- 2009. május 15., 11:17
Nő a sávszélesség, de az új szabvány tudása több új, hárombetűs funkcióval is gazdagodik.
Hirdetés


some text

A HDMI következő változata az 1.4-es verziószámot viseli majd, és úgy tűnik, az előzetes várakozásoknak megfelelően még ebben a félévben véglegesítik a fejlesztők.

Az újdonságok közül rövid távon a legfontosabb talán a HEC azaz HDMI Ethernet Channel amely 100 Mbites hálózati összeköttetést létesít a kompatibilis eszközök között. Ez kiváló internetkapcsolat megosztására – a tévé például akkor is kapcsolódhat majd a netre, ha valójában csak a Blu-ray lejátszóra vagy a játékkonzolra került Ethernet port. Sajnos már most biztos, hogy nemcsak HDMI 1.4-es eszközökre lesz szükségünk a HEC alkalmazásához, hanem HDMI 1.4-es kábelre is. Pontos technikai részletek ezzel kapcsolatban egyelőre nem ismertek, csupán annyit tudni, hogy a kábelből kis- és nagy sávszélességű változatok is lesznek majd.

A HDMI 1.4 további újdonsága az AEC (Automatic Content Enhancement), amely nagyobb sávszélességet biztosít (30 fps sebességgel akár 4096×2160 pixeles videók is átvihetők, ennél kisebb felbontást alkalmazva, a képfrissítési gyakoriság növelésével pedig 3D-s anyagok is továbbíthatók). Végül, de nem utolsó sorban az 1.4-es HDMI szabványban debütál az ARC (Audio Return Channel), amely révén a tévék HDMI kábelen lesznek képesek továbbítani a hangsávot a külső erősítő felé.

A HDMI 1.4-et használó eszközök a szabvány véglegesítését követő kb. fél éven belül jelenhetnek meg, így az interfész frissített változata nagy valószínűséggel csak a gyártók 2010-es tavaszi kollekcióiban tűnik majd fel.

Ezek is érdekelhetnek

2011. március 10., 12:00
2012. június 26., 12:00
Hozzászólások