- 2009. július 28., 13:11
A chipet a LucidPort készíti és az USB300 névre hallgat.

Az USB 3.0 elterjedéséhez két tényező szükséges: kellenek az interfészt támogató alaplapok és kellenek olyan eszközök, amelyek profitálhatnak a megnövelt sebességből. Ami a vezérlőchipeket illeti, már van működő és szállítható típus, azonban véleményünk szerint addig még mindenképpen várat magára az USB 3.0 „robbanás”, amíg a szabványt az alaplapi lapkakészletek nem kezdik támogatni. (Ez a legutolsó információk alapján nagyjából a jövő év elejére várható.)

Ami a perifériákat illeti, a legjobban a merevlemezek és a monitorok tudnak profitálni az USB 5 Gbites sebességéből, így a LucidPort vezérlőjének bejelentése, amely a piacon elsőként kínál USB 3.0 - SATA konverziót külső merevlemezek számára, nagyon fontos lépésnek tekinthető. A cég ráadásul azonnal szállítja is a lapkákat, így könnyen lehet, már ősszel láthatunk USB 3.0 szabványú merevlemezt. A chip természetesen visszafelé kompatibilis, azaz az USB 2.0 és USB 1.1-es portokkal is képes kommunikálni. A gyártó állítása szerint a teljesítményével sem lesz gond, a belső tesztek eredménye alapján a Windows beépített meghajtójával (Windows Mass Storage Driver) használva 210 MB/s-os adatátvitelre képes, míg UAS-sal (USB-attached SCSI) ennél is gyorsabb (330 MB/s) lehet. A chip támogatja az NCQ-t illetve a 128 és 256 bites AES titkosítást is.

Áráról nincsenek információink, így azt nem tudni, hogy az USB 3.0 szabványú külső HDD-k mennyivel lehetnek majd drágábbak a jelenlegi 2.0 szabványt támogató modelleknél.

Címkék
Hozzászólások