- 2009. május 29., 13:49
A TV2 szerződése az RTL Klubéhoz hasonlóan 2020-ig szól.
Hirdetés

A TV2 csatlakozásával júniustól négy adó műsora fogható ingyenesen a DVB-T platformon, valamint további kettő, előfizetés fejében. Ahogyan sejteni lehetett, az RTL Klub csatlakozása után röviddel a TV2 (egészen pontosan az MTM-SBS Televízió Zrt.) is a részvétel mellett döntött. A felek mindkét esetben elsimították a közben a bíróságot is elért vitás kérdéseket. A szerződés időtartama a TV2 esetében is 2020 szeptemberéig szól.

A DVB-T mindemellett továbbra sem nevezhető „sikeresnek”, az Antenna Hungária az ígért hat ingyenes adó helyett egyelőre csak négyet sugároz, a közszolgálati csatornák hiányoznak a kínálatból. Ez egyébként valamelyest pikáns fordulatnak is nevezhető, lévén, hogy a HD adások tesztelésében az M1 és az M2 volt az AH segítségére, valamint korábban a köztévé vezetése szándéknyilatkozatot is megfogalmazott a csatlakozást illetően (amit egyébként azóta vissza is vontak).

Közben továbbra sincs döntés a koncessziós díjról

Érdekes kérdést vet fel ugyanakkor, hogy az RTL Klub és a TV2 miért döntött a csatlakozás mellett (amellet persze, hogy a TV2-t nyilván az RTL Klub csatlakozása is motiválta), mindkét adó üzemeltetője ugyanis korábban jogi útra terelte a vitát, amelyet az Antenna Hungáriával folytattak a szerintük diszkrimináló üzletpolitika miatt.

A sejtések szerint a csatlakozás hátterében politikai háttéralku állhat, amely a csatlakozásért és a DVB-T „blama” megmentéséért jelentős kedvezményeket biztosít mindkét tévécsatorna számára a koncessziós díjból. Az ORTT tegnap, május 28-án sokadszor tárgyalta volna ezt az ügyet, amely egyébként tavaly november óta napirenden van, azonban az ORTT elnöke, Majtényi László távolléte miatt a levezető elnöki tisztet betöltő Tirts Tamás érdemi vita és szavazás nélkül bezárta. Döntés tehát továbbra sincsen, de legalább remélni lehet, hogy a helyzet lassan rendeződik. Erre most jó esély van, feltéve, hogy az RTL Klub és az Antenna Hungária valamint a TV2 és az Antenna Hungária között kialakult kapcsolat nem túlságosan törékeny.

Címkék
Hozzászólások