- 2010. szeptember 17., 08:23
A HTC rendezvényén sikerült egy kis időt töltenünk az új mobilokkal - alábbiakban összefoglaljuk tapasztalatainkat.
Hirdetés


some text

Update: időközben elkészült részletes HTC Desire HD tesztünk is, amely itt olvasható.

A most bejelentett két új telefonnal a HTC gyakorlatilag családdá „fejlesztette” az eddigi csúcsmodellt, a Desire-t: a normál változat mellett most már van egy multimédiás, nagyképernyős változat, a HD és egy kicsit üzletibb, a sokat gépelők számára készített testvér, a Z.

Az előbbi készülék most a tajvani gyártó legkomolyabb készüléke: 4,3”-os, 800×480 pixeles LCD kijelzője van, processzora pedig a legújabb 1 GHz-es Snapdragon változat, a MSM8255 (az eredeti Desire-ben a QSD8250 van). Ez már 45 nm-es technológiával készül, így a HTC azt ígéri, hogy a nagyobb kijelző ellenére is jobb üzemidőt kapunk – illetve a fejlettebb grafikus résznek (Adreno 200 helyett Adreno 205) köszönhetően a 720p-s videofelvétel és lejátszás is akadásmentes lesz, illetve nő a 3D-s teljesítmény is. A többi alkatrész közül érdekes lehet az 1,5 GB-nyi beépített flashmemória, amelyet persze továbbra is bővíthetünk microSD kártyákkal, ezen kívül sok program futtatásakor jól jöhet még a 768 MB-nyi RAM is.

A multimédiás újdonságok között a javított videokezelésen és a DLNA műsorszóráson kívül érdekes lehet még a Dolby Mobile és az SRS támogatása – ezektől jobb, vagy legalábbis impozánsabb hangzást várhatunk.Maga a készülék fémvázat kapott, amelynek köszönhetően méretei ellenére is egész masszív, jól összrakott hatást kelt – a hátlap pedig ismerős lehet a HD2-ről, amivel egyébként a dizájn nagy hasonlóságot mutat.

A hatalmas kijelzőhöz képest egyébként nem nőttek sokat a méretek a normál Desire-hez képest, mivel a keretek minden irányban vékonyodtak. Ez leginkább az alsó részen érezhető, ahol a fizikai gombok és a középső optikai trackpad helyett most már csak négy érintésérzékeny billentyű maradt.

A hátoldal első ránézésre kiköpött HD2, második ránézésre látszik, hogy más a kamera, külön modulon helyezkedik el a dupla LED-es segédfény, és persze itt van az objektív melletti apró hangszóró is.

Teljesítmény szempontjából a pár perces próbálgatás alatt semmiféle problémát nem tapasztaltunk, minden program gyorsan és hibátlanul futott. Az új Sense legfontosabb tulajdonságai között felsorolt gyors indulás valóban működik (kérdés, hogy ki hányszor kapcsolja ki-be a készülékét naponta?), viszont a navigációs szoftvert és még inkább a HTCSense.comot a helyszín Wi-Fi hálózatának összeomlása miatt nem tudtuk kipróbálni. Mindenesetre a valamennyi készüléken ingyen elérhető navigációs térkép fontos újítás, és komoly konkurenciát jelenthet a marketen elérhető, fizetős megoldásoknak, még úgy is, hogy a teljes értékű funkcionalitáshoz fizetnünk kell majd.

Ami a Desire Z-t illeti, kivitelét tekintve erre sem fogunk panaszkodni, bár kicsit érthetetlen, hogy csúszkák helyett miért ezekkel a „Z” zsanérokkal oldották meg a billentyűzet rögzítését. Az oldalanként négy forgásponttal rendelkező szerkezet itt most masszívnak tűnt, remélhetőleg hosszabb távon is az marad. Ez a készülék hardverét tekintve gyengébb a HD-nél: kijelzője 3,7”-es SLCD (ugyanaz, mint ami az újabb Desire-ben van), 800×480 pixeles felbontással. Ebben MSM7230-as Snapdragon dolgozik, ez gyakorilatilag a Desire HD-ben található processzor gyengébb, 800 MHz-es változata, ami azonban az új GPU-nak köszönhetően alighanem sok esetben még mindig gyorsabb a korábbi QSD8250-es Snapdragonnál.
Ami a többieket illeti: itt is megtalálható az 1,5 GB-nyi flash, a RAM viszont már csak 512 MB és a kamera is csak 5 Mpixeles. A fizikai gombok itt is eltűntek a készülék alsó részéről, az optikai trackpad viszont megmaradt, sőt, nagyobb lett.

Méretek szempontjából egyébként nincs jelentős különbség a Desire és a Desire Z között – leszámítva természetesen a vastagságot, ami körülbelül másfélszeresére nőtt, illetve a tömeget, ami a specifikációk szerint 180 gramm lett.

A billentyűzetről egy korábbi postban már írtunk – itt csak annyit tennénk ehhez hozzá, hogy lehet bármilyen jó egy virtuális billentyűzet, elég csak egy-két üzenetet begépelni ahhoz, hogy kiderüljön: a valódi gombok még mindig sokkal jobbak.

Új Sense a régi telefonokon - frissítés: A hivatalos helyszíntől kicsit távolabb, egy zártabb beszélgetés során a HTC képviselői már nem voltak kategorikusan elutasítóak, ha arról kérdeztük őket, hogy várható-e az új Sense megjelenése a "régebbi", azaz alig fél éves Desire-re is. Bár sajnos konkrét ígéretet nem kaptunk, most legalább annyi elhangzott, hogy "nem zárják ki a a lehetőséget". Szerény véleményünk szerint nagyon rossz üzenet volna a HTC-től, ha cserbenhagyná korábbi vásárlóit - szerintetek? A véleményeket várjuk a kommentekbe - hátha sikerül rábírni a HTC-t a fejlesztésre!

Main Tags

Ezek is érdekelhetnek

2010. november 18., 12:00
2011. december 18., 12:00
2010. október 29., 15:00
2013. január 23., 12:00
2011. augusztus 26., 12:00
2012. június 18., 12:00