- 2010. július 9., 14:15
A Sony játékkonzoljához gyors egymásutánban két 3D-vel kapcsolatos frissítés is érkezhet.
Hirdetés

A Sony még januárban, a CES-en tartott sajtótájékoztatóján tett ígéretet arra, hogy a PlayStation 3 is képes lesz 3D-s anyagok kezelésére. Az első 3D-s firmware frissítés meg is érkezett áprilisban, amely a háromdimenziós játékok futtatását tette lehetővé. A Sony az eredeti tervekhez képest néhány hónappal korábban tette elérhetővé a szoftvert; az első 3D-s játékok csak június elején kerültek a boltokba, ráadásul a Sony 3D HDTV-i sokat késtek.

A Sony firmware fejlesztésért felelős részlege nem szokta előre bejelenteni, hogy a következő verzió mikor érkezik. Most sem tette, a Sony egyik vezetője azonban egy nyilatkozatában célzott arra, hogy a 3D-s filmek lejátszása egy szeptemberben megjelenő firmware frissítés telepítése után válik majd lehetővé. Az időzítés – már, ha igaz – tökéletes, hiszen szeptember első napjaiban rendezik meg az IFA 2010 szórakoztatóelektronikai kiállítást. Az IFA jelentőségét mutatja, hogy tavaly a Sony és a Panasonic is Berlinben jelentette be, hogy tévéfronton 2010-ben a 3D-é lesz a főszerep.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Sony készüléke milyen felbontásban lesz majd képes a 3D tartalom továbbítására – lévén, hogy csatlakozója csak HDMI 1.3-as szabványú. Ami biztos, az az, hogy side-by-side technológiával a Full HD felbontás felezése mellett lehetséges a tartalomátvitel (a napokban ilyen módszerrel hajtott végre például sikeres 3D műsorszórási tesztet az Antenna Hungária is), de a HDMI 1.3 sávszélessége elvileg arra is elég lehet, hogy két 1080p@24Hz-es jelfolyamot továbbítson a PS3.

A mozis 3D firmware mellett a Sony még ebben az évben egy második 3D-s frissítést is elkészíthet, amely segítségével a játékkonzol a normál fényképeket is háromdimenziósan tudja majd megjeleníteni. Nem 3D-s, de szintén a PS3 firmware frissítésével kapcsolatos hír, hogy hamarosan a Move támogatása is bekerül a PlayStation 3 vezérlőszoftverébe.

Hozzászólások