- 2009. december 21., 16:23
A WD csendben megújította a WD Caviar Green széria 1, 1,5 és 2 Tbájtos modelljeit, amelyek a szokásosnál 11%-kal...
Hirdetés

A HDD-k pillanatnyilag 512 bájtos szektorokban tárolják az adatokat a merevlemezen. Ezt a struktúrát a gyártók nagyon régen, még a 80-as években találták ki, amely az akkori követelményeknek kiválóan megfelelt, biztosította a HDD-k területének hatékony és optimális felhasználását. Azonban a 90-es évekre nyilvánvalóvá vált, hogy a struktúra a merevlemezek méretének növekedésével egyre kevésbé felel meg az eredeti céloknak, így jó ideje, több mint tíz éve tervezik a gyártók a szektorméret 4 Kbájtra való növelését. Az idő most érkezett el; elsőként a WD lépett, de a gyártók szándékai szerint jövőre mindenki vált, és 2011-től csak az új, átszervezett struktúrával kialakított merevlemezek lesznek kaphatók. A 4 Kbájtos formátumnak a WD nevet is adott, a hivatalos dokumentumokban a cég Advanced Format néven hivatkozik az eljárásra.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A legfontosabb az, hogy a merevlemezek mérete nőni fog; egy ugyanakkora névleges kapacitású HDD Advanced Format eljárással 11%-kal nagyobb kapacitást nyújt, mint eddig. Az ok nagyon egyszerű! A szektorokhoz hibajavító kód (ECC) és szinkronizáló minta (Sync/DAM) is tartozik, amelyekből nagyságrendekkel kevesebbet kell alkalmazni az Advanced Format eljárást használva. A hibajavító mérete egy 512 bájtos szektor esetében kb. 40 bájt, de ekkora helyet foglal el a szinkronizáló minta is. 4 Kbájt adatra 640 bájt extra jut, a formázás hatékonysága tehát kb. 86,5%. Az Advanced Format estében ugyan hatékonyabbra cserélik a gyártók az ECC-t, amely nagyobb helyet igényel, 100 bájtot, de ez nyolcszoros méretű, 4 Kbájtos szektorra vonatkozik. Azaz: Advanced Format esetén 4 Kbájt adatra csak 140 bájt extra jut, a hatékonyság tehát 96,5%-os. Ebből logikusan következik, hogy ugyanakkora kiinduló kapacitást feltételezve 11%-kal nagyobb tárolókapacitást kapunk; egy 2 Tbájtos HDD formázva nem a kiábrándító 1,86 Tbájtos kapacitást nyújtja majd, hanem 2,07 Tbájt körülit. Noha a WD erre nem mutatott rá, minden bizonnyal a teljesítmény is nőni fog, mert az egységnyi idő alatt beolvasott adatból több lesz a hasznos adat.

A WD első körben az 1, 1,5 és 2 Tbájtos Caviar GP meghajtókat frissítette, az új szállítmányok már Advanced Formattal készülnek; ezek típusszáma EARS-re végződik, a korábbi EADS helyett. Az árakról egyelőre nincsenek hivatalos adatok.

Az Advanced Format meghajtók minden operációs rendszerrel kompatibilisek, lévén, hogy a meghajtók elektronikája 512 bátjos logikai felépítést emulál. A Windows Vista/7, Macintosh és Linux operációs rendszerek esetében teljesítménybeli problémákkal sem kell számolni; ezek rendesen le tudják kezelni a 4 Kbájtos szektorméretet. Az XP és a korábbi Windowsok azonban szentírásként veszik, hogy a szektorméret 512 bájtos; a meghajtók így is működnek, de nem optimális teljesítménnyel. A gondot az okozza, hogy 512 Bájtos szektormérettel a 63-as LBA blokkal kezdődik az első partíció, ami a logikai és a fizikai blokkok egymáshoz képest történő elcsúszását eredményezi. Megoldás szerencsére van, ha egy partíciót tervezünk csak a HDD-n, akkor akár egyetlen jumper áthelyezésével megoldható a probléma, ekkor a kontrollerr gondoskodik arról, hogy a 64-es blokkben kezdődjék a partíció. Ha több részre szeretnénk felosztani a HDD-t, akkor telepítés után a WD direkt erre a célra tervezett alkalmazásával hozhatók szinkronba a logikai és valós blokkok, a program az adatmennyiségtől függően 20-200 perc alatt végez feladatával.

Az Advanced Formattal kapcsolatos további kérdések és válaszok a WD honlapján találhatók.

Címkék
Hozzászólások