billentyűzetet és egeret forgalmaz, közöttük van több szett is – mint például mostani tesztünk alanya, a KMW-600 Plus is. Az összeállítás egyik érdekessége, hogy a kedvező ár ellenére a szett mindkét tagja multimód, azaz nem csak saját vevő segítségével, hanem akár Bluetooth kapcsolaton keresztül is tud kommunikálni.

Billentyűzet sok extrával

Az már rögtön a kicsomagolás után látszik, hogy a billentyűzet jóval nagyobb az átlagosnál. Ez egyfelől jó dolog, hiszen biztos lehetsz benne, hogy a klaviatúra teljes méretű, amely fontos feltétele a kényelmes használatnak. Másfelől viszont tény az is, hogy a kütyü az átlagosnál több helyet foglal el az asztalon. A szokásosnál nagyobb méret két extra dolognak köszönhető: az egyik az integrált csuklótámasz, a másik pedig a szintén beépített tablet- és telefonttartó. Ez utóbbi az F gombok feletti részen helyezkedik el, és olyan nagy, hogy akár egy modern 12 colos tablet is elfér benne – fektetve is. A tartó pont megfelelő szögben fogja a tabletet ahhoz, hogy a billentyűzettel együtt kvázi notebookként használd – merthogy a szett további extra funkciója, hogy nemcsak a saját, 2,4 GHz-es vevőegységére tud csatlakozni, hanem két Bluetooth eszközhöz is, így például a tartóban lévő tablethez vagy telefonhoz is. A párosított eszközök között a numerikus részbe integrált hármassal válthatsz, az innen kiebrudalt PrSc, ScrLck és Pause gombok pedig a Del és Ins gombokat is tartalmazó 2×3-as sziget fölé kerültek.

És ha már a gomboknál tartunk: összesen 115 billentyű került a klaviatúrára (magyar kiosztással), a matek pedig úgy jön ki, hogy a 107 „normál” gomb, és a már említett hármas mellett van egy multimédiás „konzol” is (a lejátszás elindításához, megállításához és a számok közötti váltáshoz), valamint egy görgő (függőleges görgetéshez). Van egyébként Fn gomb is, így a ténylegesen elérhető funkciók száma jóval nagyobb, hiszen mindegyik F gombhoz tartozik másodlagos parancs, sőt a számológépnek egy teljesen dedikált billentyűje van. Nem mellesleg arra is van lehetőség, hogy az F gomboknál a másodlagos parancs legyen az alapértelmezett.

A gombok szigetes kialakításúak, felületük viszont egyenes, ami a gépelési élményt valamelyest rontja. A leütési út a vékony billentyűzetek és a sztenderd billentyűzetek leütési útja között van valahol fél úton, talán picit hosszabb egy kicsit az optimálisnál. A nyomáspont viszont határozott, és a leütéshez szükséges erőt is megfelelőnek találtuk – összességében gyorsan hozzá lehet szokni a KMW-600 Plushoz. Háttérvilágítás nincsen, de tekintettel arra, hogy a tápellátást AAA méretű elem biztosítja, ez nem is annyira meglepő. Az üzemidő így viszont egészen hihetetlenül hosszú, a specifikáció szerint normál használat mellett akár három év is lehet. A kényelmet a csuklótámasz mellett a két kihajtható hátsó támasz is segíti, amelyekkel a dőlésszög éppen optimálisan állítható be. Érdekesség, hogy a billentyűzet hasán egy nyílást alakítottak ki az USB vevő számára is; a használaton kívül adaptert mágnes tartja a helyén.

Kicsi, de kényelmes egér

Mivel szettről van szó, a billentyűzet mellé jár természetesen egy egér is, mégpedig egy olyan típus, amit külön nem is lehet megvásárolni. De ha csak az egér jön be neked, akkor van egy olyan modell a termékpalettán, amely szakasztott így néz ki; MW-600 néven vagy 182616-os cikkszámon találod meg. Viszont nagyon fontos eltérés a szettben lévő változathoz képest, hogy a 182616-os egér nem tud Bluetooth kapcsolatot létesíteni. Cserébe jár mellé egy USB-C foglalatba illeszkedő vevőegység is, mivel egyre több olyan notebook van, amelynél ebből a csatlakozóból van több, vagy amelyikről esetleg az USB-A teljesen le is marad.

A rövidke kitérő után nézzük tesztünk alanyát. Az egér elég pici, ami probléma lehet akkor, ha az átlagosnál nagyobb a kezed. És még csak nem is szimmetrikus kialakítású, ezt a kütyüt a Hama azok számára tervezte, akik az egeret a jobb kezükkel használják. A kis mérete ellenére a rágcsáló a nehezebbek közé tartozik, ez viszont már nem hátrány: az átlagosnál nagyobb tömeg növeli a pontosságot. A forma kényelmes, így a kis méret ellenére átlagos kézmérettel a huzamosabb használat sem fog gondot okozni.

Két extra gomb is került az egérre, amelyeket úgy helyeztek el, hogy hüvelykujjal legyen kényelmes megnyomni őket. Alapesetben az előre és vissza funkciók vannak ehhez a két gombhoz hozzárendelve, de természetesen van lehetőség a változtatásra. A két extra gomb azt jelenti, hogy a szokásos hármassal (bal gomb, jobb gomb és megnyomható görgő), valamint a DPI-kapcsolóval együtt összesen hat gombot szereltek fel az egérre. A DPI-kapcsoló hasznos kiegészítés, hiszen segítségével az optikai szenzor érzékenységét anélkül tudod állítani, hogy ahhoz bármilyen szoftvert meg kellene, hogy nyiss. Az érzékenység három fokozatban állítható: 1000, 1600 és 2400 DPI választható ki, ami azt jelenti, hogy van megfelelő opció munkához és játékhoz egyaránt.

Csakúgy, mint a billentyűzet, az egér is tud csatlakozni a saját vevőegység mellett két Bluetooth eszközhöz is, amelyek között a kütyü hasán lévő gombbal lehet váltani. Az egér elemről működik, az egyetlen darab AA méretű áramforrást normál használat közben elméletileg két évig nem kell cserélni. A hatékony energiagazdálkodás mellett az elem élettartamát a hardveres bekapcsoló gomb használatával is lehet egyébként növelni. Az elemfedél mögött az egérnél is van egy foglalat az USB adapter tárolásához, és érdemesebb ezt használni, mert néhány próbálgatás alapján számunkra az látszik, hogy a fedél biztonságosabban tartja meg az apró vevőt, mint a billentyűzet mágneses megoldása.

A Hama KMW-600 Plust a Hamától kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük! A szett ára kb. 19 ezer forint.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00
2020. szeptember 14., 08:00