- 2023. november 6., 12:00
A Cudy M1800 járt nálunk teszten, amely szimpla, dupla és tripla kiszerelésben egyaránt megvásárolható.
Hirdetés

Ha nagyobb lakásban szeretnél olyan WiFi-t, amely mindenhol megfelelő jelerősséget biztosít, akkor a legjobb megoldást egy mesh rendszer üzembe helyezése jelenti. Funkcióját tekintve hasonló ez a kiépítés ahhoz, mintha egy vagy több jelerősítővel, esetleg extra router hadrendbe állításával dolgoznál, de nagyon fontos előnyként jelentkezik, hogy mesh hálózat esetén a WiFi gerincét adó kütyük képesek kommunikálni egymással is.A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hálózat gerincét adó eszközök a hozzájuk csatlakozó klienseket könnyen és optimálisan tudják egymás között adogatni, hogy azok számára mindig jó jelerősséget és megfelelő sebességet biztosítsanak.

A Cudy M1800 járt nálunk teszten, amely szimpla, dupla és tripla kiszerelésben egyaránt megvásárolható. Természetesen bármelyik szettet is válaszd, van lehetőség a későbbi bővítésre, így elindulhatsz akár az egyes vagy a kettes csomaggal is, amelyhez később újabb egységet, egységeket vásárolhatsz a felmerülő igények függvényében.

Külső

A router a gyártótól megszokott, elegáns dobozban érkezett, amely a három node mellett (node-nak hívják a mesh rendszert alkotó egységeket) azok tápegységét, valamint mindegyik mellé egy-egy Ethernet kábelt is tartalmaz. Nem túl meglepő módon valamennyi node pontosan ugyanúgy néz ki; az M1800 a mesh rendszereknél tipikus, de mostanában a routereknél is egyre divatosabb toronyszerű kialakítást követi. Ennek oka felettébb egyszerű: a borítás alatt négy darab antenna található, amelyek 360 fokban sugározzák a jelet, a négy antennát pedig egy hengerben lehet a legkönnyebben (és a legoptimálisabb módon) elhelyezni. Alul és felül szellőzőrácsok biztosítják a légáramlást teljesen passzív módon. A node-ok „első” részén a cudy felirat és egy V formájú visszajelző LED kapott helyet, hátul pedig a tápegység csatlakozója, két gigabites Ethernet port, a Reset gomb és a WPS gomb várnak bevetésre készen.

Noha a mesh rendszert alapvetően vezeték nélküli kommunikációra optimalizálták, nagyon hasznosak a fizikai csatlakozók is, hiszen így egy PC és mellette a NAS vagy az internetszolgáltatótól kapott modem kényelmesen és konfiguráció nélkül csatlakoztatható a mesh hálózathoz. Amint azt más Cudy termékeknél már megszokhattuk, a visszajelző LED nemcsak a bekapcsolt állapotról tájékoztat, hanem színkódokkal a jelerősséget is mutatja, így könnyebb a kütyüket a stratégiai szempontból fontos helyekre tenni. Hogy ez pontosan mit jelent, az mindig az adott helyszín függvénye is, de általánosságban a kiinduló pontot az internet modem jelenti, a további egységeket pedig úgy érdemes elhelyezni, hogy a lakás legtávolabbi pontjához képest a félútnál valamivel közelebb legyenek.

Használat közben

A Cudy M1800 tudása alapján a középkategóriában helyezkedik el, hiszen támogatja a WiFi 6 szabványt, az 5 GHz-es sávon 1201 Mbps-, a 2,4 GHz-es sávon pedig 576 Mbps-os tempóra képes. Ehhez jön még hozzá az, hogy akár hat kütyü számára vezetékes, gigabites csatlakozás is létrehozható. A két frekvenciasávot a node-ok párhuzamosan is képesek használni, így jön ki a típusnévben is szereplő, kb. 1800 Mpbs-os maximális adatátviteli sebesség.

A Cudy esetében mesh hálózatot nemcsak direkt a Whole Home Mesh rendszerhez tervezett csomagokkal lehet használni, hanem szinte bármilyen Cudy termék alkalmas a bővítésre – ez viszont azt is jelenti, hogy a node-ok közötti kommunikáció ugyanúgy a normál csatornán zajlik, mint ahogyan a node-ok és az eszközök közötti adatátvitel is. Ez korlátozhatja némileg a csatlakoztatható eszközök számát is.

Van viszont előnye is ennek a kialakításnak, mégpedig az, hogy az M1800 a klasszikus routerek menürendszerét kapta meg, vagyis minden olyan szolgáltatást támogat, amit a normál átválasztók is – más gyártók termékeinél bevett gyakorlat, hogy minden az egyszerűségre és a kényelemre van kihegyezve. Ebből adódóan a beüzemelés is a megszokott mederben folyik, legalábbis az első egység esetében: a kütyüt az általa létrehozott WiFi hálózatra csatlakozva konfigurálhatjuk a legegyszerűbben. A csatlakozáshoz szükséges adatok (SSID és jelszó) a router alsó részén található matricára vannak nyomtatva. A kezelőfelület a 192.168.10.1 címen érhető el, az alapértelmezett jelszó pedig az, hogy „admin” – ezt a kezdeti beállítások során feltétlenül meg kell változtatni. Az első belépést követően egy varázsló jelentkezik, amely a legfontosabb lépéseken vezet végig; beállítható például a 2,4 és 5 GHz-es hálózat neve és jelszava. Ha a titkosítást is szeretnéd megváltoztatni, azt később teheted meg. Az M1800 WiFi mesh routerként, mesh hozzáférési pontként, WISP routerként és repeaterként egyaránt használhatod. A varázsló bezárását követően a router azonnal használatba vehető, de rengeteg extra szolgáltatással is rendelkezik, amelyeket érdemes lehet megnézni. A DHCP-szerver mellé tartozik például címfoglalás opció, és van MAC-szűrés, port átirányítás, valamint saját DNS is beállítható. Ha szeretnéd, a WiFi titkosítása is megváltoztatható. A kütyü rengetegféle VPN-szolgáltatást kínál, ZeroTier segítségével pedig még arra is van mód, hogy a távoli hálózat saját IP-cím tartományt és alhálózati maszkot kapjon. A DDNS szolgáltatás a fix IP-címet pótolja, segítségével az eszköz az interneten keresztül is mindig elérhető.

A további egységeket legegyszerűbben a WPS gomb segítségével csatlakoztathatod (ha viszont megvagy, érdemes a WPS-t kikapcsolni), de lehetőség van arra is, hogy a csatlakozási folyamatot az első router kezelőfelületére belépve indítsd el. A második (harmadik, stb.) egységek csatlakoztatásakor a node-on lévő visszajelző LED-et kell figyelni, mert ez ad némi támpontot arra vonatkozóan, hogy a jelerősség megfelelő-e. Ez főleg akkor fontos, ha nem egyszintes, hanem többszintes házban szeretnéd a rendszert üzembe helyezni, és az emeletek között nincs kábeles összeköttetési lehetőség.

Optimális esetben három egységgel akár 500 négyzetméteres terület is lefedhető, de ahogy lenni szokott, ez csak irányadó információ, hiszen minden lakás más és más, ebből adódóan pedig a gyakorlatban elérhető lefedettség és sebesség is eltérő lehet. A routerhez közeli pontban a WiFi sebesség 5 GHz-en a vezetékes csatlakozással összemérhető, 800 Mbps feletti tempóra képes, általánosságban pedig 350-400 Mbps-ra lehet számítani – ez tehát ugyanaz a sebesség, mint amint egy átlagos router is képes kiszolgálni. A mesh előnye viszont abban rejlik, hogy ezt a sebességet jóval nagyobb lefedettség mellett tudja biztosítani.

A Cudy M1800 Mesh WiFi rendszert a Hamától kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük! A három egységet tartalmazó csomag ára kb. 89 ezer forint.

Ez is érdekelhet
2023. október 2., 17:00