- 2010. január 27., 18:59
San Francisco, Yerba Buena Center - a neten követjük végig az Apple rendezvényét, ahol kiderül, hogy az...
Hirdetés

7:00pm

Steve Jobs a színpadon. Nem sokat teketóriázik: ma egy varázslatos és forradalmi újdonságot jelentő terméket akarnak bemutatni. Előbb azonban pár érdekes adat: pár hete adták el a 250 milliomodik iPodot.

7:10 pm

Steve elmondása szerint az Apple a legnagyobb mobileszközöket gyártó cég. Nagyobb a Samsungnál, nagyobb a Nokiánál és a Sonynál is.

Ennyi azonban elég is bevezetésnek - a táblákra terelődik a szó, kezdésként a kőtáblákra, amit Mózes hozott le a hegyről.

7:15 pm

Az iPhone és a MacBook közé egy harmadik kategória is elfér - de mi legyen az? A netbookok legnagyobb problémája, hogy lassú, gyenge a kijelzője és a megszokott számítógépes alkalmazások futnak rajta.

7:16 pm

És hopp: megérkezett a tablet, iPad néven! Hát igen, úgy tűnik a német Media Markt twitter-bejegyzése mégsem tévedés volt, hanem elszólás? A készülék úgy néz ki, mint egy széthúzott iPhone, kezelői felülete is nagyon hasonló...


Fotó: Engadget

7:20 pm

Steve Jobs a kezelőfelületet demózza - az Engadgetnek sikerült is megfigyelnie, hogy a Flash-támogatás most is hiányzik a böngészőből, de ettől eltekintve a készülék remekül használható, mint netes eszköz. A multitouchos érintőképernyővel iPhone-szerűen, gesztusokkal vezérelhető.

7:22 pm

Places nevű, Google Mapshoz hasonló alkalmazás - elhelyezhetjük rajta geokódolt fotóinkat, a diabemutató közben pedig zenét játszhatunk le. Az biztos, hogy egy ekkora kijelzőn nagyon szépen mutatnak a képek.


Fotó: Engadget

7:25 pm

iTunes - szép, de mi itthon nem sokra megyünk vele. A naptár jól néz ki, ismét csak azt tudom mondani: a kijelző mérete impozánssá teszi a mobiltelefonon megszokott alkalmazásokat.

7:27 pm

További Places/Maps demó. Állítólag a grafika megjelenítésével nincs gondja a készüléknek, minden sebesen, akadás nélkül történik, ide értve a térképek zoomolását. Nem rossz!


Fotó: Engadget

7:30 pm

Pár specifikáció: 680 gramm, 13 mm-es vastagság, 16-64 GB flashmemória, beépített digitális iránytű, helyzetérzékelő, 10 órás üzemidő, 802.11n és Bluetooth... Az akku beépített Li-Ion, akár egy hónap készenléti idővel. 1 GHz-es Apple A4 processzor. A kijelző mérete 9,7", felbontása pedig 1024×768 pixel - azaz 4:3-as, mint az a képeken is látszik.

7:35 pm

Az ígéretek szerint az App Store-on elérhető programok minden további nélkül futtathatók rajta. A játékok irányításában természetesen a helyzetérzékelő is használható.

7:43 pm

A játékok fontos alkalmazások lesznek (utaltunk már a kijelző méretére, ugye?) az iPad esetében. A színpadon Mark Hickey a Gamelofttól, és a Novát mutatja be.

7:47 pm

Kezdődik az e-könyvek részlege: a New York Times jelenik meg, mint példa. Következőként a Brushes nevű rajzolóalkalmazást láthatjuk - az biztos, hogy egy nagy érintőképernyő remekül használható firkálásra.


Fotó: Engadget

7:50 pm

EA és a Need for Speed. Hát nem tudom, szép a kép, de amíg iPhone esetében jópofa a készülék döntésével a kormányzás, addig az iPad már talán kicsit nagy lesz ehhez.

7:55 pm

Baseball-rajongóknak kötelező alkalmazást láthatunk, amivel minden meccset élőben elemezhetünk - kiváncsi vagyok, ezt az európai piac kedvéért kicserélik-e mondjuk valami focis verzióra.

7:56 pm

iBooks - az Apple válasza az Amazonnak. Az iBooks az e-könyv olvasó alkalmazás, a hozzá tartozó bolt pedig az iBook Store. Két kérdés: elérhető lesz ez vajon itthon? Az iTunes alapján nem hiszem. A másik: ki akar egy LCD kijelzőn könyvet olvasni, amikor ott az eInk? Próbáltam mindkettőt, és komfort, használhatóság és főleg üzemidő tekintetében ez az a terület, ahol az iPad labdába sem rúg mondjuk a Kindle mellett. Persze nem becsülöm alá azt sem, hogy aki most megveszi az iPadot, az igenis szívesen használja majd könyvolvasóként is.


Fotó: Engadget

7:56 pm

Elkészítették a Maceken futó iWorksöt is az iPadra, annak ellenére, hogy a fejlesztők először azt mondták, ahhoz nagyobb teljesítmény kellene. De nem kellett, csak új kezelői felület - az pedig megvan, így most ezen is használhatjuk az Apple kis irodai szoftvercsomagját, szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel és prezentációkészítővel.

Szemmel láthatóan komoly erőfeszítéseket tettek a használhatóság javítására, így többféle virtuális billentyűzettel találkozhatunk, attól függően, hogy éppen mit csinálunk.


Fotó: Engadget

8:16 pm

Most jönnek az árakat tartalmazó részek: lesznek 3G-s modellek is, ez már biztos, mint ahogy az is, hogy az USA-ban az AT&T a fő partner. 14,99 dollár és 250 MB per hó az egyik, 29,99 dollár és korlátlan adatforgalom a másik csomag. Ami a nemzetközi változatokat illeti, konkrétumot nem látunk, de Steve Jobs reméli, hogy júniusra-júliusra meglesznek azok a szerződések is. Ami viszont nagyon érdekes lehet, hogy egyetlen 3G-s iPad sem lesz SIM-lockos (hehe, győztek a hackerek), viszont microSIM-eket használ, ami azért megnehezíti a dolgot. Aki pedig önmagában venné meg az iPadot, 499 és 829 dollár közötti összegre számíthat.


Fotó: Engadget

8:25 pm

Elérhetőség: 60 napon belül elkezdik szállítani a WiFi-s modelleket, és 90 napon belül a WiFi+3G-s változatokat. Végül pedig pár kiegészítő - például egy billentyűzettel kombinált dokkoló.

További képek
Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05